‘De ziel van de Groninger molens’

0
128
Zuidhorn OG molen fred stol-4

ZUIDHORN – Wethouder Fred Stol van de gemeente Zuidhorn heeft vrijdagochtend twee banners onthult in het Zonnehuis Oostergast. De banners vertellen de geschiedenis van de molens in de gemeente Zuidhorn aan de hand van mooie verhalen en schitterende foto’s.
De wethouder had zich vooraf flink verdiept in de materie. “Ik ben een hele dag op pad geweest om zelf foto’s van de molens te maken”, aldus wethouder Stol. “Daarbij spreek je natuurlijk ook met de mensen die bij de molens betrokken zijn en krijg je de meest prachtige verhalen te horen. En dat is nu ook net de clou. De verhalen achter deze culturele erfstukken mogen niet verloren gaan en moeten doorvertelt worden. Dat is precies de insteek van het project ‘De ziel van de Groninger molens’ geweest.” Projectleider Anna van der Molen –hoe toepasselijk kan een naam zijn- bedankte de gemeente voor de geboden steun en subsidie. “Zuidhorn is een echte molengemeente”, aldus van der Molen. Wethouder Stol beloofde bij te blijven dragen aan de verschillende initiatieven omtrent de molens. “Wij hebben een bijdrage gedaan in dit project, maar zullen ook in de toekomst blijven investeren in het behoud van de molens in onze gemeente”, belooft Stol. De banners blijven een tijdje in Zonnehuis Oostergast staan, zodat iedereen het prachtige resultaat kan bewonderen. “Daarna gaan de banners op reis”, zegt Stol. “Waar ze heengaan? Ze zullen ongetwijfeld ook niet misstaan in het gemeentehuis, het cultureel centrum of op scholen. Eigenlijk moet iedereen dit gezien hebben.” Alle molenverhalen zijn, tezamen met oude én nieuwe foto’s, verzameld op de website www.groningermolens.nl. Met de onthulling werd het project ‘De ziel van de Groninger molens’ van Erfgoedpartners afgesloten.