Westerketiers in de spotlight bij Baron

0
735
Tolbert - Opende Kom op Verhoal

OPENDE/TOLBERT – Nu wordt er door het vertellerscollectief Kom op Verhoal nog druk gerepeteerd in de Cazemierboerderij te Tolbert, maar straks gaat het voor het ‘eggie’ in het Baron Theater van Opende. Vertelcollectief Kom op Verhoal zal op 28 oktober én 30 oktober het verhaal van IJje Wijkstra op geheel eigen wijze op een bijzondere manier gaan vertellen. De laatste puntjes worden nu op de spreekwoordelijk ‘i’ gezet en de spanning stijgt, want de kaartjes vinden gretig aftrek. “Boven verwachting goed zelfs”, aldus verteller Geert Zijlstra. “De voorstelling van 28 oktober is inmiddels volledig uitverkocht. En ook voor de middagvoorstelling van zondag 30 oktober zijn inmiddels geen kaarten meer beschikbaar”

En dat is natuurlijk helemaal niet raar. ‘IJe aans verteld’ is het verhaal IJje Wijkstra die op een koude januariochtend in 1929 vier agenten doodschoot bij zijn woning nabij Kornhorn. “Dat deed hij natuurlijk niet zomaar”, vertelt Geert. “De man leefde samen met een vrouw die haar kinderen in de steek liet om met hem samen te wonen. In die tijd natuurlijk niet echt gebruikelijk. De buurt keurde zijn manier van leven niet goed. IJje was achterdochtig en misschien wel bang dat de buurt vroeg of laat verhaal kwam halen. Ook zijn geschiedenis in Duitsland, waar hij kortstondig werkte om daarna met een illusie armer terug te keren droeg niet echt bij aan een gezonde gemoedstoestand. Met uiteindelijk dus een dramatische afloop.” Natuurlijk is het verhaal groter en indrukwekkender dan Geert in een korte samenvatting schetst. “Maar voor het hele verhaal én de manier waarop het verteld wordt moet men naar het Barontheater, zegt Geert met een knipoog. Het vertellerscollectief neemt namelijk allemaal een deel van het verhaal op zich en vanuit een rol. “Ieder personage heeft IJje gekend”, weet Geert Zijlstra. “Of zou hem gekend kunnen hebben. De één wat beter dan de ander, maar allemaal hebben ze een verhaal over IJje zijn leven en wat hem overkomen is. Daar zitten leuke en luchtige verhalen bij, maar ook zware en beladen stukken.” Na de voorstellingen in het Baron Theater van Opende wordt het stuk komend voorjaar ook opgevoerd in de plaats waar het zich allemaal heeft afgespeeld: Kornhorn. Geert: “Dit is in zijn geheel een leuk en uitdagend project. Eerst de voorstellingen in een theater waar we kunnen spelen met licht, geluid en effecten en vervolgens in de open lucht op de daadwerkelijke plek. Het is de bedoeling dat we komend voorjaar op meerdere plekken in Kornhorn een verteller neerzetten en dat het publiek in groepjes van 10 á 15 personen langs de vertellers trekt om zo delen van het verhaal te horen. Gedurende de wandeling van de ene naar het andere personage kan er dan gespeculeerd en gediscussieerd worden over het verhaal. We willen het dan ook niet chronologisch vertellen en zullen ook niet alle eindjes aan elkaar knopen. Mensen worden aangemoedigd om ook zelf hun fantasie de vrije loop te laten en zelf te bedenken wat er allemaal gebeurd kan zijn.” Zoals we van Kom op Verhoal gewend zijn wordt het verhaal verteld in het ‘Westerkertiers’, de taal waarin het collectief negentig procent van de verhalen verteld. “Juist dat dialect onderscheidt ons van andere vertellerscollectieven”, aldus Geert Zijlstra. “Het is de jus over onze verhalen. Toch vertellen we ook wel in het Nederlands. Zoals laatst tijdens de Wereldverteldag op de basisschool. Daar werden we ook gevraagd in het Nederlands te vertellen. Dan doen we dat natuurlijk.”
Wie het verhaal van IJje Wijkstra nog wil bijwonen moet snel zijn. De eerste twee voorstellingen zijn, zoals Geert Zijlstra eerder al aanhaalde, volledig uitverkocht en ook de kaarten voor de derde voorstelling van zondagavond 30 oktober gaan als warme broodjes over de toonbank. “Leuk om te zien dat het zo goed aanslaat”, lacht Geert. “We hadden vooraf al het idee iets bij de staart te hebben, maar dit succes is fantastisch. Op het moment dat de flyers en de posters voor 28 oktober klaar waren, was de datum direct achterhaald. We konden meteen door naar de 30ste.” Kaarten voor ‘IJje aans verteld’ kunnen gereserveerd worden op www.barontheater.nl en kosten 6 euro per stuk. Aan de deur kost een toegangsbewijs 7,50 euro, “maar in dit tempo is het nog maar de vraag of er überhaupt nog kaarten verkocht kunnen worden aan de deur.” Kortom, wacht niet te lang en kom dit spektakelstuk van Kom op Verhoal zeker bekijken.