Feest in Grijpskerk met ‘Gouden Geert’

0
347
Grijpskerk voetbal boerakker-4

GRIJPSKERK – Het kon niet meer stuk in Grijpskerk. Het was zaterdag feest in het dorp, de feesttent stond pal achter het voetbalveld. Het tweede won en er is zelfs een seniorenteam bijgekomen. Aldus de vooraf goedgemutste preses Klaas Wybo van der Hoek. Terwijl de muziek de hele wedstrijd klonk moest het wel gebeuren. De wedstrijd Grijpskerk-Boerakker was echter een gelijkwaardige strijd. Met een gelijke stand brak de slotfase aan. En Boerakker had het kunnen weten, dat Grijpskerk dan kan toeslaan, want daar heeft de Kroese-elf dit prille seizoen patent op. Geert de Vries kwam, zag en overwon: 2-1.

‘Geert, Geert’!, klonk het luid over ‘De Enk’. Trainer Mark Kroese sprong een gat in de lucht. Ja, want zo eenvoudig was nieuwkomer Boerakker niet. De ploeg die voor het eerst het kunsttapijt aan de Enk betrad, heeft zich knap omhoog gewerkt. Van het beruchte ‘Boerakker-bal’-spel naar meer Boerakker zaalvoetbal. De gasten voelden zich wel thuis in Grijpskerk. De markante Boerakker-supporter was van te voren zeker van de zaak: drie punten. Niet zo verwonderlijk: Boerakker wist zelfs koploper Loppersum te bedwingen: 3-3. Het was echter Grijpskerk dat al in de derde minuut reden tot juichen had. Een eerste voorzet werd in het doel gekopt. De wat al te vaak fluitende scheidsrechter keurde de treffer af. Leidsman Tyler was resoluut nadat Boerakker-speler Lucas Dijk op de grond lag. Boerakker krabbelde letterlijk overeind en nam het commando over. Na slordig uitverdedigen onderschepte Willem-Pieter Wouda de bal, bediende Joey Hummel, die overtuigend onder Erik ’t Hoen schoot: 0-1. Daarvoor kwam Grijpskerk ook al goed weg, nadat Rutger van der Veen een voorzet schampte en de bal millimeters naast ging. Grijpskerk stelde daar slechts een afstandspoeier van de sterk spelende Wiebe Loonstra tegenover. Loonstra stond ook aan de basis van de volgende kans, vanuit zijn vrije trap. Met de buitenkant schoen kreeg de trap van René Tillema een rare curve. De hoge bal viel boven op het doel. Vervolgens drongen de geel-zwarten sterk aan. De verdediging van de thuisclub had geen grip op het trio Wouda, Joey Hummel en de kleine Menco Oedzes, die vanaf de zijkant voor gevaar zorgde. Grijpskerk acteerde flets, was slap tegen een feller Boerakker, dat bekend staat om de gemakzucht. Maar de Friese trainer Jelke Nijboer eist strijd en dat was te zien. Een aanval door het midden leverde de in deze fase onverwachte 1-1 op. Wederom was het Loonstra, die strak en hard inschoot.

In de tweede helft ging het slordig spelend Grijpskerk zorgvuldiger te werk. In plaats van Boerakker-ballen ging het over tot combinatiespel. De passes waren zuiverder en met positiespel had de rood-witte formatie snode plannen. In de 53e minuut dartelde Ron Stoutmeijer als een hinde over het veld, stelde de enige echte blonde Raymond Pietens in staat uit te halen. Pietens schoot twee keer met scherp. De parades van Dennis Helmhout mochten er zijn. Vervolgens was het Pieter-Kars van de Kamp, bijgenaamd ‘PK’, de nieuweling, die er flink in kleunde, en anticipeerde op een hoge bal en bij de eerste paal diagonaal richting bovenhoek kopte. Even later was PK weer dreigend en stelde Stoutmeijer de keeper op de proef met een volley. Grijpskerk had de boel beter op de rails en bracht Boerakker aan het wankelen. Maar de strijd was nog niet beslist. De thuisclub leek wel de beste papieren te hebben. Met nog twintig minuten te gaan bleek de eerste de beste trap van invaller Jorn van der Wilt bijna succesvol. Stoutmeijer kon de voorzet net niet raken. Het offensief van Grijpskerk stokte weer en de bezoekers kregen weer hoop. Een kans op score, maar slappe inzet van Wouda deed Grijpskerk schrikken. Nog tien minuten. Kroese wilde de boel forceren. Pietens en Bremer werden vervangen door Anne Stevens en Geert de Vries. De laatste troef bleek goud waard. Al sidderde heel Grijpskerk nog even bij een dubieuze vrije trap voor Boerakker. De vrije bal werd verweerd, in de rebound liet Boerakker de 1-2 liggen. Maar dan de laatste minuten, de minuten van Geert de Vries. De Vries leek op weg naar 2-1, maar laatste man Sale Rozema kon hem nog net het score belemmeren. Maar even later was de verdediging van Boerakker wel uitgespeeld en was het wederom De Vries die attent reageerde op een bal naar voren, er als de kippen bij was en het feestvarken werd: 2-1. De Vries flikte dit kunstje al eerder, in Appingedam, al ging het toen om een gelijkspel. Een gelijkspel was zaterdag de juiste verhouding geweest. ‘Gouden Geert’ dacht er anders over.. Overigens een ‘gouden greep’ van trainer Mark Kroese. “Het stopt niet bij een 1-0 achterstand”, zei Kroese al eens eerder. “We kunnen moeilijk winnen, maar je wint ook niet zomaar van dit Grijpskerk”, zei de stadjer ook al. De winnende coach heeft altijd gelijk.

Grijpskerk-Boerakker 2-1 (1-1); Scoreverloop: 21. Joey Hummel 0-1, 32. Wiebe Loonstra 1-1, 90. Geert de Vries 2-1; Arbiter: Tyler (Assen); Gele kaart: Stephan Reker (Grijpskerk), Yannick Lasut, Sale Rozema (Boerakker); Toeschouwers: 200

Opstelling Grijpskerk: Erik ’t Hoen, Jesse Broeils, Stephan Reker, Rene Tillema, Pieter Kars van de Kamp (72. Jorn van der Wilt), Wiebe Loonstra, Jarno Eeuwema, Raymond Pietens (84.Geert de Vries), Ron Stoutmeijer, Jorin de Boer, Rick Bremer (85. Anne Stevens)

Ster van het Veld: Geert de Vries (Grijpskerk). Hij had maar zes speelminuten en als je dan twee keer een scoringskans krijgt is dat een hoog rendement. Door de winnende te maken was hij natuurlijk de man.