Derde editie Slag om Zoutkamp: “bulderende kanonnen, knetterende musketten en hoornblazers”

0
236
Slag om Zoutkamp (Foto's Dirk Lukkien) 002 (2)

ZOUTKAMP – Hét evenement waarin Zoutkamp ruim 400 jaar terug in de tijd gaat staat in de startblokken: De Slag om Zoutkamp op 16, 17 en 18 september. Met dit jaar nog meer activiteiten, demonstraties en natuurlijk de slag zelf, waar honderden Zoutkampers de historische gebeurtenis naspelen.

De Slag om Zoutkamp gaat terug naar 1589, toen vesting ‘Soltkamp’ tijdens de 80-jarige oorlog in handen was van de Spanjaarden. “De ‘Staatsen’, Hollanders dus, vielen Zoutkamp aan om het terug te veroveren”, legt productieleider Emil Klok uit. “De uitslag zal geen verrassing zijn”, lacht hij. “Zoutkamp was een belangrijke vesting, wie die in handen heeft, heeft ook de macht over het achterland en de toevoerwegen naar de stad Groningen. Ze hebben er uiteindelijk nog vijf jaar over gedaan om daadwerkelijk bij Groningen te komen hoor”, grinnikt Klok. “Het ging toen allemaal nog niet zo snel.”

De Slag om Zoutkamp is een van de belangrijkste historische gebeurtenissen voor het vissersdorp en wordt nu voor de derde keer nagespeeld. De eerste keer was in 2007, de tweede editie vond plaats in 2011 en komend weekend is het tijd voor de derde keer. “Het idee voor het naspelen van de Slag om Zoutkamp is ooit ontstaan door enthousiastelingen die de geschiedenis van Zoutkamp onder de aandacht wilden brengen”, legt Klok uit. “Er zitten zes mensen in het bestuur: Frieda Buitjes, Henk Zijlstra, Elise Bos, Petra de Vries, Dirk Lukkien en Josiena Broere. Ik zit er nu voor het tweede jaar bij en ben zakelijk leider van het productieteam. De andere leden van het productieteam zijn regisseur Frank Odijk en de productie doet Astrid Warntjes.”

Het hele dorp wordt gedurende het weekend omgetoverd tot historisch theater, dit jaar groter dan ooit. Waar het evenement vorige jaren één dag besloeg, zal Zoutkamp nu het hele weekend in het teken van de slag staan. “Het begint op vrijdagavond al, als er verschillende kampementen in het dorp neerstrijken bij de kerk”, legt Klok uit. “Vanaf 18:00 uur zijn die te bezoeken voor het publiek en ze blijven het hele weekend staan. Er zullen daar allemaal demonstraties zijn en de mensen blijven ook overnachten. Dan koken ze op open vuur bijvoorbeeld, heel grappig. Het gaat echt helemaal terug in de tijd.”

De zaterdag wordt afgetrapt met een historische markt om 10:00 uur. “Daar zal van alles te zien en te doen zijn. Er zijn kraampjes met historische ambachten, demonstraties van commando’s en piekeniers waar het publiek ook aan mag deelnemen en er zullen vuurspuwers en acrobaten aanwezig zijn.” Zaterdag om 14:00 uur stipt is het tijd voor de laten zien hoe het er in 1589 aan toe ging in Zoutkamp. De Spaanse troepen trekken richting de dijk, terwijl over het water de Staatsen aankomen. Het gevecht vindt plaats en vervolgens is er een overwinningsstoet terug naar dorp. Het is geweldig om te zien hoe iedereen wil meewerken en meehelpen. Heel Zoutkamp gaat terug in de tijd.”

Dat Klok zin heeft in het weekend, is te merken aan het aanstekelijke enthousiasme waarmee hij over het weekend vertelt. “Ik heb er heel veel zin in. Het is een fantastisch gebeuren en de weersvoorspelling is tot nu toe erg goed. Voorgaande jaren kwamen er duizenden bezoekers op af, ik reken erop dat dat dit jaar weer het geval zal zijn.”

Op zondag wordt het weekend afgelopen met een picknick ‘a lá 1589’ en een hagepreek. Nieuw dit jaar is dat er voor het eerst ook een theatervoorstelling is ontwikkeld, ‘De Verovering van Soltcamp’, die zeven keer te zien zal zijn tijdens het weekend. “Het is een theaterwandeling langs de mooiste plekken van Zoutkamp, naar een idee van Astrid Warntjes en onder regie van Frank Odijk. Het is dus niet binnen in een zaal, maar zal door het hele dorp zijn. Het gaat over een liefdesverhaal, met op de achtergrond de Slag om Zoutkamp.”

Het volledige programma is te vinden via de website www.slagomzoutkamp.nl of in het programmaboekje (te vinden op diverse centrale locaties in Zoutkamp). De entree tot de festiviteiten in het dorp is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd bij het betreden van de schans. Voor de theatervoorstelling De Verovering van Soltcamp kan men kaartjes reserveren via www.slagomzoutkamp.nl/tickets. Kaartjes in de voorverkoop kosten 10 euro aan de deur worden kaartjes voor 12 euro verkocht.