Jouke Spoelstra (26) jongste wethouder van Friesland ooit

0
1161
buitenpost gem huis 9

BUITENPOST/DROGEHAM – Of hij nu de jongste wethouder van Nederland is weet hij niet, maar zijn leeftijd valt in ieder geval op: als 26-jarige is Jouke Spoelstra donderdag benoemd als wethouder van de gemeente Achtkarspelen. Een eervolle baan, maar ook eentje met een grote verantwoordelijkheid. Zo gaat straks over de sportvoorzieningen van ‘zijn’ gemeente, het accommodatiebeleid en de aanleg van glasvezel.

Tweeënhalf jaar zat Spoelstra in de gemeenteraad, maar dat was eigenlijk helemaal niet gepland. Zijn partij plaatste hem bij de verkiezingen op plek 17; een onverkiesbare plaats. Toch haalde hij genoeg stemmen binnen. Deels van andere jongeren, maar ook uit zijn eigen dorp Drogeham en Surhuisterveen. Het resulteerde in een raadszetel en donderdag in een plekje in het nieuwe college van Achtkarspelen.

Zijn nieuwe baan staat op papier voor 0,6FTE, maar Spoelstra weet nu al dat hij fulltime aan de bak gaat. “Je begint ’s ochtends en dan heb je ’s avonds vaak ook nog vergaderingen. In de praktijk zal ik op dinsdag, woensdag en donderdag er hele dagen zijn. Maandag en vrijdag ben ik er ook, maar dan staat de agenda niet vol met afspraken omdat ook intern veel dingen geregeld moeten worden.”

Dat hij gevraagd werd om wethouder te worden verbaasde hem. “Vrij snel werd door de fractie Harjan (Bruining, red.) naar voren geschoven.” Dat hij nu de jongste is vindt hij wel leuk. “Ik krijg nu vaak de vraag of ik niet ‘te jong’ ben. Ik zou dat willen omdraaien: er zouden juist meer jongeren actief moeten worden in de politiek. Een raad en een college moeten een afspiegeling van de inwoners zijn. Zelf vind ik dat ik een goede aanvulling ben omdat je als jongere van nature in een andere leefomgeving zit. Ik doe aan verschillende sporten en kom op feesten.”

Dat laatste betekent nu natuurlijk ook dat hij zich moet gedragen. Dronken zijn is als wethouder ‘not done’, maar Spoelstra denkt daar geen moeite mee te hebben. “Ik ben gelukkig niet iemand die vaak dronken is of teveel neemt. Je moet je gewoon bewust zijn van wat je wel en niet kunt doen. Je wordt gewoon overal bekeken als wethouder. Dus ook langs het voetbalveld. Verder ga ik vooral niet teveel laten. Ik vind dat je als wethouder heel erg jezelf moet blijven.”

In zijn eigen Drogeham kan hij inmiddels niet meer over straat zonder gefeliciteerd te worden. “Mijn vrienden waren bij de installatie, dat was heel leuk. Zij zeiden ook: dat maken we waarschijnlijk niet weer mee. Ik kom net uit de supermarkt en daar kreeg ik felicitaties. Dat vond ik ook wel leuk.”

Toch zal hij tegen die bekenden straks waarschijnlijk ook wel eens ‘nee’ moeten verkopen. “Voor iedereen in de politiek geldt hetzelfde: het gaat om meer dan de plek waarin je zelf leeft. Je hebt allemaal mensen met allerlei belangen en je kunt nooit alle belangen tegelijkertijd dienen. Als je dat niet kunt, moet je ook niet de politiek ingaan. Of je nou wethouder, raadslid of ambtenaar bent: je moet ‘nee’ kunnen zeggen.”

In zijn raadsperiode introduceerde Spoelstra ‘Rjocht van Sprekken’, een initiatief waarbij burgers en verenigingen zich kunnen melden om taken van de gemeente over te nemen. Hoewel het plan unaniem werd aangenomen, is het rond dit item al maanden stil. “Het doel is nu om zo snel mogelijk projecten aan te dragen. Ik hoop dat voor het einde van het jaar het eerste project er is. De rare situatie is nu wel dat wij als college het straks voor gaan leggen aan de raad en dat die dan definitief moet beslissen of het doorgaat.”