Gymnastiekvereniging WSBF groeit en bloeit

0
2730
WSBF Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Wat doen ze eigenlijk niet bij Gymnastiekvereniging WSBF Surhuisterveen? Van acrogym tot freerunnen en van kleutergymnastiek tot groepsspringen, de dames en heren van WSBF hebben het allemaal in huis. Het gaat goed met de club, vertelt Griet Rinsma, een van de hoofdtrainers van de vereniging. “Het freerunnen is van één naar drie uur per week gegaan en we hebben dertig acroteams. Het zit echt in een lift.” Zelf geeft ze damesturnen, acrogym en traint de hogere niveaus.

Voor het komende gymnastiekseizoen staan er aardig wat wedstrijden, toernooien en kampioenschappen op het programma. “Voor komend seizoen willen we ons met de hogere niveaus richten op het internationale toernooi in België, waar we vorig jaar twee podiumplekken hadden”, vertelt Rinsma. “Vorig jaar was dat een groot succes, dus in januari gaan we er zeker weer voor. Maar eerst in december de Nederlands Kampioenschappen Groepsspringen. Daar doen de A-, B- en C-teams aan mee, dus per leeftijd is het groepsspringen ook niveaugebonden. Daar gaan we vanaf deze maand tot december druk voor trainen. In januari zijn dan ook weer de plaatsingswedstrijden voor het damesturnen, de eerste plaatsing is eind januari, met natuurlijk als doel om op het Nederlands Kampioenschap te komen. Baukje Wassenaar is vorige keer met individueel vloerturnen Nederlands Kampioen geworden.”

Een vereniging die groeit en bloeit, zo blijkt uit de verhalen van de hoofdtrainster. “We mogen ook steeds meer kinderen van omringende dorpen verwelkomen, zoals Drachten, Kollum en Drogeham”, legt ze uit. “Die dorpen hebben ook allemaal een eigen gymvereniging, maar zijn vaak niet aangesloten bij de bond, waardoor de leden niet mee kunnen doen aan wedstrijden en toernooien. Als die meiden qua niveau iets omhoog willen, komen ze vaak bij ons. Maar begrijp me niet verkeerd, het is absoluut niet ons doel om die plaatselijke verenigingen kapot te maken. We vinden het juist belangrijk dat er in elk dorp een sportvereniging blijft, dat kinderen ten alle tijden in hun eigen dorp kunnen sporten. ”

Per 1 oktober wordt er bij de vereniging ook weer de mogelijkheid geboden voor de allerkleinsten om het Nijntje Beweeg Diploma te halen. Verder gaan de club en de leden zich de komende periode hard voorbereiden op alle wedstrijden en NK’s die op het programma staan. Ook mogen ze een er een in eigen huis organiseren. “Het Fries Kampioenschap wordt bij WSBF gehouden”, vertelt Rinsma. “We hebben een geweldig, negenkoppig bestuur die alles tot in de puntjes regelt. Ze zijn zo geroutineerd in het draaien van wedstrijden dat we ons nergens zorgen om hoeven te maken. Zij regelen ook veel acties, als we geld nodig hebben voor toestellen bijvoorbeeld. Ik moet zeggen dat de gemeente Achtkarspelen ook een hele grote hulp is. Dankzij hun hulp en inzet hebben we ook nieuwe toestellen aan kunnen schaffen.”

Rinsma hoeft het klaarstomen van de leden voor wedstrijden natuurlijk niet alleen te doen. Ze heeft een stel waardige assistent-trainers die haar bijstaan. “We zijn met vier leidinggevenden op de groepen. Yannick van der Veen is assistent-trainer en doet heel veel met choreografie. Verder helpt Yteke Hoogsteen mee, zij heeft zelf aan acrogym gedaan tot haar 29e. Anne Sinnema en Hielkje Meyer helpen ook en vanaf oktober heeft ook Baukje Wassenaar haar licentie, die samen met Feikje Veenstra de kleuterlessen verzorgd.”