Ouderen in Het Hooge Heem krijgen cursus valpreventie

0
206
Grootegast OG Valpreventie-3

Plaats: Het Hooge Heem, Grootegast

Datum: 21 september

Tijd: 15.00 uur

GROOTEGAST – Een cursus valpreventie is geen overbodige luxe. Zeker niet als je al wat op leeftijd bent geraakt en niet meer zo stevig op je benen staat. Alhoewel de Ongenode Gast nog niet aan de rollatorgerechtigde leeftijd zit, lijkt het toch verstandGrootegast OG Valpreventie-2ig om eens te kijken naar wat ongetwijfeld gaat komen. Beter vroeg dan te laat, nietwaar?
Hoe voorkom ik het vallen? In het Hooge Heem te Grootegast werd een bijeenkomst georganiseerd voor oudere jongeren die de zeventig levensjaren inmiddels zijn gepasseerd. Zij kregen van Liesbeth Hofstra -consulent seniorensport van beroep- te horen hoe zij veel valpartijen kunnen voorkomen. “Rust roest”, aldus Hofstra tegen haar oplettende groep. Daarnaast werden natuurlijk ook de nodige tips gegeven om het vallen te voorkomen. Geen losse kleedjes op gladde vloeren, licht aan ’s avonds als je naar het toilet gaat en werk de snoeren en draden die door het huis liggen zo goed mogelijk weg. Simpele en voor de hand liggende tips die toch niet in iedere woning voor elkaar zijn. Dat bleek ook wel uit een reactie vanuit de meedenkende zaal. “Vallen kan ik wel, opstaan is het probleem”, aldus een oudere jongere. “Dus gaan we zorgen dat we in eerste instantie niet vallen”, luidde het antwoord. Na ook wat oefeningen te hebben gedaan om de spieren soepel te houden bleek het uur zomaar om. Het leerzame samenzijn krijgt volgende week dinsdag een vervolg wanneer de cursus valpreventie geïntensifieerd gaat worden. Er wordt dan daadwerkelijk een balanstraining gegeven die ervoor moet zorgen dat ouderen steviger op hun benen komen te staan. “Geen overbodige luxe”, vindt Astrid Witteborg. Zij zit met haar Witteborg Sport in een samenwerkingsproject met Stichting de Zijlen, Het Hooge Heem en de gemeente Grootegast. Witteborg: “Dit zijn de laatste beetjes van het project ‘Plezierig samen in beweging’. Het doel is om ouderen én mensen met een beperking meer te laten bewegen. Het is vaak zo gemakkelijk voor deze mensen om te blijven zitten. Eten wordt geregeld, koffie en thee worden langsgebracht en lange wandelingen zitten er vaak niet meer in. Dus is er vanuit Het Hooge Heem en De Zijlen de vraag gekomen of wij wilden kijken hoe zij hun bewoners weer in beweging konden krijgen en hoe we het bewegen in hun organisatie konden integreren.” Inmiddels hebben de activiteitenbegeleiders van de instellingen een cursus gehad van Grootegast OG Valpreventie-4Liesbeth Hofstra. “Daardoor kunnen zij nu beter hun bewoners in beweging krijgen”, vertelt Astrid. “Het blijft toch vaak maatwerk. Kijken wat iemand nog kan. Zo hebben wij ouderen die aan het rollen van een bal over tafel genoeg hebben, maar ook mensen die nog altijd drie keer week voluit gaan in de sportschool.” Dit alles in de wetenschap dat één derde van de mensen minstens één keer per jaar valt. “Sommigen zelfs wel vijf keer”, weet Hofstra. “Jaarlijks belanden 88.000 Nederlanders in het ziekenhuis na een valpartij, daarvan lopen 40.000 mensen serieus letsel op. Vaak een breuk, soms iets anders.” De reden weet Liesbeth Hofstra ook te benoemen. “Als kind val je heel vaak. Je bent in ontwikkeling en meestal blijft het ook zonder gevolgen. Als oudere begin je weer vaker te vallen en helaas blijft het dan vaak niet zonder gevolgen. De oorzaak ligt in de spieren. Jonge kinderen hebben hun spieren nog volop in ontwikkeling en zijn nog niet altijd even sterk. Datzelfde geldt min of meer voor de ouderen. Hun spieren zijn aan het aftakelen en dus niet altijd even sterk meer. Daarom is het ook zo belangrijk dat ze in beweging blijven, hun spieren blijven trainen en in conditie blijven. Door de spieren te onderhouden kunnen ze een eventuele valpartij voorkomen door goed in te stappen en zodoende op hun benen te blijven staan.” In beweging blijven is dus de beste valpreventie. En daar kan je beter vroeg mee beginnen. Volgende week toch maar weer naar de sportschool. Opdat u het weet.