Ytsen van der Velde

0
231
mmh -ytsen van der velde

“Toen mij een aantal jaren geleden gevraagd werd waarnemend raadsvoorzitter te worden, besloot ik daar ´´ja´´ op te zeggen. Niet omdat ik de ambitie had dat te doen maar met de gedachte dat een situatie waarin de waarnemer op moest treden bijna niet voor zou komen. Immers burgemeester Dijkstra was nooit ziek en de vakantie plande hij altijd in het zomerreces of dusdanig dat hij bij raadsvergaderingen aanwezig kon zijn. Slechts een keer in ruim tien jaar moest ik de voorzittershamer vasthouden. Tot het trieste moment dat wij het bericht ontvingen van zijn opname in het ziekenhuis en al vrij snel daarna zijn overlijden. Plotseling realiseerde ik mij dat het letterlijk en figuurlijk ernst werd. Niet alleen het voorzitten van de raadsvergaderingen, het uitspreken van een in memoriam -later bleek dit na het overlijden van wethouder Kor de Wagt een meervoud te worden- maar ook het opstarten van een vertrouwenscommissie voor een waarnemend burgemeester kwamen op mijn pad. Nu ben ik vanuit mijn werk hete vuren gewend, zakelijke onderhandelingen met partners uit diverse wereld delen van de Verenigde Arabische Emiraten tot aan Bangladesh geven je een hoop wijsheid mee. Het leiden van een raadsvergadering lukt dan ook wel en gelukkig heerst er in de gemeente Grootegast een zakelijke vergaderstijl. We houden het kort. Anders dan in sommige andere gemeenten zijn er eigenlijk geen raadsleden die zichzelf graag horen spreken. Je weet wel van die lui die in ellenlange betogen niets te zeggen hebben. Ik ben dan ook benieuwd hoe dit gaat na een ‘eventuele’ herindeling, waarvan ik nadrukkelijk hoop dat die er niet komt. Al was het alleen maar om de lasten van de inwoners niet te verhogen en het aantal faciliteiten, zoals sportaccommodaties, niet te verminderen. Nu zijn we in Grootegast rond 10 uur klaar. In een eventuele nieuwe gemeente met meer partijen en meer ego´s kan dit wel eens middernacht of de volgende dag worden. Wat een vooruitzicht!

Interessant vond ik de procedure rond het door de Commissaris van de Koning benoemen van een waarnemend burgemeester. Iemand die in de onderhandelingen naar die eventuele herindeling toe de belangen van onze gemeente optimaal verdedigd. Woensdag wordt Ard van der Tuuk als nieuwe burgemeester geïnstalleerd. Ook dat levert nieuwe ervaringen op voor de waarnemend raadsvoorzitter. Ook voor de inwoners van onze gemeente, waarvan velen alleen de ervaring van burgemeester Dijkstra hebben. Voor mij waren de laatste maanden politiek gezien maanden met dieptepunten en hoogtepunten. Begrafenissen en het installeren van een nieuwe wethouder en installeren van raadsleden. Een beslissing heb ik al wel genomen. Ik word geen waarnemend voorzitter van de raad van een eventuele gemeente Westerkwartier.”