Historische schepen Delfsail in Achtkarspelen

0
359
Gerkesklooster Delfsailvloot

GERKESKLOOSTER/STROOBOS – Afgelopen donderdag was het een waar visueel spektakel in Gerkesklooster en Stroobos. Een vloot van 75 Nederlandse historische schepen was te bewonderen aan de kades in de dorpen. De schepen, die allen behoren tot de grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld, maken deel uit van de Mobiele Collectie monumentale transportmiddelen die Nederland nog rijk is.

De tocht trok diagonaal het land door, startte in Veere en liep havens aan als Tholen, Dordrecht, Wijk bij Duurstede, Zutphen, Hasselt, Lemmer en Dieverbrug, Stroobos/Gerkesklooster, Assen en meldde zich op vrijdag 24 juni in Groningen, op weg naar DelfSail. Vanaf 30 juni tot en met 3 juli 2016 staat de haven van Delfzijl geheel in het teken ven de mooiste zeilschepen van Nederland en daarbuiten. DelfSail 2016 is een Nederlands maritiem evenement, dat in principe om de vijf jaar wordt georganiseerd in Delfzijl. Het is het grootste gratis toegankelijke publieksevenement van Noord-Nederland. Een vijfdaags nautisch spektakel waar je de mooiste zeilschepen ter wereld ontmoet.

Net als in 2003 en 2009 is er voor een aanlooproute georganiseerd. Deze ‘Zwaan Kleef Aan’ aanbrengtocht vaart vanuit Veere richting Groningen en wordt georganiseerd door een werkgroep van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) en start 17 juni in het Zeeuwse Veere.