(on)Genode Gast op zoek naar een Nijntje Beweegdiploma

0
280
Lutjegast OG Nijntje Diploma

Lutjegast OG Nijntje Diploma-3

LUTJEGAST – Ballonnen en vlaggen in dorpshuis ’t Kompas in Lutjegast vorige week. Waarom? De jongste telgen van GSV Let’s Move mochten hun Nijntje Beweegdiploma in ontvangst nemen. Uitgereikt door niemand minder dan tijdelijk wethouder Elly Pastoor, die maar al te graag haar gemeentelijke taken even liet liggen deze middag.

Bij binnenkomst van de Ongenode Gast en fotograaf in het dorpshuis wordt er nog druk gegymd door de kinderen. Een paar kinderen zwaaien aan de touwen, een paar andere kinderen lopen over een bank en weer een paar anderen huppelen of gooien met een bal. Het zijn kinderen tot en met zes jaar van drie verschillende gymgroepen, die allemaal voor het eerste Beweegdiploma gaan. Hierna kan er nog een tweede gehaald worden. “Om het Nijntje Beweegdiploma te halen moeten ze verschillende ‘thema’s’ onder de knie hebben”, legt bestuurslid Linda Westerhof uit. “Tijdens dit ‘examen’ doen de kinderen een paar onderdelen, om te laten zien dat ze het kunnen, en ze krijgen straks allemaal hun Nijntje Beweegdiploma 1.”

GSV Let’s Move is de enige gymvereniging in de gemeente Grootegast die de Nijntje Beweegdiploma’s mag uitreiken, vertelt Westerhof. “We zijn de enige erkende vereniging, en daarnaast is het nog eens extra speciaal, want dit is de allereerste keer dat we dit doen.” Een unicum voor de vereniging dus. Het Nijntje Beweegdiploma is opgezet door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KGNU). In ongeveer 15 lessen kan het de peuter of kleuter dan zijn of haar Nijntje Beweegdiploma 1 halen, en daarna doorgaan voor de 2e. “De KNGU wil dit net zo belangrijk maken als een zwemdiploma”, lacht Westerhof. “De leraressen krijgen allemaal een training, waardoor ze zelf de ‘Nijntje-lessen’ aan de kinderen kunnen geven. Maar wij doen het vooral gewoon tussen de lessen door, dat we aandacht besteden aan de bepaalde thema’s.”

In de gymzaal zijn juf Ina en juf Lammy nog druk in de week met de kinderen. Ze zijn inmiddels aangekomen bij het laatste onderdeel. De kinderen worden netjes in twee rijen tegenover elkaar gezet en ze krijgen allemaal een ballon, waarmee ze moeten overgooien. Lachjes en gilletjes vullen de zaal. Trotse ouders aan de zijkant van de zaal, die met een grote glimlach naar hun kids kijken. Ballonnen schieten alle kanten op, maar dat maakt niet uit, want de kinderen hebben de tijd van hun leven.

Dan is het tijd voor de daadwerkelijke uitreiking. “Hips, hips, hips, zitten op je bips!”, lacht juf Ina tegen de kinderen. De kinderen zitten netjes op de grond en wethouder Pastoor komt aangelopen met een stapel feloranje diploma’s. Helemaal in het Nijntje-thema. Natuurlijk. “Jullie hebben allemaal zo goed je best gedaan”, begint Pastoor. “Daarom krijgen jullie vandaag allemaal je diploma!” Vol verwachting kijken de kinderen naar de diploma’s. Pastoor begint met het één voor één opnoemen van de namen. Lisa Donker, Lucas AaLutjegast OG Nijntje Diploma-8lders, Myrthe Hofman… Stuk voor stuk nemen ze het diploma in ontvangst en lopen ze richting de ‘fotomuur’, een groot spandoek met Nijntje erop. Trots als een pauw. En verdiend hebben ze het zeker.

Lutjegast OG Nijntje Diploma-7

Lutjegast OG Nijntje Diploma-4