Zwak Grijpskerk voorkomt debâcle

0
222
grijpskerk voetbal veenhuizen 3

GRIJPSKERK – Verdiend kun je de 1-1 van Grijpskerk niet noemen, want er was maar één ploeg baas op het veld: Veenhuizen. Doordat de gasten uit Noord-Drenthe verzuimden te scoren uit de legio kansen en het lang 0-0 bleef, hield Grijpskerk hoop op een resultaat. Na de 0-1 leek Grijpskerk toch te bezwijken. Een plotselinge opleving in de eindfase leverde net als in Appingedam de 1-1 op.

Voor de wedstrijd viel de stroom (even) uit. Het leek wel of de spelers van Grijpskerk ook geen contact hadden met de buitenwereld. De gasten uit het gevangenisdorp- notabene zonder de geschorste vedette Robert Elsinga- vielen brutaal aan. Grijpskerk stond erbij en keek er naar hoe aanval na aanval werd opgezet. Na twee kansrijke situaties, met in de hoofdrol Bram Schmidt en Yerold Klein, de pas 19-jarige nieuweling, volgde een derde kans, waarbij Schmidt de paal raakte. Veenhuizen tikte erop los, terwijl de spelers van Grijpskerk slap ingrepen en totaal geen vat hadden op de snelle, behendige en vooral ook fellere voetballers van Veenhuizen. In het eerste kwartier slechts een dreigend moment voor de thuisclub, maar Geert de Vries kwam niet tot een scoringskans. Even later wederom Veenhuizen. Nadat centrale verdediger Michiel Hoving de bal op de stropdas legde van Schmidt, lepelde de spits de bal over doelman Erik ’t Hoen, maar ook naast het lege doel. Grijpskerk had geluk dat Veenhuizen geen rendement haalde uit zovele kansen. De ploeg van Mark Kroese kwam op het kunstgras- door de hoge temperaturen wordt het kunstgras nog warmer- adem tekort. In de 23e minuut wederom een zuivere crosspass, op de vogelvrij staande Schmidt. De handen van ‘t Hoen brandden van de harde volley van Schmidt. Pas na bijna een half uur eindelijk een rood-wit gekleurde kans. Dit als gevolg van een slippertje aan Veenhuizen-zijde. Ron Stoutmeijer was er vandoor. De Vries ging mee. Doordat er drie tegenstander tegenover stonden besloot Stoutmeijer te schieten, niet slecht, keeper Jonathan Auwen wist te pareren. In de eindfase van het eerste deel kwam Grijpskerk eindelijk tot aanvallen toe. Maar het offensief duurde maar kort. Vijf minuten voor rust had Grijpskerk wederom alle geluk van de wereld, doordat een vrije trap van Ferdinand Rozema de bovenkant van de lat teisterde. Grijpskerk stond volledig in de schaduw. Op slag van rust een wervelende soloactie van Sjoert Giezen, die van eigen helft kwam en iedereen van zich afschudde. De geplaatste bal zeilde net naast. Dan zowaar een ontketend Grijpskerk. Wiebe Loonstra sneed door de defensie, waarna hij werd neergelegd door Gelmer Jan Haanstra. Iedereen van Grijpskerk schreeuwde om een penalty. De aanval ging door, waarna Jarno Eeuwema alle frustraties van zich afschoot. De poeier werd verwerkt tot hoekschop. Aansluitend kopte Stephan Reker hard in, maar wel in handen van Auwen. Stoutmeijer en opnieuw Eeuwema schoten nog eens met scherp, maar zonder resultaat. Het was een sporadische opleving, zij het hevig.

In de tweede helft bleef Veenhuizen het spel dicteren. Kroese wisselde Geert de Vries, die afgelost werd door Jorin de Boer. De wissel had toch wel effect. De Boer werd in stelling gebracht, legde klaar voor Eeuwema, die de bal echter aaide. Maar dan toch weer Veenhuizen. Uit een hoekschop knikte Schmidt in, ’t Hoen had er alle moeite mee. Bij momenten kreeg Grijpskerk vat op de wedstrijd. Stoutmeijer kreeg een grote kans, maar diens beslissende pass op de in het veld gekomen Raymond Pietens werd onderschept. Het waren sporadische kansen aan Grijpskerk-zijde. Het moest een keer mis gaan. Snelheidstrein Haanstra werd binnen de lijnen afgeremd door Jorn van der Wilt: penalty. Het leverde twee gele kaarten achter elkaar op voor de dader, Van der Wilt. Erik ’t Hoen was kansloos op de inzet van Michiel Hoving: 0-1. Het was een meer dan verdiende voorsprong voor de bezoekers. Maar dan een kentering in het laatste kwartier. Stoutmeijer ging de combinatie aan en schoot mis. De Boer greep de herkansing aan en zijn uithaal verdween net onder de lat: 1-1. Grijpskerk schrok vervolgens na een geweldige tegenaanval, waarbij Jim van der Leest inkopte. Voor de derde keer werd de lat geraakt. Veenhuizen wilde de winst, maar kreeg nog bijna de kous op de kop. In de ultieme kans werd Pieter Kars van de Kamp binnen de lijnen onderuit geschoffeld. Geen penalty. Heel Grijpskerk reageerde woedend. Gezien de eerdere situatie aan de andere kant, had ook deze bal op de stip gemoeten. Het was wel een te rijke beloning geweest.

Grijpskerk-Veenhuizen 1-1 (0-0); Scoreverloop: 65. Michiel Hoving 0-1, 74. Jorin de Boer 1-1; Scheidsrechter: Brinkhuizen (Groningen); Gele kaart: Jarno Eeuwema (Grijpskerk), Rode kaart (twee keer geel): Jorn van der Wilt (Grijpskerk); Toeschouwers: 80

Opstelling Grijpskerk: Erik ’t Hoen, Jesse Broeils, Jorn van der Wilt, Stephan Reker, Rene Tillema, Pieter Kars van de Kamp, Wiebe Loonstra, Jarno Eeuwema (58. Raymon Pietens), Ron Stoutmeijer, Geert de Vries, Danny Khoenkhoen

Ster van het Veld: Jorin de Boer (Grijpskerk). Het elftal van Grijpskerk zat op slot. Jorin de Boer had de sleutel. Zijn invalbeurt was goed voor de gelijkmaker.