Grootegaster maakt kans op titel ‘Beste ambtenaar van 2016’

0
221
Foto Joost

GROOTEGAST – De één begint te rillen en noemt het ’t saaiste beroep van de wereld, voor de ander is het een passie: een baan als ambtenaar. Grootegast heeft misschien wel de beste, althans als Joost Tanasale genoeg stemmen haalt. De communicatieadviseur en dorpencontactfunctionaris staat voor één keer op de voorgrond. Als genoeg mensen het hem gunnen, is hij de beste van het land.

Twee concurrenten heeft hij in de stad Groningen zitten, de overige kandidaten wonen verspreid over het hele land. Verschillende banen hebben ze ook allemaal. “Ik zag dat eentje tunnelmanager in Rotterdam is. Dat lijkt me al een supertoffe functie,” lacht Tanasale. Wat het precies is: niemand die het weet. Volgens zoekmachine Google kan het iemand zijn die in tunnels werkt, maar ook iemand die zich bezighoudt met ICT.

Stiekem is hij wel een beetje trots. “Je kunt het allemaal bagatelliseren en daar ben ik ook wel van, maar soms is dat ook een beetje valse bescheidenheid,” biecht hij op. “Ik vind het natuurlijk hartstikke leuk. Het geeft de mogelijkheid om de leuke dingen van het vak naar voren te brengen. Ook is het goed dat jonge mensen genomineerd zijn. Ik ben één van de jongsten op het gemeentehuis, al werk is er al vier jaar,” zegt de 29-jarige.

Want het imago van de ambtenarij is soms wat saai. Over de titel eerst maar even: “Van het woord ambtenaar moeten we af,” zegt hij meteen. “Ik zeg altijd dat ik voor de gemeente werk. In Engeland noemen ze het een Civil Servant, dat vind ik al een mooier woord.” Dan toch over het imago: “Ik weet dat het stoffig klinkt en dat vooroordeel is er misschien ook wel niet voor niets, maar het kan ook anders. Als ik Grootegast bekijk is deze organisatie echt een heel verschil met andere organisaties. Wij zijn heel pragmatisch. Zowel het college als de gemeenteraad en de leidinggevenden. Dat zeg ik niet om te slijmen, maar omdat ze heel erg open staan voor ideeën van jonge mensen.” Toch mogen de grappen van Tanasale er ook best zijn. “Mijn voetbalvriendendoen niet anders,” lacht hij. Om daaraan toe te voegen: “En dat moet ook mooi zo blijven.”

De laatste maanden kreeg hij het wel voor de kiezen. Als contactfunctionaris voor de dorpen moest hij snel een band opbouwen met zoveel mogelijk inwoners. Ook bleef hij als communicatieadviseur een aanspreekpunt voor media en inwoners. “Er speelden allerlei gebeurtenissen: wel of geen AZC, discussies over dorpshuizen en soms hier een daar een klacht van een inwoner: je hebt daar allemaal mee te maken. Als gemeente ben je degene die het algemeen belang in ogenschouw moet nemen. Dat is leuk.”

Geroemd wordt Tanasale om zijn inzet na de dood van burgemeester Dijkstra. Samen verzorgden de medewerkers van de gemeente de uitvaartdienst. Collega’s die emotioneel zwaar aangeslagen waren, verwonderden zich over de inzet van Tanasale. “Ik was één van de mensen die daar een rol in speelde,” zegt hij bescheiden. “Mensen waren van slag, maar juist op dat moment hebben ze alles opzij gezet. Hier was geen draaiboek voor. Grootegast had nog nooit een andere burgemeester gehad. Hoe langer het geleden is, hoe meer je je beseft dat het een unieke gebeurtenis was.” Dan over zijn eigen rol: “Als het ingewikkeld wordt krijg ik de meeste energie. Zo’n situatie is heel raar, triest, maar ik ben dan ook bereid om me er dag en nacht voor in te zetten. Heel gek, maar daar krijg ik dus energie van. Bovendien was mijn vrouw op dat moment hoogzwanger. Dus het was ook nog heel spannend of het niet allemaal tegelijk zou lopen.”

Over zijn toekomst maakt hij zich geen zorgen. “In principe gaat iedereen mee naar de nieuwe gemeente, maar iedereen moet wel solliciteren voor zijn eigen functie. Hoe we dat precies gaan doen, weet ik nog niet.” Uitgekeken op zijn baan is hij in ieder geval nog niet. “We hebben nu een nieuwe burgemeester en de herindeling komt eraan. De komende jaren is er nog genoeg te doen.” Ambitie voor een baan bij een grote organisatie heeft hij niet. “Je werk moet leuk zijn, daar moet je je voldoening uithalen.”

Een overstap naar de politiek dan? “Nee,” zegt hij resoluut. “Ik vind het mooi om politiek en burgers met elkaar te verbinden. In de rol die ik nu heb voel ik mij echt goed bij. De kans is heel klein dat ik in de politiek kom. Daar moet je een hele uitgesproken mening over morele kwesties voor hebben en daar ben ik te genuanceerd voor. Een rol op de achtergrond vind ik prima.”

Als Tanasale wint hoeft er van hem geen groot feest te komen. Wel hoopt hij dat andere gemeenten daardoor gaan investeren in jong talent. “In Grootegast wordt bewust naar jong talent gezocht. Door jongeren aan te nemen hopen we een goede afspiegeling van de samenleving te hebben. Ook is het goed om vaste contracten te geven. Ik zie dat heel veel leeftijdsgenoten dat niet hebben. Grootegast geeft daarmee het goede voorbeeld.”

Ondertussen roepen de collega’s van Joost Tanasale op om op hem te stemmen. Dat kan via de website: http://publiekdenken.nl/ of de rechtstreeks link: http://bit.ly/2dY8aqE