FC LEO en de vele tegenslagen

0
211
FC LEO Leens

LEENS – Het zit de fusieclub Leens En Omstreken de laatste jaren bepaald niet mee. Trieste omstandigheden, degradaties en ook aan de vooravond van het nieuwe seizoen is er weer tegenslag, omdat hoofdtrainer Klaas van der Ploeg door gezondheidsreden voorlopig niet aan het werk kan. “Complimenten aan de hele vereniging hoe alles snel geregeld is”, laat FC LEO-voorzitter Arjen Fledderman weten.

“De ziekte van Klaas van der Ploeg kwam redelijk onverwacht. Dat gaf ons natuurlijk hoofdbrekens. We hebben eerst gewacht, tot Klaas aangaf in augustus nog niet op het veld te kunnen staan. Er waren vier kandidaten voor zijn positie. We zijn uitgekomen op Gerke Kersaan, die ons al eerder uit de brand heeft geholpen. Hij was drie maanden interim-trainer bij FC LEO. De laatste jaren was hij actief voor Winsum, waar hij ook woont. Maar zowel de band met de oud-spelers als supporters is warm gebleven. Het was dan ook niet moeilijk om bij Gerke uit te komen. Klaas heeft nog een contract, dat respecteren we. Dankzij de technische staf – met Eric Dijkstra en Roelof Hovius van het tweede- is alles op regel. Gerke Kersaan is net als Klaas heel sociaal, heeft oog voor het verenigingsleven. Uit mijn eigen periode bij LEO weet ik dat hij veel met jongens individueel bezig is. Voor de spelersgroep is Kersaan een onbekende trainer. Het zal tijd kosten voor de klik er is”. Dan de indeling (na de degradatie van vorig seizoen uit de derde klasse, red.). Fledderman is daarover niet ontevreden. “Ik ben blij dat we niet weer in de Friese afdeling zitten. Dat hebben we ook aangegeven bij de KNVB. Het is een mengelmoes geworden, van Friese, Drentse en Groninger clubs. BSVV, ODV, GSVV, Haulerwijk en Waskemeer zijn nieuwe clubs voor ons. Dat onbekende maakt het ook leuker. De Lauwers is de enige streekderby en Opende zijn we vaker tegengekomen. Het is heel moeilijk in te schatten waar we staan. De eerste wedstrijd moeten we tegen Lycurgus. Het is een stadse club. Het is altijd afwachten wat voor elftal ze mee voor de dag komen. Voor ons is de insteek net als de vorige keer: een periodetitel zou heel mooi zijn. Een kampioenschap staat niet op ons lijstje”. Kijkend naar de selectie zijn er twee opzienbarende namen: Stan Buikema, die vertrokken is naar Winsum en de terugkeer van Marco Rietema. “Rietema is naar Zeist verhuisd, maar het Noorden bleef hem trekken. Hij maakt deel uit van een vriendenclub. We zijn blij met zijn rentree. Het is net zo’n belangrijke speler als Rowan Rozema. Zijn snelheid is een handelsmerk, evenals zijn scorend vermogen. Stan is duidelijk een gemis, met Marco hebben we voorin meer stootkracht”. Het sportieve aspect telt voorlopig minder in Leens en omstreken. Zoals gezegd: FC LEO is een sociale vereniging. Fledderman: “Iedereen hoopt dat Klaas de behandeling goed doorkomt. En dan kijken we wel wat hij nog voor ons kan betekenen.”