“Het Westerkwartier heeft alles. Ook bij nacht”

0
1359
Opende IVN-2

OPENDE – IVN Grootegast e.o. en Staatsbosbeheer werken samen om de Nacht van de Nacht een onvergetelijke gebeurtnis te maken. Het landelijke initiatief is door beide organisaties omarmd en wordt op 29 oktober voor de tweede keer naar Opende gehaald. “Zeker nu Staatsbosbeheer een ‘Boswachter Publiek’ heeft aangesteld in de persoon van Marieke de Boer is de samenwerking flink verstevigd”, vertelt Herman Woltjer, vrijwilliger van IVN en samen met Jannie Reinders betrokken bij de organisatie van de Nacht van de Nacht in Opende.

“De Nacht van de Nacht is in het leven geroepen om mensen te doen beseffen hoeveel licht we eigenlijk gebruiken in de nacht”, aldus Woltjer. “En dat is eigenlijk zonde, want de natuur bij nacht is zoveel anders dan overdag.” Volgens Jannie Reinders komt dat doordat je minder ziet en meer aangewezen bent op jezelf. “Je zit in het donker op je eigen kleine stukje en hoort alles”, zegt ze. “Het is prachtig om in het donker de natuur in te trekken en te beleven wat de omgeving, zeker ook in het Westerkwartier, allemaal te bieden heeft.” Het tweetal wil het publiek dat laten meemaken. “En dat doen we samen met Marieke en Staatsbosbeheer”, vervolgt Herman. “We gaan een tocht organiseren in het donker waarbij mensen dus ook geen licht mogen meenemen. Zo kunnen ze de nacht en de natuur beleven zoals hij is.” Rond 20.30 uur gaat de tocht door de mooie omgeving van Peebos van start. In tweeënhalf uur krijgen de deelnemers een mooie tocht voorgeschoteld met een lekker einde. “We trekken langs de Lauwers en door de petgaten van Opende”, verklapt Jannie. “Aan het einde van de wandeling komen we uit bij een oude boomgaard. Daar gaan we lekker picknicken met z’n allen. Bij minimaal licht, dat wel.” Naast de wandeling door het prachtige natuurgebied en een heerlijke picknick is er veel aandacht voor de sterren. “Daarbij is het wel te hopen dat het mooi weer blijft en niet te bewolkt is”, lacht Herman. “De liefhebberdeskundige Cor van der Kruyt loopt mee met de tocht en zal de deelnemers vertellen over de fonkelende sterren in de lucht. Als het droog blijft worden onderweg ook telescopen geplaatst, zodat de sterren nog beter bekeken kunnen worden.” Vorig jaar mocht de organisatie rekenen op 45 deelnemers. “Een mooi aantal”, vindt Jannie. “We hopen dat dit jaar zeker te evenaren.” Deelnemers worden in groepjes van tien tot twaalf personen onderweg gestuurd met een eigen gids. Het startpunt is de werkschuur van Staatsbosbeheer aan de Peebos 1a te Opende. De eerste deelnemers worden rond de klok van 20.30 uur weggestuurd en zullen rond 23.00 uur terug zijn op de parkeerplaats van het Blotevoetenpad. “Op dit moment kost deelname een paar euro”, weet Herman Woltjer. “Maar we hopen dat de gemeente Grootegast een bijdrage doet. Die hebben dat nu in overweging. Als zij bijspringen, dan is deelname aan de Nacht van de Nacht in Opende gratis. En daar hopen wij op. Mensen moeten namelijk zien hoe mooi dit gebied is. Het Westerkwartier heeft alles. Ook bij nacht.”