De groeistuipen van een ontketend FC Grootegast

0
1094
Grootegast Voetbal Kampioen-18

GROOTEGAST – Voor de goede orde. In het seizoen 2011/2012 speelde FC Grootegast (van 1998) nog ‘gewoon’ in de Vijfde Klasse C. Speelde het dus niet meer dan een marginale rol in het amateurvoetbal. Daarna is het echter snel gegaan met de club. Na twee seizoen Vierde Klasse en promotie en nog eens twee seizoen Derde Klasse, spelen de groenhemden straks in de Tweede Klasse. Dat de club potentie had, dat zag iedereen. Maar wat is het snel gegaan met de club!

Wie de afgelopen jaren goed voetbal wilde zien, moest naar FC Grootegast. Of de hoofdmacht nou won of verloor, individuele hoogstandjes waren aan de orde van de dag. Leuk om te zien, maar vaak niet effectief. De club erkende dat zelf ook. Voelde dat er veel meer in de jonge spelersgroep zat, een groep die door trainer Marcel Poll op het goede spoor gezet was. Leekster Johan Wardenier leek dé aangewezen man om de voetballers wat zakelijker te laten spelen. Ze te leren beseffen dat het ook om het resultaat gaat. De combinatie Wardenier- FC Grootegast bleek echter bepaald geen goede. Het boterde niet tussen spelersgroep en eigenzinnige oefenmeester, die voortijdig afhaakte. En toen kwam Johannes Douma. Of hij het laatste zetje richting tweede klasse gaf is moeilijk te zeggen, feit is dat de ploeg ondanks een paar uitglijders wat volwassener oogde. Wat zakelijker. Wat harder, als dat nodig was. Wat echter bleef waren de hoogstandjes. Van een Veenstra, een Hazenberg en zeker ook nog van routinier Ite Hoolsema, die dan weer centraal achterin, dan weer op het middenveld speelde. Ite bleek het afgelopen seizoen opnieuw van onschatbare waarde. Diverse keren brak hij met een pass of dribbel de wedstrijd open. De kampioenswedstrijd tegen Stiens illustreerde wel een beetje het seizoen én het nieuwe FC Grootegast. Het begin was stroef en een 1-0 achterstand het resultaat. Daarna gingen echter alle remmen los en werd de tegenstander van het veld gespeeld. Toch bleef het 2-1. Nog steeds kan Grootegast een wedstrijd niet bevriezen, dood maken. En daardoor blijft het vaak te lang spannend. Niet voor niets stond leider en boegbeeld Wim Huisman na afloop te trillen op zijn benen.

Dat zakelijke zal er snel ingeslepen moeten worden, want FC Grootegast wacht een loodzwaar seizoen. Ploegen als Be Quick Dokkum, Broekster Boys, Joure, FC Meppel en Zeerobben weten van wanten. Ook het fysieke aspect zal een behoorlijke rol gaan spelen. Voetbaltechnisch zal de ploeg geen enkele moeite hebben met de Tweede Klasse, ondanks het vertrek van Arjan Veenstra naar VEV’67. In de beker liep het nog niet geweldig. Alle drie de poulewedstrijden werden namelijk verloren. Vanaf zaterdag moet de ploeg van Douma er staan. Het openingsduel aanstaande zaterdag is op eigen veld tegen Zeerobben, een week later wacht de wedstrijd tegen Be Quick Dokkum. Op kunstgras, een voordeel voor Grootegast. Zakelijker worden. Harder worden en volwassen spelen. Slaagt FC Grootegast daar (een beetje) in, dan moet het zich eenvoudig weten te handhaven dit seizoen.