In Memoriam: Kor De Wagt (1944-2016)

0
245
Wethouder Kor de Wagt

Dat hij ziek was wist iedereen. Dat hij niet meer terug zou komen als wethouder, wist eigenlijk iedereen ook wel. Maar toen vrijdagochtend bekend werd dat wethouder Kor de Wagt even daarvoor was overleden, kwam het nieuws toch binnen als een schok. Zo kort na het plotselinge overlijden van burgemeester Kor Dijkstra moet de gemeente opnieuw afscheid nemen.

Kor de Wagt is langer politiek actief geweest dan de gemeente Grootegast bestaat. Al in 1986 werd hij als raadslid actief in de toenmalige gemeente Oldekerk. Een periode die vooral gevuld werd met de herindeling met de gemeente Grootegast. Daarbij zag De Wagt het als zijn taak om de belangen van Oldekerk en Niekerk te behartigen. Iets wat hij in de ‘nieuwe’ gemeente Grootegast is blijven doen. Belangrijk daarbij was het oog voor de zwakkeren in de samenleving. Een echte PvdA’er, dat was duidelijk.

Ook in de jaren daarna zou die inzet voor de sociaal zwakkeren blijven. De Wagt wilde de handen vrij hebben om bereikbaar te zijn voor de mensen. Niet alleen in de raadszaal, maar ook gewoon thuis. Zelfs toen De Wagt enkele jaren geleden een mobiele telefoon kreeg was hij beter bereikbaar op zijn vaste dan zijn mobiele nummer.

Kenmerkend voor De Wagt was de tijd die hij investeerde in mensen. In het dossier rond de plas Strandheem was hij van alles op de hoogte. Waarschijnlijk wist niemand zoveel over de zaak als hijzelf. Regelmatig kaartte hij het onderwerp aan, maar toen hij zelf als wethouder verantwoordelijk werd bleek hoe lastig het was om het probleem op te lossen.

Dat hij wethouder werd, was een droom die uitkwam. Na jaren oppositie mocht hij na een collegecrisis toetreden tot het bestuur. Voor hem werd het ‘pluche’ niet als het hoogst haalbare gezien, wel kon hij zo zelf aan de knoppen te zitten.

Of hij als wethouder net zo goed uit de verf kwam als oppositieleider, dat weet ik niet. Vanuit de raad wist hij het college soms met één zin op scherp te krijgen. Als wethouder voelde hij zich meer deel van een team en bond hij soms in. Toch was hij voor de ambtenaren een zegen. De Wagt had een luisterend oor en liet zich graag bijpraten.

Het huidige dorpenbeleid is iets wat uit de koker van De Wagt komt. Niet langer gaat het gemeentehuis eenmaal per jaar op tournee om losse tegels en kapotte lantarenpalen te bespreken. Nee, sinds ingrijpen van De Wagt hebben de dorpen een contactfunctionaris, die meteen kan inspringen als problemen opgelost moeten worden.

De laatste maanden was De Wagt vooral druk met het MFA in Grootegast en het kunstgrasveld van VV Niekerk. Locaties voor sport én cultuur. Belangrijk voor de gemeenschap, vond de wethouder die graag meedacht in de plannen. Ook de oprichting van de voedselbank – geen gemeentelijke taak – kon op veel steun rekenen.

Na een slopende ziekte blies De Wagt vrijdag te midden van zijn familie zijn laatste adem uit. 72 jaar is hij geworden en dat is natuurlijk veel te jong. De wethouder die in zijn vrije tijd met zijn bootje genoot van de Friese meren, is niet meer. Hij laat zijn familie en zijn vriendin achter. Zes jaar eerder moest hij al afscheid nemen van zijn eerste vrouw. Grootegast gaat een aanspreekbaar bestuurder missen. Een nestor, die ondanks zijn functie gewoon ‘Kor’ bleef en niet ‘meneer De Wagt’ of ‘meneer De Wethouder’ werd.

Johannes Dolislager