Schrijver uit Visvliet zoekt matras in verre landen

0
342
jan boonstra

VISVLIET – Reisliteratuur vanuit Visvliet. Je zou het niet verwachten, maar toch is het zo. Jan Boonstra zag recent zijn zesde titel uitgegeven worden en heeft inmiddels een sterke collectie reisboeken opgebouwd. “Al kunnen we met dit laatste boek wel spreken van een kleine traditiebreuk”, vertelt Boonstra. “Daar waar de voorgaande vijf boeken echt over één land gingen is dit boek meer een verzameling verhalen uit meerdere landen. Daarin neem ik de plaatselijke horeca onder de loep en beoordeel ik de voorzieningen middels leuke verhalen.”

“Het idee is eigenlijk ontstaan doordat mijn vrienden mij vaak een zeikerd noemen”, vertelt Boonstra lachend. Volgens Jan komt dat doordat de schrijver na al zijn reizen altijd wel iets aan te merken heeft op de voorzieningen, en dan vooral de bedden, in de hotels waarin hij verblijft. “Na vijf boeken over landen was het ook wel tijd om eens iets anders te proberen”, zegt hij. “Met alle ervaringen die ik door het vele reizen heb opgedaan in de horeca van al die landen had ik natuurlijk al veel onderwerpen om over te schijven.” Eerder al schreef Jan Boonstra boeken over onder meer Ghana , Ethiopië en India. Al deze landen had de schrijver al eens bezocht en heeft daar ook vele nachten in soms dramatisch slechte hotels doorgebracht. “Nu is het daar vaak een drama”, weet hij. “Maar dat levert dan wel weer de meest prachtige verhalen op. Al moet er wel bij gezegd dat het niet alleen maar kommer en kwel is. Er staan ook juist hele positieve verhalen in, want uitzonderingen op de regel zijn er altijd.” Het boek ‘Matras voor Meneer –de horeca ver van mijn bed’ is een mooie verzameling van 72 verhalen uit tweeëntwintig landen geworden. Het boek is inmiddels verkrijgbaar bij de betere boekhandels en internetshops.