Aduard 2000 wacht een serieuze vuurdoop

0
219
alssema

ADUARD – Na een verrassend goed seizoen in de derde klasse mag Aduard 2000 het komend seizoen gaan proberen in de tweede klasse. Of nou ja, proberen. De nieuwe hoofdtrainer Henk Alssema verwacht weliswaar een moeilijk seizoen, maar denkt niet dat Aduard 2000 na één jaar alweer afdaalt naar de derde klasse. “Lijfsbehoud is de doelstelling”, zegt Alssema resoluut. “Dat houdt overigens niet in dat we dat zomaar ‘effe’ flikken. We gaan een zwaar seizoen tegemoet, laat dat duidelijk zijn.”

En dat is ook logisch natuurlijk. Wie zelf op dit niveau gespeeld heeft weet dat de stap van de derde klasse naar de tweede een niet te onderschatten stap is. Groter dan de stappen die Aduard 2000 eerder heeft gezet. “We komen een aantal grote en gerenommeerde clubs tegen”, weet Alssema. “SV Bedum is gedegradeerd, Groen Geel heeft natuurlijk een goed elftal en ik ben zelf erg benieuwd naar Zuidhorn.” De groenen grepen vorig seizoen, als promovendus, net naast het kampioenschap. “Zij hebben echter een goed voetballende ploeg”, aldus de nieuwe hoofdtrainer. “Ik verwacht niet dat wij dezelfde weg als Zuidhorn zullen bewandelen. Er zijn wel een paar nieuwe spelers bijgekomen, waaronder oud-speler van Beusekom, waardoor de groep sterker is geworden, toch zullen we hard moeten werken aan het voetballende gedeelte.” Alssema begrijpt dat het tegenstrijdig klinkt. En het voetballen verbeteren én tegelijkertijd strijden om lijfsbehoud. Toch vaak twee zaken die in het voetbal niet hand in hand gaan. Alssema ziet het echter met vertrouwen tegemoet. “Deze groep heeft een goede mentaliteit en we hebben een gezonde mix tussen ervaren spelers en jonge talenten. Het is aan mij om de puzzelstukjes goed in elkaar te leggen. Als de ouderen dan vervolgens de jongeren bij de hand nemen, dan komt alles goed.” Alhoewel nieuw bij de club is Henk Alssema geen onbekende in Aduard. De trainer heeft er jarenlang gespeeld in zijn jongere jaren en is bekend met het reilen en zeilen binnen de club. “Na een aantal moeilijke jaren is de club nu in rustiger vaarwater terecht gekomen. Het is weer een gezonde vereniging die op eigen kracht –en door hard te werken- boven is komen drijven. Niet alleen financieel, maar ook sportief. Ik kijk uit naar komend seizoen. We zitten bij veel Groningse clubs in de competitie en hebben met vv Zuidhorn een echt spannende streekderby in het vooruitzicht. Eigenlijk mis ik alleen Fc Grootegast, dat zou ook mooi zijn geweest. Maar goed, je kan niet alles hebben.” Moeilijk of niet. Er gaat gebouwd worden in Aduard. Daar zorgt Henk Alssema wel voor. De trainer ziet zichzelf zeker niet als passant voor de korte termijn. “Absoluut niet”, zegt hij. “Ik ben een type trainer die wil bouwen aan een goede selectie en de club naar een hoger niveau wil tillen. Dat doe ik graag bij Aduard, deze club is speciaal voor mij en ik ben blij hier te zijn.”