Tweede editie Open Air Grootegast: “Voor en door Grootegast”

0
166
Open Air GRootegast

GROOTEGAST – “Open Air op herhaling”, lachen Ronald Folkerts en Weit Hamersma, de organisatoren van het Open Air festival in Grootegast op zaterdag 1 oktober. Het is de tweede keer dat ze het festival organiseren. “Vorig jaar was gewoon een gigantisch succes.”

De beide mannen liepen vorig jaar allebei met het idee in hun hoofd om iets te organiseren. Van het een kwam het ander en zo ontstond Open Air op het Marktplein in Grootegast. “Wat in andere dorpen kan, moet in Grootegast ook kunnen”, vertelt Hamersma. “Het stond écht vorig jaar. Een daverend succes. Daarom hebben we gezegd: dit moet nog een keer.” Open Air is een gratis toegankelijk festival, voor alle leeftijden, en duurt van 11:00 uur tot 00:00 uur. “Mensen hebben wel gevraagd of het later kan, tot 02:00 uur bijvoorbeeld, maar dat willen we niet, 00:00 is gewoon een goede tijd. Hele families komen langs, van de allerkleinsten tot mensen van 80 jaar. Geweldig om te zien.”

De dag begint met een popkorenfestival waar ongeveer 10 verschillende koren aan meedoen. Zij staan op drie verschillende podia en zullen de hele dag, tot ongeveer 16:00 uur, voor de muzikale omlijsting van het festival zorgen. Alle muzieksoorten passeren de revue, zo is er voor ieder wat wils. Het publiek mag de drie beste koren kiezen aan het eind van het programma, die krijgen een geldprijs van 150, 100 of 50 euro. “Nieuw dit jaar is dat alle koren gezamenlijk tijdens de opening twee nummers zullen zingen”, vertelt Hamersma. “Daarna gaan we verder met allerlei artiesten, bands en dj’s, die de rest van de avond de muziek zullen verzorgen.”

En reken maar dat er een blik met topartiesten open is getrokken voor het festival. Kosten noch moeite zijn gespaard. Zo komt André Hazes junior optreden, onze eigen Burdy, Niels Span, Contradiction, Room 2 Roam, l.A.S.E, muziekvereniging Oranje en wordt de avond afgesloten met topcoverband Switch. Van Nederlands tot rock en van soul tot pop”, vertelt Folkerts. Betalen op het festival kan overigens weer met het ‘SNIPS’, muntjes dus. Ook de muntjes van vorig jaar zijn gewoon weer te gebruiken.

Maar ook voor de kinderen is er genoeg te doen tijdens het festival. Overdag zal er een clown zijn, springkussens, schmink en een kinderdisco. “We hopen dit jaar op wat meer mensen overdag dan vorig jaar, dit moet mede lukken door een mooie warenmarkt die in de Hoofdstraat gehouden gaat worden. We hoorden heel veel reacties als: ‘als ik dit had geweten was ik eerder gekomen’, omdat mensen pas rond 16:00 uur komen bijvoorbeeld”, aldus Folkerts.

Ook zijn er voor het bezoekend publiek prijzen te winnen. Om 19:00, 21:00 én 23:00 uur wordt er evenals vorig jaar weer mooie prijzen weg gegeven aan een bezoeker van het festival. Als de winnaar ook daadwerkelijk op het Marktplein staat op dat moment, krijgt hij of zij een prijs, gesponsord door Werkman Optiek. Vorig jaar was er een soortgelijke actie, maar dan van OK Betaalsysteem. Die sponsort overigens dit jaar de bodywarmers voor de vrijwilligers. “Van de sponsoren moeten we het hebben”, vertellen de mannen. “Het is immers een gratis toegankelijk festival. Maar het leuke is dat iedereen meedoet, de ondernemers, winkeliers, én het publiek. Want de vrijwilligers melden zich zelf aan, we hoeven er niet eens om te vragen. Maar ook de meeste artiesten, die komen vrijwel allemaal uit de buurt, die geven zelf aan graag te willen optreden op het festival.”

Zo’n festival organiseren met z’n tweeën is niet niks. “We zijn er ook eigenlijk wel het hele jaar mee bezig”, vertelt Folkerts. “Maar het is een feest van, voor en door Grootegast. Wat wel fijn is, is dat de Handelsvereniging nu de vergunningen voor ons regelt en Dorpsbelangen de verkeersregelaars. Hoeven wij dat niet meer te doen.”

Nog even vertellen de twee mannen over de charme van een openluchtfestival. “Naast het Marktplein staat een flat, met allemaal balkons. Die zaten vorig jaar helemaal vol. Die mensen genieten gewoon mee van de muziek met een drankje op hun eigen balkon. Nodigen ze allemaal mensen uit, en zo. Met een tentfeest heb je dat niet. Stel dat wij daar een tent neerzetten, mis je het stukje sfeer van buitenaf. Daarnaast is het de afgelopen vijf jaar constant lekker weer geweest op 1 oktober, dus we verwachten ook dit jaar heerlijk weer”, besluiten ze lachend.