Cook & Connect: prachtig kookinitiatief in Grijpskerk

0
293
Grijpskerk OG Cook

GRIJPSKERK – Na een voorbereiding van twee jaar was het vorige week woensdag dan eindelijk zover. De allereerste Cook & Connect. Koken dóór en vóór Grijpskerkers. “Al was dat best nog wel spannend”, vertelt Okke Brouwers van Stichting Grijpskerk Gezellig. “De foodtruck is gisteren pas gearriveerd. Met een prachtig logo en een naam die simpelweg de gehele lading van het evenement dekt.” Dat dan weer wel ja. Okke heeft gelijk. Cook & Connect dus. Koken en contact maken. ’t Is zo simpel en toch zo nodig. Mensen bij elkaar brengen die elkaar normaal gesproken niet zouden leren kennen. “En dat kan natuurlijk het beste door samen te koken”, vindt medeorganisator Mariët Dontje. “En vooral door samen te eten”, vult de ongenode gast haar lekkerbekkend aan. Geen wonder dus dat de gemeente Zuidhorn graag een duit in het zakje deed toen er vanuit de stichting een beroep op het subsidiepotje werd gedaan. En het was ook geen wonder dat burgemeester Bert Swart, samen met wethouder Bert Nederveen, een kijkje kwamen nemen. Of nou ja, een kijkje… Al snel werd duidelijk dat de bestuurders zelf ook wel een lekkernij uit de keuken van chef-kok Henk Jan Doornkamp wilden proeven. Daarvoor was Bert Nederveen best bereid het openingsgebed voor zijn rekening te nemen. Ook Bert Swart wilde wel wat woordjes zeggen en bracht op geheel eigen wijze een toast uit alvorens zelf aan te schuiven bij de lunch. “Goh, je zou maar burgemeester van Zuidhorn zijn”, lachte hij. “Wat een leven nietwaar? Als gemeente vinden wij dit een mooi initiatief. Daar dragen we dus graag aan bij.” Overigens is de gemeente Zuidhorn niet alleen verantwoordelijk voor de sponsoring van Cook & Connect. “Zou je ook de Rabobank en de gebiedscorporatie Westerkwartier willen noemen? Ook zij hebben flink bijgedragen”, vraagt Mariët. Bij deze geregeld dus. Terug naar de prachtige foodtruck, alwaar Henk Jan samen met zijn leerlingen van het Alfacollege staat te zwoegen. “Jong kookt voor oud”, vat hij het geheel samen. “Daar verbind ik graag mijn naam aan. Zoals ik altijd te porren ben voor dit soort projecten. Bovendien, koken met deze jonge gasten van het Alfacollege is prachtig.” Edward Arnold is het roerend –niet letterlijk roerend overigens- met Henk Jan eens. “Ik kom hier een hapje eten namens het Alfacollege”, vertelt hij vrolijk. “Even kijken hoe onze leerlingen het doen. Al lijkt dat allemaal prima te gaan. Ze hebben Henk Jan gisteren ook al meegeholpen met de voorbereidingen. En dat in hun vrije tijd, het zit wel goed dus.” Goed zit het zeker. De geur uit de foodtruck wordt steeds sterker en als we al geen rammelende maag hadden, dan wordt die zeker op deze manier wel tevoorschijn getoverd. “Je zal de foodtruck nog wel vaker tegenkomen hoor!”, meldt Mariët. “Het is uiteindelijk niet de bedoeling dat de truck onderdak blijft staan. Hij moet zichzelf natuurlijk wel terug verdienen. Dus hij blijft beschikbaar voor andere stichtingen en verenigingen in Grijpskerk.” Daarbij speelt ruimte overigens geen rol. We hebben het hier wel over een ‘foodtruck’, maar het is meer een uit de kluiten gewassen werkkeet. “Hij kan dus overal staan”, aldus Mariët Dontje. De stichting wil nu alleen nog kijken of ze het hele gebeuren duurzamer kunnen krijgen. “Dat zou dit evenement een extra gouden randje geven”, zegt Paula van der Reis. Paula gaat kijken hoe er duurzamer gewerkt kan worden met de kar en hoe er meer uitgehaald kan worden. “Misschien kunnen we Cook & Connect met andere zaken verenigen en we willen kijken of het effect van dit hele gebeuren sociaal gezien te meten is. Dat zou zeer interessant zijn.” Dan zien we de gerechten de keuken van de foodtruck verlaten en weten we één ding zeker: het is tijd om onze pen in te ruilen voor een vork. Het lekkere eten eet zichzelf immers niet op.