“Met een diploma van Eekeburen zijn kinderen echt zwemveilig”

0
361
Niekerk Mieke van Eekeburen

OLDEKERK/NIEKERK – De grens tussen de tweelingdorpen Oldekerk en Niekerk loopt precies door Sportcentrum Eekeburen. Een verbinding met meer perfectie kunnen beide dorpen zich niet wensen. Eekeburen vervult al 45 jaar een regiofunctie op allerlei gebieden en lijkt nog lang niet uitgeblust. Onlosmakelijk verbonden met het sportcentrum is Mieke van der Veen. Manager van beroep. “Maar eigenlijk liever gewoon Mieke. Ik ben een aanspreekpunt, een bekend gezicht voor gasten en personeel en probeer mensen te verbinden. Dus gewoon Mieke.”

Helemaal blij is ze dan ook niet om alleen het interview over ‘haar’ zwembad te moeten doen. De Eekeburen is immers verworden tot een project waar vele mensen zich mee hebben verbonden. “Zonder onze vrijwilligers, werknemers en het bestuur kunnen wij niet bestaan”, vindt Mieke. Toch heeft ook De Streekkrant een aanspreekpunt nodig in de Eekeburen. Mieke dus. Na een rondleiding ploffen we neer in de horeca van Eekeburen en wordt Mieke gered door bestuurslid Miente Pietersma, “ik kwam langs om een paar baantjes te trekken, maar wat is het hier lekker druk zeg!” De zwemkleding van Miente blijft vandaag dus droog, maar voordat hij rechtsomkeert kan gaan heeft Mieke hem al een kopje koffie voorgeschoteld. “Dit geeft een beter beeld”, vindt de manager die ooit als vrijwilligster is begonnen bij het zwembad. “Ik ben hier in 1985 terecht gekomen als vrijwilligster. Er liep toentertijd ook een schoonmaakster rond en die had het ontzettend druk. Kwaliteit en hygiëne zijn hier namelijk altijd zeer belangrijk geweest. Toen zij dus vroeg of ik haar mee wilde helpen –en vervolgens ook de toenmalige bedrijfsleider akkoord ging- ben ik op loonlijst terecht gekomen.” Tot 1991 heeft Mieke zich ingezet voor Eekeburen, waarbij ze ook zichzelf heeft weten te ontwikkelen. “Langzamerhand ben ik me gaan verdiepen in computers, dat was toen nog een opkomend iets en heb ik mijn horecapapieren gehaald. Beetje bij beetje klom ik op in de hiërarchie, totdat ik in 1991 de kans kreeg om ergens anders een managementpositie te vervullen.” Vijf jaar duurde de absentie van Mieke voordat het bestuur haar terug vroeg. Miente Pietersma: “Dat weet ik nog precies. Het was 1996 en ik zat net een jaar in het bestuur toen de vorige manager besloot te stoppen. We zochten een opvolger die bekend was met de Eekeburen, het personeel, de bezoekers, de omwonenden en die zich ook wist te redden met het politieke gedeelte.” Trots kijkt hij naar zijn manager: “Mieke dus.” Het terughalen van de ‘verloren dochter’ bleek een gouden greep. “Vanaf het moment dat ik in 1996 ben teruggekomen, heb ik nog nooit één dag met tegenzin gewerkt”, zegt Mieke. “Natuurlijk zijn er wel eens zware momenten en soms zit het ook wel eens tegen, maar dít is mijn bad.” Dus staat de deur van Mieke haar kantoor altijd voor iedereen open. “Goede contacten met mijn collega’s en de bezoekers van het sportcentrum zijn essentieel. Iedereen kan altijd bij mij terecht met hun problemen en dan zal ik ze helpen.” Zowel Mieke als Miente zijn onlosmakelijk verbonden met het zwembad dat in 1971 het levenslicht zag. “Dit was de grote droom van wijlen Bert Meijer”, weet Miente. “Bert stond aan de wieg van Eekeburen en heeft ervoor gezorgd dat dit allemaal gerealiseerd kon worden. Een bijzonder sociaal mens en tevens de huisarts van Oldekerk en Niekerk.” Miente vertelt dat