Ongenode Gast volgt locoburgemeester Smedes tijdens opening Oktobermaand Kindermaand

0
167
Oktobermaand met Sjabbo

Plaats: CBS Jan Kuipersschool, Grootegast

Datum: 14 september 2016

Tijd: 9.00 uur

GROOTEGAST – Even voor negen uur in de ochtend meldt de Ongenode Gast zich op het schoolplein van de Jan Kuipersschool in Grootegast. Gewapend met een schrijfblok, natuurlijk inclusief bijpassende pen van de gemeente Grootegast, en een fototoestel wordt er geduldig gewacht op locoburgemeester Sjabbo Smedes. In het kader van Oktobermaand Kindermaand gaat de eerste man van Grootegast een verhaal voorlezen aan groep 6. Ruim op tijd komt Smedes aangelopen met de ambtsketting om zijn nek –want nu kan het nog- en het verhaal onder zijn arm. Zijn eerste vraag: ‘Zouden de kinderen weten waar Oldambt ligt? Want daar gaat dit verhaal over.’

Gezamenlijk lopen we naar binnen waar een heerlijke kop koffie staat te wachten. Aangezien de locoburgemeester nog geen koffie had gehad, wordt er eerst gezellig bijgekletst met directeur Ab Renkema, alvorens ruim na negen uur het klaslokaal van groep 6 wordt opgezocht. Juf Tine staat inmiddels in de startblokken om Sjabbo Smedes naar zijn eigen tijdelijke ‘troon’ in het midden van de klas te begeleiden. De kinderen kijken uit naar het beloofde verhaal, maar hebben eerst nog wel een aantal zeer belangrijke vragen voor de politicus. Zo willen de kinderen graag weten waarom uitgerekend zij zijn uitverkoren om de locoburgemeester te mogen ontvangen. “Nou, omdat ik hier nog niet ben geweest”, antwoordt Smedes. “We doen nu al een jaartje of acht mee met de Oktobermaand Kindermaand en we kiezen ieder jaar een andere school om deze leuke maand te openen. Vervolgens mogen de meesters en juffen kiezen welke groep ik ga voorlezen.” Daarmee wordt de bal direct naar Juf Tine gekaatst die rustig aanvult dat groep 6 “zo goed kan luisteren”. Als alle vragen vooraf zijn beantwoord heeft Sjabbo Smedes ook nog een vraag voor de kinderen. Of zij misschien weten waar Oldambt ligt, want het verhaal gaat over de Ennemaborg in Oldambt. Midwolda om precies te zijn. Niet te verwarren met het best wel nabij gelegen Midwolde in de gemeente Leek. Daar staat namelijk een oude borg waarin een rijke heer woont. Ademloos hangen de kinderen van groep 6 aan de lippen van de vertellende locoburgemeester die, nog altijd met ambtsketting, het verhaal vertelt van de rovers die de oude borg probeerden te beroven. Juf Tine heeft geen woord teveel gezegd toen ze zij dat deze groep goed kan luisteren. “De heer des huizes waarschuwde de knecht en de dienstmeid nog goed uit te kijken voor inbrekers en rovers”, vervolgt Smedes zijn verhaal. “Toch vertrouwde de dienstmeid een arme reiziger die zei gestrand te zijn met een kar vol zware vaten.” Natuurlijk waren de slimme dienders van de rijke heer de stiekeme reiziger en zijn roversbende te slim af en werd de oude borg gespaard door goed samen te werken met de lokale bevolking die de boeven hun verdiende loon gaven. Een spannend verhaal op een leuke manier verteld. Mocht na de herindeling blijken dat er in de nieuwe gemeente Westerkwartier geen plaats is voor de ervaren politicus, dan kan Sjabbo Smedes altijd nog voor de klas gaan staan of voorleesvader worden. Natuurlijk moest er na het spannende verhaal nog even nagebabbeld worden met de leerlingen die zelf ook ervaring hebben met rovers. Zo is één van jongens naar het Gevangenismuseum geweest, alwaar wel meer boeven hebben gezeten. Niet het museum in Veenhuizen overigens, zo blijkt uit navraag van de locoburgemeester. In Noord-Brabant schijnt er ook één te zitten. Waarvan akte. Nadat de Oktobermaand Kindermaand-poster en de vele, vele Oktobermaandkaartjes waren uitgedeeld was het tijd voor de plaatsvervangend burgervader om zijn dagelijkse taken weer op te pakken en naar het gemeentehuis te lopen. Nog altijd met ambtsketting overigens, want nu kan het nog.