Fusieplannen Westerwijs en Penta Primair in de ijskast

0
167
Aduard Adeborg-3

STREEK – De geplande bestuurlijke fusie tussen Stichting Westerwijs en Stichting Penta Primair loopt vertraging op. Beide besturen zagen hun plannen –voorlopig- gedwarsboomd worden door de regelgeving. Om ook in de toekomst een garantie op goed onderwijs te kunnen geven wilden de stichtingen de krachten bundelen. Echter, doordat Penta Primair voorziet in christelijk onderwijs en Westerwijs een openbaar karakter heeft kunnen de partijen alleen samengaan als één van beide in acute problemen zou verkeren. En daar is dus geen sprake van.

“We hadden onze aanvraag door kunnen zetten, maar dan had staatssecretaris Sander Dekker het zeker afgewezen”, vertelt Tom van Pelt. De voorzitter van Stichting Westerwijs -waaronder onder meer OBS De Borgh uit Zuidhorn, OBS De Molenberg uit Grootegast en SWS De Adeborg uit Aduard onder vallen- weet de reden waarom de staatssecretaris niet akkoord kan gaan met de fusieplannen. “De oorzaak van een zekere afwijzing ligt in de wetgeving die zegt dat onderwijsinstellingen met verschillende denominaties, oftewel religie en levensbeschouwing, niet zomaar samen mogen gaan. Een fusie is alleen mogelijk als één van de twee in acute problemen verkeerd en op omvallen staat.” Omdat zowel Penta Primair als Westerwijs niet in grote nood zit heeft de Commissie Fusietoets Onderwijs een negatief advies gegeven. “Dat was verwacht”, aldus van Pelt. “Zij hebben ons vooraf al medegedeeld dat zij niet anders konden dan de plannen afwijzen. Zo zijn de regels en daar hebben zij zich aan te houden. In veel gevallen ‘overruled’ de staatssecretaris zo’n advies en geeft alsnog groen licht. Tegen de verwachting in heeft hij echter besloten dit keer niet contrair te gaan.” Volgens de voorzitter van Stichting Westerwijs leek het staatssecretaris Dekker beter om de wet aan te passen in plaats van steeds contrair te beslissen. Om dat mogelijk te maken moet er een wetsontwerp naar de Tweede Kamer die daarover eerst hun zegje mogen doen. Vervolgens moet het voorstel ook nog door de Eerste Kamer heen alvorens de wet kan worden aangenomen. “En daar is nu het wachten op”, weet Tom van Pelt. “Hoe lang dit gaat duren durf ik niet te zeggen. Het kan binnen zes maanden besloten zijn, maar het kan ook zomaar twee jaar duren. In maart 2017 zijn er natuurlijk nieuwe verkiezingen, als het tegen zit blijft het wetsontwerp tot die tijd in de Tweede Kamer hangen en wordt het een langdurig proces. Al hopen we natuurlijk spoedig groen licht te krijgen.” Om een afwijzing te voorkomen hebben de stichtingen hun aanvraag opgeschort. “Zo hoeft de staatsecretaris niet nu te beslissen, wat sowieso in ons nadeel zou zijn geweest”, vertelt van Pelt. “En voor de scholen heeft het opschorten weinig gevolgen. Zoals gezegd zitten beide partijen niet in nood en kunnen we heel goed zelfstandig naast elkaar verder. Het leek ons echter beter om samen te gaan, zodat we ook in de toekomst een garantie zijn voor goed onderwijs in het Westerkwartier en in Noordenveld. Nu de fusie is uitgesteld blijven we wel strak samenwerken richting de toekomst totdat de wet gewijzigd is.” De nauwe samenwerking zal onder meer tot uiting komen in veelvuldig gezamenlijk overleg op alle denkbare vlakken. “Mocht bijvoorbeeld Westerwijs een vacature hebben, dan zal er eerst in overleg worden getreden met Penta Primair om te kijken wat zij voor ons kunnen betekenen”, zegt van Pelt. “Het zou natuurlijk zonde zijn om nu nog posities in te vullen, waarvan straks misschien wel blijkt dat we overcapaciteit hebben. Strak samenwerken dus. Daar hebben beide besturen overigens ook op aangedrongen. We gaan niet in de pauzestand.”