Nieuwe voorzitter Zakenkring brandt van ambitie

0
1704
Zuidhorn Jan Oomkes voorzitter

ZUIDHORN – Kleurloos is de nieuwe voorzitter van de Zakenkring Zuidhorn nooit geweest. Jan Oomkes is een bezige bij met een lange staat van dienst als betrokken bestuurder. En betrokken is hij ook bij zijn meest recente uitdaging, want Oomkes is direct helder over zijn nieuwe functie als voorzitter van de plaatselijke zakenkring in Zuidhorn: er moeten dingen veranderen en dat gaat ook gebeuren. Wilde plannen moeten een tastbaar resultaat opleveren.

De veranderingen steekt de nieuwe voorzitter niet onder stoelen en banken. “Die heb ik direct bij het bestuur kenbaar gemaakt toen zij mij benaderden met de vraag of ik interesse had in de vacature van voorzitter”, zegt Oomkes. “Je doet het goed, of helemaal niet. Ik heb aangegeven dat ik wel interesse had in de functie, maar dat zij dan wel moesten accepteren dat er zaken anders geregeld gaan worden en dat er wat gas bij moet.” Als bestuurder heeft Jan Oomkes nooit in de schoenen van een ondernemer gestaan. Al ziet hij dat niet als een nadeel. “Integendeel zelfs. Ik ben dan wel geen ondernemer geweest, ik ben wél ondernemend. En zonder een verleden als ondernemer dus honderd procent onafhankelijk. Ik heb maar één belang en dat is het belang van het totaalplaatje. Zuidhorn moet levendiger en aantrekkelijker. En daar moeten we, als zakenkring én politiek, met z’n allen hard aan werken.” Oomkes duikt in de recente geschiedenis en vertelt dat de gemeente Zuidhorn bij de aanleg van het vernieuwde centrum bewust heeft gekozen voor een compact centrum. “Daarbij moesten niet alleen de kleine winkels zich in het centrum vestigen”, zegt hij. “Ook de grote ketens moesten naar het centrum. Dit om elkaar te versterken. Natuurlijk was dit tegen de zin van de grotere supermarkten die zich het liefst vestigen aan de rand van een dorp. Meer ruimte en meer parkeerplaatsen. Toen bleek dat Zuidhorn een bijzondere en innovatieve gemeente is. Er werden parkeergarages gerealiseerd onder het centrum waar mensen twee uur lang gratis hun auto kwijt kunnen. Dat zie je verder nergens. Verder is het centrum gemakkelijk te bereiken per fiets, trein en bus. Dat is allemaal positief. Helaas is het bij de inrichting van het centrum zelf mis gegaan. Er is gewerkt aan drie pleinen die totaal geen samenhang hebben. Natuurlijk, ze hebben allemaal hun winkels en de nodige horeca, maar echt uitgenodigd om door te winkelen wordt je als consument niet.” Het kan allemaal wel aantrekkelijker dus, volgens de ambitieuze voorzitter. Te beginnen met de aankleding van het centrum. Oomkes: “Ik ben laatst naar een omgevingspsycholoog geweest. Zij vertellen je wat een omgeving prettig maakt om in te verblijven. Daar heb ik dus een hoop goede ideeën opgedaan. Zo blijkt dat we in Zuidhorn een aantal zaken missen die essentieel zijn voor een winkeldorp. Kleuren, groenvoorziening en kunst dus. Daar moeten we ons op richten. Pas als we het centrum weer levendig weten te maken kunnen we stappen maken en voor iedereen een win-win situatie creëren. De consument moet het aantrekkelijk vinden om in Zuidhorn te winkelen. Ze zullen dan langer in het centrum verblijven, waardoor ondernemers meer omzet genereren. En voor de gemeente is dit goed omdat meer omzet zorgt voor meer werkgelegenheid en een betere leefbaarheid.” Toch wil Oomkes benadrukken dat hij zich niet alleen op het centrum richt. “Ook winkels en ondernemingen buiten het centrum verdienen aandacht”, stelt hij. “Als het regent in het centrum, moet het daarbuiten ook druppelen. Iedereen moet zijn voordeel hebben. Daarvoor moeten wel de handen ineen geslagen worden.” En ook daar ziet de nieuwe voorzitter nog veel kansen. “Dat is zeker een punt waar aan gewerkt moet worden”, zegt hij. “Neem nu de zakenkring zelf. Lang niet alle ondernemers in Zuidhorn zijn aangesloten bij de Zakenkring, terwijl dat wel slim zou zijn. Het waren vaak dezelfde winkeliers die opdraaiden voor de kosten van leuke evenementen zoals Sinterklaas. De gemeente heeft toen de zogenoemde Reclamebelasting ingevoerd. Daar betaald iedere ondernemer in Zuidhorn, niemand uitgezonderd, aan mee. Dat levert jaarlijks zo’n 20.000 euro op, die vervolgens terugvloeit in het organiseren van bijvoorbeeld eerdergenoemd voorbeeld. De organisatie ligt bij de Zakenkring. Feitelijk kunnen we dus stellen dat niet-leden wel betalen, maar geen inspraak hebben in waar hun geld heengaat. Ze doen hunzelf tekort. Dus kunnen ook niet-leden binnenkort een bezoekje of telefoontje van mij verwachten. We moeten de krachten bundelen, samen komen we er wel.” Toch rijst de grote vraag: ‘hoe denkt Oomkes die metamorfose te realiseren?’ Al lachend vertelt hij: “Een goochelaar verklapt zijn geheimen niet. Maar goed, samenvattend zullen we dus aan vier dingen moeten werken. Het centrum moet van kil en koud naar levendig en aantrekkelijk. De drie pleinen moeten verbonden worden. Er moet frequent vertier komen in het winkelhart en niet-leden doen er goed aan zich toch aan te sluiten bij de Zakenkring Zuidhorn.”
Oomkes heeft dus grote plannen en evenzogrote ambities. “Er zijn geen grenzen. Alles is mogelijk, totdat het tegendeel is bewezen. Je moet hoog inzetten en stappen durven maken, de consument verleiden en eens iets raars ondernemen. Zuidhorn moet zich onderscheiden. We zijn nu nog een hoofddorp, als je dat zo wilt noemen. Straks zijn we in de nieuwe gemeente maar gewoon één van de dorpen. Willen we als Zuidhorn een verschil gaan maken in het Westerkwartier, dan zullen we nu moeten beginnen.”