Dorpsbelangen, Dorpshuis Kompas en Protestantse Gemeente Lutjegast slaan de handen ineen

0
301
Lutjegast Kompas

LUTJEGAST – Dorpshuis Kompas krijgt een nieuwe activiteit. Op initiatief van het dorpshuis, de plaatselijke dorpsbelangen en de Protestantse Gemeente Lutjegast wordt vanaf deze week iedere donderdagochtend een gezellige inloopochtend georganiseerd voor jong en oud. Een goed plan met een maatschappelijk karakter. Meer redenen hebben wij niet nodig om richting Dorpshuis Kompas te trekken voor een goed gesprek over de precieze inhoud van de plannen.
Aangeschoven zijn de vertegenwoordigers van de drie instellingen Hannie Engels (foto), Kees de Wit (foto) en Johanna. “Laten we eerst vermelden dat de ochtenden zijn bedoeld voor iedereen”, steekt Kees van wal. “Dus voor jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk.” Hannie vult hem aan: “Daarom past dit ook precies bij Dorpsbelangen. Sinds de supermarkt hier is vertrokken zie je dat mensen elkaar minder vaak ‘spontaan’ ontmoeten. Natuurlijk heeft ook Lutjegast een verenigingsleven, maar daar tref je toch vaak dezelfde mensen. Daarom wilden we vanuit de kerk en gemeenschap iets nieuws neerzetten.” Volgens Johanna gaat het daarbij niet alleen om eenzaamheid te bestrijden, maar ook om mensen te verbinden. “Daarom gaan we, als daar behoefte aan is, ook samen koken en eten. Daarvoor kan men zich straks opgeven en kunnen mensen hier voor 5 euro al genieten van een driegangenmenu uit de vernieuwde keuken van het dorpshuis.” Een vast programma wil het drietal niet maken. “Nee, mensen mogen zelf weten wat ze hier willen doen”, zegt Kees. “Kaarten, sjoelen, biljarten. Het is hier allemaal aanwezig en het mag allemaal gebruikt worden. Men hoeft niks, maar mag alles.” Ze hopen dan ook dat de plannen goed aanslaan en er veel mensen op af komen. “Dat zou geweldig zijn”, vindt Hannie. “We hebben onze doelgroep nog niet helemaal in kaart, maar gelet op de tijden denken wij ouderen en mensen zonder een baan te mogen ontvangen. Maar goed, er moet ook aan gebouwd worden natuurlijk. Laat mensen eerst ervaren wat het is om hier samen te zijn, dan volgen er vanzelf meer.” Nu het woordje ‘meer’ is gevallen stellen we ook de vraag of er in de toekomst meer in het vat zit. “Dat willen we wel graag”, bekent Johanna. “Eerst gaan we kijken hoe het op de donderdagochtend verloopt, daarna kunnen we misschien uitbreiden naar meerdere dagen in de week.” Kees knikt instemmend: “Dan kunnen we ook andere diensten erbij halen. Zoals hulp bij PC-problemen. Veel ouderen weten niet hoe ze met een PC om moeten gaan, dat is binnen dit initiatief natuurlijk prima in te passen. Zoals we sowieso al aan het kijken zijn naar het opzetten van een soort vrijwilligersbank waarin hulpvragenden en aanbieders elkaar kunnen vinden.” Kees haalt als voorbeeld een klussendienst aan. “Als iemand de gordijnen gewassen wil hebben, maar het terughangen is te zwaar, dat er dan iemand komt helpen.”
Maar eerst aankomende donderdag. “Het is best spannend”, vindt Hannie. “We hopen dat mensen het leuk vinden en terug blijven komen.” Het drietal benadrukt dat zij overigens niet van plan zijn de organisatie in de wielen te rijden die leuke activiteiten voor 55-plussers organiseert. “Bij ons is het voor alle leeftijden”, zegt Kees. “Wij kunnen prima bestaan naast deze organisatie die zich puur richt op een oudere doelgroep. Zij plannen prachtige activiteiten, terwijl wij draaien zonder programma en zonder vaststaande activiteiten.” De eerste inloopochtend voor alles en iedereen is aankomende donderdag vanaf 10.00 uur in Dorpshuis Kompas. De allereerste keer is de koffie, de thee en de maaltijd gratis. “Maar voor de maaltijd moet men zich wel van te voren opgeven”, vertelt Hannie. Aanmelden voor de lekkere maaltijd van donderdag kan via ontmoetenlutjegast@gmail.com of door Hannie Engels te bellen op telefoonnummer 0594-613126. “Daar kan men zich overigens ook aanmelden als vrijwilliger voor de vrijwilligersbank”, besluit Kees de Wit.