Zeester in zee met Willem Pettinga

0
206
Zeester Willem pettinga

ZOUTKAMP – VV Zeester heeft afscheid genomen van Gezinus Oosterhuis (niet heus, hij is onlangs gecontracteerd als jeugdtrainer, red.). Daarmee kwam de weg vrij voor een nieuwe hoofdtrainer. Willem Pettinga is echter geen onbekende, aan de boorden van de zee. Na negen jaar (!) het vaste land van Kloosterburen is hij terug op vertrouwde (zee)bodem, Zeester, waar ‘de recht voor zijn raap-trainer’ dertig jaar geleden zelf speelde.

“Ze hebben voor mij gekozen. Dat is niet zo verrassend”, reageert Pettinga. “Ze wilden echt graag met mij in zee. Ik was nog niet eens officieel weg bij Kloosterburen en had nog twee sollicitaties lopen. Er waren meer clubs die belangstelling toonden, maar ik heb ze afgewimpeld. De bal is overal rond. Ik kan ook een vierde klasser trainen. Maar ik wil ook een beetje in de buurt blijven. Wat ze van mij verwachten? Een kampioenschap haha. In eerste instantie helpen opbouwen.” Wat kunnen we verwachten van de club die vorig seizoen al blij was met een overwinning, en dit vierde alsof de Europa Cup binnen is. “Ik kan er nog niet veel over zeggen”, zegt Pettinga, die zelf net terug is van vakantie. “Het is een enthousiaste groep. Maar de club is niet voor niets zo laag geëindigd”, zegt Pettinga, die Zeester wel op de voet heeft gevolgd. Hij weet waar de schoen wringt. “De jongens willen te graag. Het mag wel wat rustiger, dat druistige moet eruit. Het is steeds maar gas geven”. Over de selectie kan hij kort zijn: “Er zijn geen spelers bijgekomen en er is ook niks weggegaan. Dus gaan we met dezelfde selectie beginnen. We zitten in een andere klasse, met meer stadse clubs (Groninger Boys, Velocitas, red.). Dat biedt wel meer mogelijkheden denk ik”. De voorbereiding dan. Het stoomt komt de toch al emotionele trainer uit de oren als het om de beker gaat. “De bekerindeling is ‘van heb ik jou daar’. Tegenstanders als Oostergo, Kollum en de Lauwers, dat betekent ‘drie keer achteruitlopen’. Dat lijkt nergens op! De KNVB moet toch op zijn minst rekening houden met het niveau (De Lauwers en Oostergo zijn vierde klassers, Kollum is notabene derde klasser, red.) Daarnaast spelen we nog een oefenduel tegen Kloosterburen, dat is nog een afspraak van eerder.” Nog even terug naar zijn vakantie, die raakvlakken heeft met zijn droom Zeester.” Ik ben met een oldtimer de Mont Blanc en bekende Tour-cols overgereden. Mensen verklaarden me voor gek. Niet 140, maar 110.” Iets rustiger aan. Een beetje afremmen, zoals hij bij zijn spelers ook graag ziet.