Multitaskende Marianne Vogel viert 10-jarig jubileum

0
239
Zuidhorn KC Marianne Vogel

ZUIDHORN – Geluk. Een ruim begrip dat vaak ter sprake komt. Maar wat is geluk nu eigenlijk? En is het nu ook echt belangrijk om gelukkig te zijn? Goede vragen die een antwoord verdienen. Persoonlijk coach en schrijfster Marianne Vogel wil tijdens haar jubileumlezing ter ere van het 10-jarig bestaan van De Bosvogel Coaching op zoek naar de antwoorden op deze vragen en doet dat samen met haar publiek. “In mijn 10 jaar als leeskringorganiserende persoonlijk coach ben ik veel in aanraking gekomen met geluk en met ongeluk”, vertelt Marianne Vogel. “Door al mijn ervaringen te bespreken in een lezing wil ik het eerste decennium van De Bosvogel mooi afsluiten.”

Geluk haalt Marianne Vogel zelf onder meer uit het organiseren van leeskringen. “Elk semester bied ik een leescursus aan in het Cultureel Centrum Zuidhorn”, zegt Vogel. “De hele groep leest dan hetzelfde boek dat we gedurende twee bijeenkomsten bespreken en analyseren. Een ideaal format dat in de loop der tijd is ontstaan vanuit ervaring. Iedere cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, waarin er dus drie boeken behandeld worden.” Datzelfde biedt Vogel aan bij het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO), waardoor zij per jaar in totaal vier cursussen geeft. “Dat is een mooie pijler onder De Bosvogel”, stelt ze. “Het zorgt voor afwisseling naast het persoonlijk coach zijn. De leescursussen slaan enorm aan en ik heb er zeer veel plezier in. Toch is het coachen van mensen mijn belangrijkste activiteit. Dat onderdeel van mijn bedrijf loopt altijd door en is een dankbare bezigheid. Je ziet mensen opkrabbelen uit moeilijke situaties en dat geeft veel voldoening.” Bij beide onderdelen vindt ze het belangrijk kwaliteit te leveren. “Je wilt mensen verrijken”, zegt Vogel. “En dat is bij zowel het coachen als bij het organiseren van leescursussen het geval. Het ligt dicht bij elkaar. Door mensen uit een moeilijke periode te helpen en andere inzichten te verschaffen verrijk je hun leven. Datzelfde geldt voor het lezen van boeken en deze uitgebreid te bespreken. Mensen worden zich bewust van wat ze lezen en vormen zich een mening. Zelfs als een deelnemer een boek leest dat in eerste instantie niet zo aanspreekt, blijkt dat achteraf vaak wel zo te zijn en heeft iemand juist daarvan veel geleerd.” Een andere overeenkomst tussen beide pijlers onder De Bosvogel is dat mensen aangemoedigd worden om zelf na te denken. Marianne Vogel: “Vanuit het coachen geef ik alleen maar dingen aan. Het is aan de mensen zelf om tot een conclusie te komen en beslissingen te maken. Die beslissingen maak ik niet voor ze. Niet tijdens het coachen en ook niet tijdens de leescursussen.” Een manier van werken die al tien jaar lang goed aanslaat en leidt naar het 10-jarig jubileum van Marianne Vogel. “Dat jubileum ga ik, samen met iedereen die langs wil komen, vieren in het Cultureel Centrum Zuidhorn. Daarin zal ik mijn bevindingen over geluk uit de doeken doen in een leuke lezing, waarbij de aanwezigen in de zaal worden uitgenodigd om te fungeren als denktank. Een gezellige middag vol interactie dus.” Alhoewel de entree gratis is, is aanmelden voor de jubileumlezing van Vogel wel gewenst in verband met de zaalruimte. De lezing in het Cultureel Centrum Zuidhorn begint vrijdagmiddag 28 oktober om 15.00 uur aan en zal zo’n twee uur duren. Meer informatie over de leescursussen en activiteiten van Marianne Vogel is te vinden op de website www.debosvogel.nl.