SWS De Aquarel ondergaat metamorfose

0
1922
Sebaldeburen de Aquarel

SEBALDEBUREN – Samenwerkingsschool De Aquarel in Sebaldeburen is in beweging. En flink ook. Nadat er vorig jaar twee vooruitstrevende projecten zijn opgestart, staat de school nu voor weer een ingrijpende verandering die de kwaliteit van het onderwijs moet verhogen. Het ‘Vijf gelijke dagen’ continurooster moet duidelijkheid, structuur en dus rust gaan bieden aan leerlingen én leerkrachten.
“Nieuwe schooltijden zijn inmiddels geen onbekend fenomeen meer”, weet Tamara de Haan. De directrice van De Aquarel vertelt dat steeds meer scholen overstappen naar een continurooster. “Maar wat ons rooster anders -en dus speciaal- maakt is dat wij onze kinderen vijf even lange schooldagen bieden”, vertelt ze. “Van maandag tot en met vrijdag gaan ze iedere dag van 8.30 uur tot 14.00 uur naar school. Dat schept structuur en duidelijkheid. De evaluatie moet nog plaatsvinden, maar de eerste positieve signalen komen al binnen. Die hele hectiek van ‘tussen de middag naar huis’ is weg. Je ziet dat kinderen ’s middags beter geconcentreerd en minder gejaagd zijn.” Het ‘Vijf gelijke dagen’ model dus. Een logisch gevolg van de ingeslagen weg, zo meldt De Haan. “Vorig jaar hebben we al een start gemaakt met twee nieuwe projecten. Als eerste willen we een sportieve en gezonde school worden. Dat doen we door alle dagen een sportieve pauze aan te bieden. Nu de kinderen tussen de middag op school blijven, hebben ze een pauze van een half uur. Een kwartier wordt besteedt aan bezig zijn, spelen en sporten. Het andere kwartier is natuurlijk bestemt wat te eten en te drinken.” Daarnaast is de school begonnen met digitaliseren van het onderwijs. “Digitaal en adaptief onderwijs is de toekomst”, vertelt de directrice. “Ieder kind is anders, acteert op een ander niveau en heeft maatwerk nodig. Wij zijn daarin meegegaan en bieden tegenwoordig digitaal onderwijs. Daarbij werken de kinderen op tablets en wordt het werk direct nagekeken. Dat werkt goed en bespaart de leerkracht tijd. Die tijd kan dan in andere zaken gestoken. We maken een mooie efficiëntieslag, waarbij er goed samengewerkt wordt. Dat is ook nodig als we de school willen laten groeien. Op dit moment is De Aquarel een kleine school met meervoudig gecombineerde groepen. We zien het leerlingenaantal dus graag toenemen. Daarvoor moeten we wel een aantrekkelijke school worden voor mensen buiten Sebaldeburen. Met het nieuwe rooster, de sportieve richting en het digitale onderwijs op maat hopen we dat steeds meer ouders voor De Aquarel kiezen.”
Toch nog even terug naar het continurooster. Wat vinden de kinderen er eigenlijk van? We vragen het op het schoolplein van de school waar toevallig nog een aantal kinderen vrolijk aan het spelen is. “Het bevalt goed”, antwoordt één van de jongens. “Het is alleen wel zielig voor mijn vader. Mijn moeder werkt ook tussen de middag, dus moet hij nu alleen zijn broodje eten.”