Bert Meijer geloofde in zijn opvatting dat kwaliteit en plezier hand in hand gingen. “En op die kwaliteit hield hij dan ook streng toezicht. Hij vroeg veel van het personeel, maar wist wel altijd wat neer te zetten.” Mieke vult de bestuurder aan: “Toch werken veel mensen hier al jaren. Het verloop is laag, waardoor men hier altijd vertrouwde gezichten treft. Dat zegt ook wat.” Met twintig werknemers is er in de loop der jaren een indrukwekkend personeelsbestand opgebouwd. “Dat is ook nodig”, meent Mieke. “Het sportcentrum is zeven dagen in de week geopend. In totaal meer dan tachtig uur per week en er moet altijd iemand aanwezig zijn. Bovendien kan je het geven van bijvoorbeeld zwemlessen niet aan ongediplomeerde mensen overlaten. Kwaliteit staat hier voorop. Als een kind een zwemdiploma heeft gehaald in Eekeburen is het ook écht zwemveilig.” En dat dus al sinds 1971. Eekeburen is ooit begonnen als openluchtbad en kreeg in 1987 een permanent dak boven het hoofd. “Sinds 2004 hebben we ook de sporthal erbij”, vertelt Mieke. “Maar één ding is onveranderd gebleven: het bieden van kwaliteitslessen.” Met een bad, sauna én sporthal is de ontwikkeling echter nog niet ten einde. “Wij zijn altijd bezig met verbeteringen”, stelt Mieke. “Zo vinden we het ook belangrijk ook duurzaam te werken en hebben we nooit achterstallig onderhoud. Achterstallig onderhoud zorgt er namelijk voor dat je nooit meer bij komt. Zodra hier iets aan vervanging toe is, doen we dat. En we doen dat dan ook op de meest duurzame manier.” Recent is de verlichting in de sporthal vervangen voor ledverlichting, een duurzame oplossing voor het licht. Tevens werkt het zwembad met zoutelektrolyse, wat beter is dan chloor in het water. Ook mensen met luchtwegproblemen kunnen probleemloos zwemmen in het zwemwater van Eekeburen. Mieke: “Momenteel onderzoeken we of zonnepanelen op het dak mogelijk zijn. Op die manier zouden we in onze eigen energie kunnen voorzien. Of dat doel reëel is, wordt nu uitgezocht. Uiteindelijk moet je het namelijk wel terugverdienen.” Het scherpe oog van Mieke en de korte lijntjes met het bestuur waar Miente deel van uitmaakt werpt zijn vruchten nog altijd af. “Wij zijn een bestuur op de achtergrond. Mieke heeft veel bewegingsvrijheid, zoals het hoort. Dat gaat ook goed. De Eekeburen staat er financieel rooskleurig voor en we kunnen voorzien in ons eigen onderhoud.” “Al doet dat soms wel pijn”, lacht Mieke. “Geld uitgeven van de Eekeburen is soms best lastig. Het lijkt bij tijd en wijle mijn eigen huishoudboekje wel.” Jaarlijks weten 200.000 mensen het zwembad en de sporthal te vinden. “Daarmee vervullen we een regiofunctie die Oldekerk en Niekerk overstijgt”, meent Mieke. “Wij geven zwemlessen aan kinderen uit Leens, Leek, Marum en Zuidhorn. En daar zijn we trots op. Net als op onze samenwerking met Fysio Grootegast, waarmee wij de kwaliteit van onze therapiegroepen kunnen waarborgen.” De Eekeburen vormt dus al 45 jaar lang met succes het middelpunt van de dorpen Oldekerk en Niekerk. Een behoorlijke prestatie. Miente: “Toch hebben wij ook mensen te bedanken voor dit mooie jubileum. Dat wij al 45 jaar bestaan is te danken aan het doorzettingsvermogen en de visie van dokter Meijer, het vertrouwen van de gemeente die de Eekeburen heeft geprivatiseerd, maar altijd heeft geholpen én –zeker niet in de laatste plaats- dankzij de zelfredzaamheid van de dorpen. Zonder al die vrijwilligers die ons helpen zouden we niet kunnen bestaan.”