Zeldzame zadelrob in Pieterburen

0
236
zeehond

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen heeft een zeldzame zadelrob opgevangen. Een bijzondere gebeurtenis, omdat deze dieren van nature alleen voorkomen rond de Noordpool. Het gaat om een vrouwtje dat zondagmiddag ernstig verzwakt werd gevonden op het wad bij Den Oever.

Nadat de zeehond was bevrijd werd het dier overgebracht naar Zeehondencentrum Pieterburen. Daar bleek dat het vrouwtje van 1,40 meter nog maar zestig kilogram woog, waar een zeehond van dergelijke grootte normaal gesproken honderdzestig kilogram behoort te wegen. De komende dagen zal haar toestand dan ook nauwlettend in de gaten worden gehouden door het team van dierenartsen in Pieterburen. Zeehonden uit het Arctisch gebied kunnen het zeer besmettelijke zeehondenvirus bij zich dragen wat in 1988 en 2002 vijftig procent van de zeehondenpopulatie in Nederland het leven kostte. Het dier wordt daarom ook in quarantaine gehouden in Pieterburen en zal nog niet te zien zijn voor publiek. Via de social media is het dier wel te volgen.