“We doen het niet voor Zoover, maar voor onze gasten”

0
350
Opende Camping de watermolen

OPENDE – Op de valreep weten we nog een afspraak te plannen met André Ruijtenberg en Ramona Mulder. Het gezin staat op het punt te vertrekken naar India voor een welverdiende vakantie na een druk zomerseizoen. “De kinderen moeten eerst nog naar school, dus in de ochtend hebben we nog wel een gaatje hoor”, meldt een opgetogen Ramona. De blije stem is niet voor niets. De camping die zij samen met André runt is net uitgeroepen tot beste camping van Nederland. Op het grootste reviewplatform van Zoover werd camping De Watermolen als beste beoordeeld door de vakantiegangers. Het gemiddelde cijfer van een mooie 9,9 uit honderdnegenentwintig beoordelingen laat niks te wensen over. Een prachtig resultaat.
“Juist die beoordelingen maken het zo mooi”, vertelt Ramona nadat haar partner nog snel de laatste spulletjes voor de vakantie aan het inpakken is. “Wij zijn misschien niet eens de beste van camping Nederland, wij zijn als beste beoordeeld door de gasten. En dat is nog mooier! Uiteindelijk doe je het ook voor de gasten en niet voor Zoover. Wij willen mensen gewoon een mooie en onvergetelijke vakantie bieden.” Dat zij daar in slagen wordt duidelijk zodra we het terrein oplopen. Je wordt ‘ontvangen’ in een prachtige, rustgevende omgeving. Zelfs begin oktober staat de camping er nog helemaal groen en piekfijn verzorgd bij. Geen wonder dus dat de laatste campinggasten nog altijd genieten van de prachtige natuur op en rondom de camping. Ramona: “Het seizoen zit er nog niet helemaal op, er is inderdaad nog volop leven op de camping. Deze gasten zitten echter in een chalet en redden zichzelf wel. Bovendien laten wij de camping niet onbeheerd achter en is er altijd iemand aanwezig.” De Zoover-award, de bekroning van twaalf jaar hard werken, is inmiddels op tafel terecht gekomen. “Met dank aan onze gasten dus”, glimt ze. “En aan het vele harde werk natuurlijk dat we erin hebben zitten. Dit was vroeger een agrarisch bedrijf. Als je de foto’s van toen terug ziet is het niet voor te stellen hoezeer de boel is opgeknapt.” Ramona vertelt dat André de camping in 2005 gekocht heeft. “De kampeerplaatsen zaten toen nog aan de andere kant van het terrein en de plekken waren eigenlijk veel te klein om op te kamperen. Bovendien kon men vanaf de camping het meer niet zien en dat was natuurlijk doodzonde.” De kampeerplaatsen zijn inmiddels verhuist naar de andere kant van het terrein en bieden nu zicht op de waterpartij van de camping. Ook zijn ze ruimer opgezet, zodat mensen meer privacy genieten. “Voorts stonden er twee chaletjes op de camping”, aldus Ramona. “Ook daar zijn een paar bijgekomen. Deze bieden een mooi uitzicht over het water, zoals je kan zien op de foto die net genomen is naast één van de chalets.” Naarmate de camping steeds mooier en completer werd, zag het stel ook jaarlijks de beoordelingen op Zoover omhoog schieten. “Een paar jaar geleden zaten we nog op een 8,8”, vertelt Ramona. Inmiddels is dat 9,9. Al moet ik eerlijk bekennen dat het soms ook wel beangstigend is. Uiteindelijk kan je het alleen maar slechter doen. Al geloof ik dat als we gewoon doorgaan op dezelfde weg, het vanzelf goed gaat komen.” Voor nu is het eerst gewoon nagenieten van een geweldig seizoen, volgens Ramona. “Er zijn 2.120 campings in Nederland. Dus we mogen ook best trots zijn op deze prijs.” En dat nagenieten doen ze dan ook met volle teugen. “Na onze vakantie beginnen we met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen”, meldt Ramona. “We willen in de nabije toekomst een aantal nieuwe ruim opgezette accommodaties realiseren. Daarnaast heb je natuurlijk nog het gebruikelijke onderhoud en de nodige reparaties te doen na een zomerseizoen. Stilzitten is in ieder geval geen optie, daarvoor vinden we het veel te leuk.” Om toch nog terug te komen op de geweldige onderscheiding willen we graag het geheim achter succes weten. “Die is er niet”, lacht ze. “Wij zijn gewoon onszelf en hebben daarnaast een aantal fantastische hulpkrachten. Want hoe je het ook went of keert, zo’n bedrijf run je niet met z’n tweeën. We zijn ontzettend blij met de mensen die hier werken. Zij zorgen er mede voor dat als onze gasten druk en gestrest aankomen ze toch helemaal ontspannen vertrekken.” Ook is De Watermolen een camping waar veel mag en niets moet. “Sommige campings willen bijvoorbeeld niet dat er een vuurkorf aangestoken worden, dat is slecht voor het gras. Wij denken echter in mogelijkheden en niet in problemen. Als men een vuurkorf wil aansteken dan mag dat. Graag zelfs, vooral doen. Leg iets dat niet brand, een paar tegels, onder vuurkorf en prima. En zo zijn er meer voorbeelden van de vrijheid die mensen hier hebben.” Kortom, niemand hoeft ver te reizen voor een heerlijke vakantie. In de eigen regio ligt een uitstekende camping. Sterker nog, de beste camping van Nederland. Subtiel verstopt midden in de natuur van Opende met een onvergetelijk uitzicht op een prachtig meer. “En er zijn inmiddels meer mensen die de eigen regio verkiezen boven een verre reis”, besluit Ramona. “Je hoeft geen uren te rijden om in een mooie, rustgevende omgeving terecht te komen. Je kan gewoon naar ons toe komen in Opende.”