Knoeipot op Olde Wierden eindigt in terechte remise

0
196
Opende voetbal fc leo-4

OPENDE – VV Opende-FC LEO was het weerzien van twee oude bekenden. Beide ploegen daalden af naar de vierde klasse en dat is voorlopig ook het niveau. Het publiek aan de Olde Wierden zag een matige wedstrijd, waarbij over en weer geblunderd werd. Opende dat revanche wilde voor de twee nederlagen vorig seizoen, leek daarin te slagen nadat het de voorsprong nam. Rowan Rozema zorgde snel voor de gelijkmaker en daar bleef het bij.

Rowan Rozema, de spits van Leenster ploeg, werd gevreesd in het Peender kamp. De goaltjesdief scoorde in zes duels al tien keer. Vorig seizoen scoorde Rozema op hetzelfde veld ook de 1-1. Toen was het Frank Veenwijk die LEO naar de winst schoot. Een jaar later- en een klasse lager- leek het precies andersom te gaan. Opende had de beste papieren in het tweede deel, maar twee dotten van kansen werden onbenut gelaten. Het was verder een knoeipot van jewelste. Tevens een spectaculair treffen op het gladde veld. Beide ploegen zochten hartstochtelijk de aanval. Het eerste wapenfeit was een pegel van Jarno Westerhof, die maar net langs de paal vloog. De beste kans voor Henk ‘de Tank’ Veenstra die zich worstelde langs zijn tegenstander en eveneens net naast trof. Vervolgens trapte doelman LEO-sluitpost Gert Klaas Zijlstra volledig over de bal, voor de Tank was het een koud kunstje om de 1-0 aan te tekenen. Vijf minuten later stond het alweer gelijk. Na een door de scheidsrechter beoordeelde handsbal mocht Peter Kolkena een vrije trap nemen. Aan de andere kant stond Rowan Rozema, die met een diagonaal schot doelman Johan Groen kansloos liet: 1-1. LEO drong verder aan. Een fraaie volley van Remco van der Klei, constant gevaarlijk vanaf de vleugel, belandde net over de lat. Beide clubs trapten het rempedaal vol in, het niveau was niet hoogstaand, maar hoe erg is dat? Voetbal wordt ook gespeeld ter vermaak. Het was toch wel LEO dat de toon zette en vooral Rozema liet zich zien. Nadat Rozema weer een aanval voorbereidde was het Erik Smit die van de zijkant vol uithaalde. Op de vuisten van Groen. Van der Klein had in de rebound ook geen succes Opende moest na een sterke opening even passen tegen de Leensters met veel voetbalvermogen.

De tweede helft begon kolderiek. Met spelers die probeerden een hoge bal te raken en wederom de doelman van Leens En Omstreken, die de bal leek te vangen, maar weer los liet. Het moment speelde zich af voor het doel van de oranjehemden, die meteen de tegenaanval inzetten en weer een mogelijkheid kregen. Wederom werd de aanval opgezet door spits Rozema, die wederom Van der Klei vond op de zijkant. De voorzet bereikte Smit aan de andere zijde, die loeihard op het doel knalde, waar Groen toch de nodige problemen mee had. Het antwoord dan van de Peendermantsjes, met in de hoofdrol Jarno Westerhof. “Jammer dat de scheidsrechter de wedstrijd beïnvloedde”, sprak een vrouwelijke toeschouwer langs de lijn. Dat was deels waar. Arbiter Doornbos floot warrig, te veel en maakte fouten. Maar dat gold zeker ook voor de acteurs, die er ook niet veel van bakten en grossierden in fouten. De strijd ging in hoog tempo heen en weer. Opende vond nu weer het vijandige doel.. Na mooie toveracties van Westerhof werd Fokke Zuiderveld bediend. Zuiderveld zag zijn uithaal over het doel verdwijnen. In het laatste deel was Rozema onzichtbaar. De aanvaller was geraakt en leek aangeslagen. Met nog twintig minuten op de klok was rood-wit aan zet en kreeg een opgelegde kans. Westerhof kwam in scoringspositie dankzij een fenomenale pass door het midden van de sterk ingevallen Wijnand Willemsen. Westerhof had zo door kunnen lopen naar het doel, maar wilde het te mooi doen met een lob, die over de keeper, maar ook over het doel belandde. Na een volgende aanval die smoorde kwam het tot een venijnige counter via Justin Poort. Diens eindpass was net te ver om af te maken. De Olde Wierden-ploeg kende een sterke eindfase en had LEO op de knieën. Nadat een aanval van Zuiderveld, die de combinatie probeerde aan te gaan in het strafschopgebied, de mist inging, had Arnold Oosterbaan even de later de zaak toch echt moeten afmaken. Wederom was het Willemsen, die een schitterende pass verzond en precies adresseerde op Oosterbaan, die alle gelegenheid had, maar niet koelbloedig was en naast het doel schoof. Twee dure missers, die in voetbal vaak fataal worden. Groen moest nog een keer optreden bij een tegenstoot. Tot een nieuwe deksel op de neus kwam het niet. Het bleef bij 1-1.

VV Opende-FC LEO 1-1; Scoreverloop: 17. Henk Veenstra 1-0, 20. Rowan Rozema 1-1; Scheidsrechter: Doornbos (Usquert); Gele kaart: Wietse Eringa (Opende), Johnny Zuidema, Justin Poort, Remco van der Klei (allen LEO); Toeschouwers: 150

Opstellingen:

Opende: Johan Groen, Richard Borger (67. Wijnand Willemsen), Ties Wildeboer, Wietse Eringa, Jacob Elzinga, Martijn Berends, Fokke Zuiderveld (86. Erwin Henstra), Arnold Oosterbaan, Henk Veenstra, Jarno Westerhof, Edwin Elzinga

FC LEO: Gert Klaas Zijlstra, Johnny Zuidema, Marcel Kadijk, Justin Poort, Marc van der Klei, Peter Kolkena (69. Hans Hofman), Rik Schuttenbeld (84. Rick van der Klei), Frank Veenwijk, Rowan Rozema, Erik Smit, Remco van der Klei

Ster van het Veld: Jarno Westerhof (Opende). De 18-jarige heeft benen als steeltjes. Maar fladdert als een vlinder over het veld. Een technisch zeer begaafde speler, die niet nalaat de trukendoos af en toe open te gooien. Moet nog wel leren resoluter voor de goal te zijn. Het moet af en toe te mooi.

Opvallend

Ook in Opende werd gesproken over kunstgras, hoewel beide ploegen niet verwachten er ooit op te spelen. Het ging vooral over gras. De grasmat van Opende ligt er prima bij. Mede dankzij ‘grasoloog’ Sjouke Borger, die repte over zijn ‘recyclemaaier’, het geheim van de smid. De robuuste machine houdt het gras kort en neemt ook de bladeren mee. Maar als hij dan begint over een ‘wiet heg’, fronst de aandachtig luisterende LEO-voorzitter Arjen Fledderman de wenkbrauwen. Wiet? Dit betreft echter ‘wiedeggen’ en kun je vergelijken met weideslepen, aldus Borger. Fledderman die even ruikt, is dan gerustgesteld. …het is puur gras.