Geen winnaar in sportieve ‘Zeeslag om De Marne’

0
256
ZOUTKAMP-Zeester-VVSV’09-05

ZOUTKAMP – ‘De titanenstrijd’, ‘De Slag om De Marne’, ‘de Zeeslag’, tussen Zeester en VVSV’09 was in de praktijk slechts een derby tussen de vissers van Zoutkamp en de landrotten van Ulrum. In een bepaald niet hoogstaande partij kwam het niet tot een winnaar. En dat was gezien de hele matige vertoning de juiste verhouding. Toch houdt VVSV’09 er wel een katerig gevoel aan over doordat het een penalty miste, waardoor het geen 0-2 werd. In de tegenaanval scoorde Zeester de 1-1.

Een dure misser van Jaap Tuma, die de penalty zwak inschoot en gewoon naast mikte. Zeester kreeg ineens de geest en scoorde dankzij Vince van der Veen vanuit een vrije trap de gelijkmaker. Zo ging het de hele wedstrijd. ‘Vol Vertrouwen Samen Verder’ zette de toon, Zeester dreigde kopje onder te gaan, maar kwam steeds terug. De ‘blauwen’ begonnen dreigend. Wat heet. VVSV had al in de vijfde minuut een strafschop verdiend. Een pass van Wilfred Kooi bereikte Harm Klaver, die gehaakt werd door Marcel Hofman. De scheidsrechter twijfelde, de vlag van de grensrechter van Zeester ging omhoog. Het was buitenspel, maar daarvoor floot arbiter Wilbert Gort niet. Maar hij legde de bal ook niet op de stip. Gort floot toch al warrig. De spelers deelden in de malaise. Jaap Tuma liep al vroeg met een bloedende neus rond, een wedstrijd van ‘bloed aan de paal’ was de derby beslist niet. Wel veel verbeten duels, maar nooit vervelend of gemeen. Na een half uur een kortstondig offensief van de rood-witten. Het leverde niet meer dan op dan wat gevaarlijke schoten, die allen een simpele prooi werden voor Patrick Valkema. Coach Jaap van der Ploeg had de hele wedstrijd het hoogste woord, in deze fase was Zeester even de baas. Maar niet voor lang. De druk kwam weer van VVSV’09. Een wervelende actie van de kleine Kooi strandde in schoonheid. Maar even later kon het Ulrumer kamp op Toercamp toch juichen. Hans Steigstra verzond een geweldige pass door het midden. Vanuit een moeilijke hoek verschalkte die andere Hans, Klaver, de doelman in de korte hoek met een lob: 0-1. Op basis van de meer kansen was de voorsprong voor de gasten verdiend. Even later weer Steigstra die het strafschopgebied binnendrong en zich vervolgens a la Suarez theatraal liet vallen. Dan een voorzet, waarbij Michel Veldman de bal met de schouders beroerde, waardoor het geen 0-2 werd.

