PvdA niet blij met ‘vergroening’ Zuidhorn

0
208
zuidhorn onkruid

ZUIDHORN – “Zuidhorn vergroent, en daar is niet iedereen blij mee”, aldus Mark Veenstra. De fractieleider van de PvdA in Zuidhorn wist tijdens de raadsvergadering van vorige week te melden dat veel inwoners van de gemeente zich ‘groen en geel’ ergerden aan de wildgroei in het dorp.
“De ergernis is terecht”, merkt Veenstra op. “Daarom hebben wij ook vragen gesteld aan het college over dit onderwerp. De gemeente is recent overgegaan op een nieuwe, duurzame en milieubewuste manier van onkruidbestrijding. Dat valt natuurlijk alleen maar toe te juichen, maar zo hoog als het onkruid nu staat kan gewoonweg niet. Reizigers die aankomen op ons station worden verwelkomd met een ‘vergroende’ fietsenstalling en het in de volksmond genoemde Rode Plein wordt nu gekscherend het Groene Plein genoemd. Alles bij elkaar geeft dit Zuidhorn een nogal verpauperde uitstraling.”
Wethouder Henk Bakker erkent de problemen in de Zuidhorner straten. “De foto’s zijn best erg, maar geven wel een vertekend beeld. Dat neemt niet weg dat we ermee aan slag moeten en het probleem gaan aanpakken.” Bakker vertelt dat bij de overgang van pesticiden en round-up -die inmiddels bij wet ook verboden zijn- naar een milieubewuste manier van onkruidbestrijding wat overgangsproblemen zijn ontstaan. “We werken nu met een nieuwe aannemer die ons onkruid te lijf gaat, met nieuwe machines en een nieuwe methode. Alles is nog niet op elkaar afgestemd. We zitten in een proces waarin het van alle kanten nog even wennen is.” Volgens Bakker gaat het echter zeker goed komen. “Er komen nog machines bij die ook op de moeilijke plekjes het onkruid kunnen verwijderen”, vertelt de wethouder. “Verder zal de aannemer natuurlijk steeds bekender worden in én met Zuidhorn, waardoor het ook vloeiender zal gaan verlopen. Over de hele linie zijn we momenteel best tevreden met hoe het nu gaat. Niettemin verwachten we zeker wel dat het groenbeheer nog stappen gaat maken, zodat het straks beter gaat.”