Sjoerd van Rijswijk: “Ik heb ontzettend veel zin in Serious Request”

0
320
Zuidhorn Sjoerd van Rijswijk

ZUIDHORN – Na een jaar afwezigheid is Sjoerd van Rijswijk terug als voorzitter van Serious Request Zuidhorn. De vierde editie wordt de derde van Van Rijswijk als voorzitter. “Al ben ik vorig jaar niet afwezig geweest hoor”, verbetert Sjoerd de inleiding. “Als betrokken vrijwilliger heb ik wel degelijk meegeholpen. Niettemin ben ik blij terug te zijn als voorzitter, ik heb er ontzettend veel zin in.”

Met wie is het nu beter te duiken in het verleden van Serious Request in Zuidhorn dan met de allereerste én huidige voorzitter van het goede doelenevenement. “In 2013, het allereerste jaar, was het nog echt pionieren”, herinnert Sjoerd zich zijn eerste stapjes als voorzitter. “Je heb wel een idee in je hoofd en je wilt ook echt iets neerzetten, maar het blijft uitvogelen hoe en wat er precies moet gebeuren. We hebben uiteindelijk gekozen voor een estafetteloop en ons daarop gericht. Gelukkig hadden we vrij snel een goed en enthousiast team bij elkaar, dat maakte het wel gemakkelijker. Maar toch, we zijn er het eerste jaar voorzichtig mee omgegaan en hebben ook bewust niet veel publiciteit gezocht. Als je iets breed gaat uitmeten, ga je ook extra hard op je plaat.” Uiteindelijk verliep de eerste editie van Serious Request in Zuidhorn zeer voorspoedig. “Een succes is het wel geworden”, stelt Sjoerd. “Je leert snel en de mensen konden het waarderen. Sommigen gaven zelfs direct aan het jaar daarop weer mee te willen doen. Dus dan ga je eigenlijk al, een vervolg moest er komen.” Voor de tweede editie in 2014 besloten de organisatoren dat het hele gebeuren wel iets meer ‘body’ mocht hebben. “Er zijn toen ook meer mensen bij gekomen om het evenement op te zetten”, aldus Van Rijswijk. “Net als in 2013 werd het hele gebeuren om de estafetteloop heen gebouwd, alleen werd het dit keer nog grootser aangepakt. Via Bart (Brandts Buys) konden we de grote circustent van de Speelweek Zuidhorn lenen, waardoor we mensen ook warmte en beschutting konden bieden. Men hoefde niet meer weg en dat resulteerde in een fantastisch knalfeest. Dat gaf zoveel energie.” Toch stopte Sjoed van Rijswijk na de tweede editie met zijn activiteiten als voorzitter. “Er gaat veel tijd in zitten”, vertelt hij. “Mensen zien een driedaags evenement, maar de voorbereidingen beginnen natuurlijk al maanden van te voren. Soms heb je die tijd even niet. Om terug te komen op het eerder genoemde begrip energie: dat was ook hierop van toepassing. Het organiseren van Serious Request moet energie geven, niet nemen. Niettemin hebben anderen de handschoen prima opgepakt. Rein Jan Zijlstra is een prima voorzitter geweest en ik heb vorig jaar het evenement zelf beleefd vanuit een ander oogpunt. Gewoon, als vrijwilliger en dat was best verfrissend.” De derde editie bleek veruit de meest succesvolle als men kijkt naar de opbrengst. Sjoerd: “Ruim 25 duizend euro bracht Serious Request in Zuidhorn vorig jaar op. Een prachtig bedrag. Al ben ik zelf niet zo gefixeerd op het uiteindelijke bedrag. Natuurlijk is een hoge opbrengst mooi meegenomen, maar ik vind het belangrijker om mensen te bewegen om in actie te komen. Ik zie liever een toename in het aantal initiatieven dan een toename in geld. Dit evenement verbindt mensen, verenigingen en zelfs kerken in de gemeente. Ook buiten Serious Request om weten mensen elkaar nu te vinden. Dát is onbetaalbaar.” Dus kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Toen Rein Jan Zijlstra besloot om na een uiterst succesvol jaar de voorzittershamer weer neer te leggen, kwam de groep terug bij de voorzitter met wie het avontuur ooit begon: Sjoerd van Rijswijk. “Mijn situatie is inmiddels veranderd, waardoor ik in de aanloop naar dit evenement toe besloot om toch weer terug te keren als voorzitter. Het is gewoon een prachtig project en ik kon geen ‘nee’ op de vraag vanuit de groep. Ik ben dan ook zeer blij weer deel uit te maken van dit project.” Na vorig jaar zijn de verwachtingen hoog, maar dat mag de pret voor de teruggekeerde voorzitter niet drukken. “We gaan een mooi programma neerzetten en hopen daarnaast dat veel mensen zich aanmelden voor de estafetteloop of zelf een eigen initiatief aanmelden om geld in te zamelen. Des te meer mensen meedoen, des te beter het is. Als je samen aan iets werkt, dan vallen de verschillen weg. Samen in actie voor een goed doel. Het klinkt ook goed, nietwaar?” En samen moet er inderdaad iets neergezet worden. Dit jaar strijdt ‘het grote’ Serious Request van 3FM tegen de stille killer longontsteking en in Zuidhorn volgt men dat doel. De dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger wordt ook in Zuidhorn onder de aandacht gebracht. “Elk jaar sterven 900.000 kinderen aan longontsteking”, besluit Sjoerd van Rijswijk. “Dat zijn 2.500 kinderen per dag en laten we het nog een keer doorrekenen. We hebben net een uurtje gezellig zitten kletsen met een lekker kopje koffie erbij. 140 kinderen dus…Hoeveel redenen wil je hebben om in actie te komen?”