In het tweede deel kwam de ploeg van Willem Pettinga (de hele wedstrijd rustig langs de lijn) sterk uit de startblokken. Met een solo van Marco Dijkstra en aansluitend schot dat gevaarlijker leek dan het was. Dijkstra (met Van der Veen een gevaarlijk aanvalsduo) werd even later weer diep gestuurd. Diens voorzet werd bijtijds weggekopt. In deze fase lichte paniek in de defensie der kobaltblauwen. Dan een cruciaal moment. Na een voorzet van Hielke Mulder kwam doelman Martijn Wieringa uit op de inkomende Klaver. Dit keer wees Gort wel gedecideerd naar de stip. Jaap Tuma schoof de elfmeter naast het doel. Zeester herpakte zich meteen en mocht aan de andere kant een vrije trap nemen. Vince Kylian van der Veen schoot langs de muur en net hard genoeg voor de vissende Valkema: 1-1. De Zeesterren drongen verder aan. En een voorzet van de zijkant vloog langs twee inkomende spelers. Het had zomaar de 2-1 kunnen zijn. Maar ook 1-2. Met nog twintig minuten te gaan had Veldman de tweede op de schoen, maar de inzet werd gekeerd door Wieringa. De wedstrijd – van laag niveau, veel ongecontroleerde acties- kon nog alle kanten op. De Ulrumers hadden wel de hele wedstrijd de beste papieren. Wieringa moest letterlijk met handen en voeten alle zijlen bijzetten. Wieringa leek kansloos op een kopkans van dichtbij van de kleine Veldman, die de bal wel raakte maar tot ontzetting van heel Ulrum niet in het doel kopte. Bij het andere doel voorkwam Tuma de 2-1 voor Zeester. In het slotkwartier werd het vuurtje, dat op een laag pitje stond, opgestookt. Met over en weer dubieuze situaties. Aan het eind knalden Steigstra en Marcel Elema met de hoofden tegen elkaar. Gelukkig konden beide spelers verder. In de hectische slotminuten kreeg Veldman zijn tweede gele kaart. De VVSV-speler ging nogal tekeer. Het had niets te maken met de strijd tegen Zeester, maar er werd vooral geageerd op de scheidsrechter. In het zicht van de haven leek Zeester toch nog met de overwinning te strijken. Invaller Johnny Abbas probeerde al glijdend de bal in het doel te werken. Het lukte niet. Het bleef ZOUTKAMP-Zeester-VVSV’09-02bij 1-1. Vorig jaar won VVSV’09 het eerste duel en Zeester de tweede wedstrijd. Wat dat betreft is er sprake van evenwicht in de derby van De Marne, die qua voetbal ook geen winnaar verdiende.

Zeester-VVSV’09 1-1 (0-1); Scoreverloop: 35. Harm Klaver 0-1, 55. Vince van der Veen 1-1; Scheidsrechter: Gort (Leek); Gele kaart: Niels Alt (Zeester), Jaap Bremer, Jaap Tuma, Hans Steigstra (allen VVSV’09); Rode kaart (twee keer geel): Michel Veldman (VVSV’09); Toeschouwers: 150

Opstellingen:

Zeester: Martijn Wieringa, Steffan Knol, Niels Alt, Marcel Elema (90. Jan Wouter Zwart), Cees de Jong, Henri Nienhuis, Marcel Hofman, Vijko Postma (65.Johnny Abbas), Vince van der Veen, Danny Beerda, Marco Dijkstra

VVSV’09: Patrick Valkema, Gerben Goeree, Rick Meijer, Henk Steigstra (90. Arjan de Vries), Jaap Bremer, Jaap Tuma, Harm Klaver (90. Richard de Vries), Michel Veldman, Wilfred Kooi, Hielke Mulder, Hans Steigstra

Opvallend

Zeester-VVSV’09 en hoe zit het met de rivaliteit? “We gunnen elkaar het licht in de ogen wel”, vindt gastheer Fred Bos (“ik ben geen voorzitter”) van Zeester. “We winnen met 2-1”, spreekt VVSV-er Jaap van der Ploeg, met schoenen in Zeester-kleuren. Van der Ploeg sprak voor de camera van DeMarneTV ook dat hij een weddenschap heeft staan met Elema van Zeester. Inzet is de eerste tien punten van zijn ploeg. “Er mag van mij alles inzitten, ook een onterechte strafschop”, aldus Willem Pettinga van tevoren. Van der Ploeg, nadat Zeester-speler Cees de Jong bijna in eigen doel kopt: “Sinterklaas loopt rond in het rood-wit”. En na weer een gele kaart tegen de scheidsrechter: “we zijn kleine clubjes met weinig leden”. Oud-Zeester-trainer Gezinus Oosterhuis heeft speciaal vakantie genomen om erbij te zijn. Voor het overige? ‘Volg je raad op van de coach en geef je mening in het café’, staat er achter op een jas. Het bleef nog lang gezellig- met live muziek van Bé Dilling- in Soltkamp.