Kunstgrasvelden in Buitenpost gesloten voor jeugd

0
133
kunstgras

BUITENPOST – VV Buitenpost en korfbalvereniging Flamingo’s halen hun jeugdspelers van de kunstgrasvelden op sportpark De Swadde. Dat hebben beide besturen afgelopen week besloten. “Wij nemen de jeugd in bescherming en laten de lastige vraag of het wel of niet verstandig is op het kunstgrasveld met rubberkorrels te spelen niet over aan kinderen”, verduidelijkt voorzitter Paul Olijve van VV Buitenpost de bestuursbesluiten. De besturen laten senioren vrij in de keuze om wel of niet te spelen op het veld met rubberkorrels.
Het besluit geldt in ieder geval tot de uitkomsten van een landelijk onderzoek naar het spelen op rubbergranulaat bekend zijn. Voetbalverenigingen met een kunstgrasveld waar de jeugdteams van VV Buitenpost een uitwedstrijd moeten spelen, krijgen een verzoek van de club om rekening te houden met het standpunt van VV Buitenpost en de jeugdteams in te delen op grasveld. “Wij zijn tot de keuze gekomen omdat het onduidelijk is hoe groot de gezondheidsrisico’s zijn van het spelen op het kunstgrasveld met rubbergranulaat. Dit naar aanleiding van het tv-programma Zembla dat een uitzending heeft gewijd aan dit onderwerp.” Ook het landelijk overleg afgelopen maandag van de KNVB, het RIVM, het ministerie van VWS en de VSG (Vereniging Sport en Gemeenten) heeft voor VV Buitenpost en KV Flamingo’s onvoldoende duidelijkheid gegeven in de mate van risico’s voor met name jeugdspelers. “Wij willen ook niet wachten op de uitslag van het nieuwe onderzoek dat het RIVM gaat verrichten”, aldus Olijve. De consequentie van het sluiten van het veld voor jeugdspelers kan wel zijn dat sommige teams maar één in plaats van twee keer per week kunnen trainen. De kunstgrasvelden zijn buiten wedstrijden en trainingen om afgesloten voor spelende kinderen, ongeacht de leeftijd.