Huis van de kunst: ‘Art it is’

0
210
Buitenpost Kunsthuis

BUITENPOST – Buitenpost krijgt een echte kunstbiotoop, genaamd Art it is. Tenminste, als het aan beeldend kunstenaars Tejo Moerings en Johan van der Dong ligt. Momenteel wordt er hard gewerkt om een leegstaand pand om te toveren tot een ware kunsttempel. “Buitenpost moet het centrum worden van de noordelijke kunstwereld”, stelt Tejo (rechts op de foto). “Wij willen kunstenaars naar Buitenpost trekken en hier een onderkomen bieden.”

Met veel kunstenaars onder één dak is er veel mogelijk volgens het tweetal. Er zijn dan ook grote plannen en mooie dromen. “Denk aan een inloophuis voor kunst”, schetst Johan van der Dong. “Wanneer veel kunstenaars hier hun atelier vestigen heb je dus altijd een mooie expositie in je kunsthuis.” Het woord kunsthuis is bewust gekozen door Van der Dong. “Galerie klinkt zo, tja, duur. Wij willen juist laagdrempelig zijn. Een kunsthuis waar mensen zo binnen kunnen komen lopen.” Tejo Moering vult zijn medekunstenaar aan: “Daarom kijken we ook naar de mogelijkheden om een soort horeca inpandig te krijgen waar mensen een kopje koffie of thee kunnen nuttigen. Eventueel met een broodje. Daarnaast willen we hier kleinkunstvoorstellingen organiseren, workshops geven en misschien zelfs wel muzikanten uitnodigen voor huiskamerconcerten.” Maar eerst wil het tweetal zorgen dat de beschikbare ateliers volraken met enthousiaste kunstenaars. Daarom wordt er op 10 oktober een open huis georganiseerd waarin geïnteresseerde partijen de beschikbare ruimtes kunnen komen bekijken. “Kunstenaars die zich hier willen vestigen of gewoon op zoek zijn naar een geschikte werkruimte tegen een goede huurprijs kunnen hier vrijblijvend binnen komen lopen”, besluit Johan. “We willen iedereen dus van harte uitnodigen. Uiteraard is ook het gewone publiek welkom om eens binnen te komen wandelen”