Streep door azc-plannen van Zuidhorn: “Zuidhorn heeft zich van zijn beste kant laten zien”

0
228
Zuidhorn Locatie AZC

ZUIDHORN – De stroom asielzoekers die naar Nederland trekt is opgedroogd. Dat was de boodschap die de Groninger burgemeesters vorige week te horen kregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Aanvullend kregen zij te horen dat alle afspraken over geplande asielzoekerscentra, die nog niet concreet waren, van tafel gingen. Waaronder onder meer de azc-plannen van Zuidhorn. Na maanden van voorlichten, plannen en discussiëren is de eindconclusie helder: Ondanks een akkoord van de gemeenteraad komt er geen azc op de locaties De Borgh en Het Anker in Zuidhorn.

Kosten noch moeite zijn gespaard om een azc in Zuidhorn mogelijk te maken. Er werd in Zuidhorn dan ook niet gekozen voor de weg van de minste weerstand. Sterker nog, een azc op twee locaties, net buiten het centrum en midden in een woonwijk getuigd van lef en een vooruitstrevend idee over hoe je asielzoekers het beste kunt opnemen in je gemeenschap. Natuurlijk stuit je op weerstand en krijg je gefronste wenkbrauwen, want een azc op zo’n locatie was nog niet eerder vertoond. Aan de andere kant kreeg het college van burgemeester en wethouders ook de handen op elkaar voor de keuze van deze locaties. Midden in de samenleving, dichtbij de winkels en op een steenworp afstand van de broodnodige sportfaciliteiten en scholen. Kortom, om met de woorden te spreken van de fractieleider van D66, Jan Gutman in de aanloop naar het besluit: “Het is een gedurfde locatie.” Eigenlijk best jammer dus dat Zuidhorn niet de kans krijgt de mooie ideeën uit te voeren en te testen in de praktijk. Burgemeester Bert Swart kijkt dan ook met gemengde gevoelens terug op het hele proces. “Het is natuurlijk goed om te zien dat er geen noodzaak meer is. Toch stoort het mij wel dat het zo ineens naar buiten wordt gebracht. We hadden als gemeente graag de kans gehad om onze inwoners, en dan met name de direct omwonenden, zelf te informeren over de gang van zaken. Het is een enorm proces geweest waarin wij veel hebben gevraagd van de mensen. Wij hebben de omwonenden alsnog zelf geïnformeerd. Maar nogmaals, dat hadden we liever vooraf gedaan.” Toch kijkt de burgervader tevreden terug op de manier waarop Zuidhorn zich heeft gemanifesteerd. “Het mag duidelijk zijn dat Zuidhorn zich van zijn beste kant heeft laten zien”, aldus Swart. “We hebben gigantisch veel waardering voor de inwoners van de gemeente. Het was niet altijd gemakkelijk. Toch is het altijd respectvol gebleven van alle kanten. Daar ben ik zeer trots op.” Trots is Bert Swart ook op de initiatieven die van de grond kwamen. Zuidhorn Verwelkomt Vluchtelingen stond in de startblokken om leuke activiteiten met de asielzoekers te ondernemen, scholen boden klaslokalen en leerkrachten aan en sportverenigingen toonden zich welwillend om te zorgen dat er ook wat sportief vertier geboden kon worden. “Scholen en sportverenigingen hebben inderdaad met ons meegedacht”, bevestigt de burgemeester van Zuidhorn. “In totaal zijn er zo’n zeventig á tachtig aanmeldingen geweest van mensen die zich als vrijwilliger wilden inzetten. Prachtig!”
Ook Grootegast kan opgelucht adem halen na het besluit geen nieuwe azc’s te realiseren. De gemeente is het afgelopen jaar druk bezig geweest met het zoeken van een locatie en zag die pogingen, om uiteenlopende redenen, steeds mislukken. Locoburgemeester Sjabbo Smedes wenst echter niet te spreken van het woord ‘opgelucht’. Volgens Smedes bestaat er namelijk nog altijd een groot probleem en dat is de huisvesting van statushouders. Afgelopen zomer gaf de waarnemend burgemeester in De Streekkrant aan opnieuw met het COA om de tafel te gaan zitten om samen te kijken wat Grootegast nog kan betekenen voor asielzoekers. “Op dit moment heeft Grootegast, net als de rest van het Westerkwartier, een taakstelling waarin het een aantal asielzoekers met een status moet huisvesten”, vertelt Smedes. “Aan de huidige taakstelling kunnen we redelijk goed voldoen, maar we moeten zien wat er straks nog bijkomt. Daar hebben we nog geen inzicht in, al mag het duidelijk zijn dat er van iedere gemeente straks wat meer gevraagd gaat worden op dit gebied.”