Grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spierziekte

0
332
geld

MUNNEKEZIJL – Van 11 tot en met 17 september start de collecteweek voor het Prinses Beatrix Spierfonds in Munnekezijl. In één week gaan ruim 30.000 vrijwilligers gaan op pad om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Het is de grootste jaarlijkse actie voor de 200.000 mensen met een spierziekte in Nederland.

“Het fonds bestaat dit jaar 60 jaar. Onze collecte is al 59 jaar een gewaardeerde, anonieme en makkelijke manier om te geven aan onderzoek naar spierziekten”, aldus Joanna van Drongelen, hoofd collecte- en vrijwilligersorganisatie bij het Prinses Beatrix Spierfonds. “Het is een eenmalige gift en je kunt zelf beslissen hoeveel je in de bus doet. Naast de collecte aan de deur zet het fonds dit jaar ook de digitale collectebus in.”

Er zijn meer dan 600 verschillende soorten spierziektes, legt Van Drongelen uit. “We hopen dit jaar natuurlijk weer op een mooie collecte-opbrengst. In 60 jaar hebben we samen met onze vrijwilligers al veel bereikt, maar ons werk is na 60 jaar nog steeds hard nodig. Sommige spierziektes zijn dodelijk, sommige zijn erfelijk, ze hebben allemaal een verlammend effect op de spieren. De spieren in een mensenlichaam sturen alles aan, lopen, plassen, fronsen, lachen, ademen. Een spierziekte tast het hele lichaam en daarmee ook het hele leven van een persoon aan.”

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich al 60 jaar in voor mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, het middel is wetenschappelijk onderzoek. “We financieren en stimuleren onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, naar een betere kwaliteit van leven voor patiënten nu. We kunnen dit alles doen dankzij donaties en de inzet van vrijwilligers”, aldus Van Drongelen.