Gemeenteraad De Marne blijft hopen op verkering met DAL-gemeenten

0
175

LEENS – Vrijwel de gehele gemeenteraad van De Marne hoopt dat er toch een G7-herindeling komt. Dat bleek donderdag maar weer eens toen de raad sprak over een herindeling met Winsum, Bedum en Eemsmond. De raad gaat nu deze optie verder onderzoeken, omdat Delfzijl en Loppersum niet mee willen doen met de ‘supergemeente’ in Noord-Groningen. Alleen de PvdA was echt blij. Die partij was nooit voor de G7.

Aan alles was de teleurstelling de gemeenteraad van De Marne donderdag te merken. De raadsleden willen voor de grootst mogelijke optie, maar zien in dat dit waarschijnlijk niet realistisch is. Zeker niet nu Loppersum en Delfzijl met een eigen plan komen voor een herindeling in noordoost-Groningen. Twistpunt in de hele discussie blijft de Eemshaven, die beide nieuwe gemeenten willen houden. In De Marne zijn ze daar duidelijk over: de haven zit in de gemeente Eemsmond en moet dus ook bij de nieuwe gemeente blijven.

“De deur voor samenwerking met de DAL-gemeenten staat op een kiertje, maar zal een keer gesloten worden om voortgang in het proces te houden,” zei Wouter Kooi (CDA). “Als er geen draagvlak voor de G7 is, moet je de bakens verzetten. We zien dit niet als een tweede keuze.” Zijn partij sprak de wens uit dat de provincie op korte termijn een keuze uitspreekt: G4 of G7. Een mening die gedeeld werd door het grootste deel van de raad. Overigens ook een opvallende mening, omdat de provincie uiteindelijk weinig te zeggen heeft over de manier waarop gemeenten herindelen. Deze bestuurslaag heeft formeel slechts een adviesrol, maar is heeft zelf een sturende rol genomen. Uiteindelijk moeten de individuele gemeenteraden of Tweede Kamer namelijk zelf beslissen hoe de toekomst van de gemeenten eruit ziet.

De hoop op verkering met de noordoostkant van de provincie was er ook bij GroenLinks en de ChristenUnie. “We zijn teleurgesteld in Delfzijl en Loppersum. Dat drijft gemeenten uit elkaar. Wat ons betreft blijven we het tweesporenbeleid volgen,” vond Anne-Marie Smits (GL). Wat de VVD betreft kan eventueel Appingedam aansluiten bij de BMWE-variant, al wist ook raadslid Attje Waal dat deze gemeente niet grenst aan de nieuwe combinatie. “Geografisch is het lastig, maar waar een wil is…”. Waar de partij wel over twijfelt is of de bestuurskracht echt verbeterd.

Alleen de PvdA is blij met de nieuwe constructie. De partij pleit al vanaf het begin voor een herindeling op kleinere schaal. Complimenten waren er daarom voor de nieuwe plannen. “Niet alleen omdat het om de BMWE-variant gaat, maar louter om het feit dat de colleges erin geslaagd zijn een gelijk geluid neer te zetten,” zei Maarten Buikema (PvdA). “De colleges zijn over hun eigen schaduw heen gesprongen. Dat was een breekbaar en kwetsbaar proces en dat begrijpen wij heel goed.” Alleen de PvdA wilde meteen doorpakken, omdat ‘de tijd’ volgens de partij op is.

Burgemeester Koos Wiersma erkende dat het grootste deel van de gemeenteraad voor de G7-variant is, maar dat als Delfzijl, Appingedam en Loppersum niet aansluiten, de gemeente echt door moet om de herindeling te realiseren. “Het begint er steeds meer op te lijken dat het mogelijkerwijs niet gehaald kan worden. De provincie zal uiteindelijk een beslissing moeten nemen. Wij weten niet wat dat besluit zal zijn, maar tot die tijd hebben de DAL-gemeenten de tijd om aan te sluiten.” Tot wanneer de overige drie gemeenten hebben om aan te sluiten wilden zowel de burgemeester als de raadsleden niet zeggen, waardoor het onduidelijk is wanneer de volgende stap genomen wordt. In het najaar spreken de raden verder over de plannen.