Bauke Mollema geniet van dagje met fans

0
168
zuidhorn bouke mollema rit

ZUIDHORN – De zondagsrust was afgelopen zondag even ver te zoeken in het centrum van Zuidhorn. De inmiddels jaarlijks terugkerende klassieker, de ‘Bauke Mollema Tocht’, alweer de vierde editie, trok een record aantal van 2.500 deelnemers en was weer een groot succes.


I
n Zuidhorn was weer een EHBO post ingericht en kon een pitstop worden gehouden voor een hapje en een drankje en natuurlijk een ontmoeting de hoofdpersoon zelf. Was het andere jaren al een gezellige boel, nu was de sfeer nog wat feestelijker. De locatie was verplaats van het centrumplein naar het Holtplein. De start en finish van de ‘Mollema Tocht’ was in Kardinge en er kon gekozen worden uit 65, 110 of 165 kilometer. Van liefhebber tot ‘diehards’, voor iedereen een afstand. De inschrijving kost een paar tientjes, maar dan heb je ook wat. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel, de Stichting "Fiets voor een huis’ waar de oud Zuidhorner ambassadeur van is. Bovendien staat Mollema klaar om een praatje met je te maken, op de foto te gaan, handtekeningen uit te delen en als je helemaal geluk hebt zit in dezelfde fietsgroep. De sfeer was zoals gezegd gezellig en gemoedelijk. Mollema heeft voor iedereen tijd. Hij arriveert rond 11:15 in Zuidhorn, een uur later dan gepland. "We hebben geschuild en zijn wat later vertrokken vanwege de onweersbuien," verklaart Mollema die blij is nog droog te zijn. Of dat zo zou blijven is maar de vraag, want de buienradar ziet er behoorlijk gevlekt uit en hagel- en onweersbuien lijken opnieuw een kwestie van tijd. Ze vormen nauwelijks een spelbreker. De renner van Trek Segafredo geniet zichtbaar. "Een dagje zo met elkaar is echt leuk. Ik hoor leuke verhalen, krijg grappige vragen en merk hoe een Tour de France bijvoorbeeld leeft en de mensen meeleven. Ik fiets zelf de 110 kilometer. Gelukkig niet de 165. Ik ben gisteren even de Stad in geweest en heb niet zo’n lange nacht gehad," verklapt de nummer 12 van de afgelopen Tour grijnzend. "Maar na een litertje water ging het al wat beter." De donkere lucht trekt langs. Laten we gaan! Klinkt het vanuit een groepje. Het is nu nog droog. Nog snel een paar foto’s. Een moeilijk gesprekje met een Syrische wielrenner, een hand voor de talrijke vrijwilligers en dan weer het zadel op. Op pad met duizenden renners . "Ik ben gesloopt," laat de renner ‘s avonds via de telefoon nog weten. Dan is hij inmiddels alweer in Amsterdam – Schiphol, onderweg naar Canada voor een volgende wedstrijd. Gesloopt, maar wel tevreden: "Het was een mooie dag. Beetje jammer van de onweersbuien en er waren een paar valpartijen. Voor de rest was het weer mooi. Al die enthousiaste mensen. Dan merk ik wel weer hoe het leeft. Dat krijg ik in de Tour toch wat minder mee. En er is weer een mooi bedrag opgehaald voor het goede doel! Nu lekker slapen want morgen negen uren vliegen en daarna vast een jetlag." Om er vervolgens lachend aan toe te voegen: Ik heb het idee dat ik meer vermoeid dan naar een dagje klimmen in de Tour." Lang geleden groeide Mollema op in het kerkdorp Zuidhorn. Er is intussen heel veel veranderd. Maar Bauke is nog altijd gewoon Bauke.