Rooskleurige financiën voor Zuidhorn

0
252
streekkrantMock

ZUIDHORN – De gemeente Zuidhorn staat er financieel goed op. Dermate goed zelfs dat het college voornemens is om de onroerende zaakbelasting de komende twee jaar niet te verhogen. Voor 2017 verwacht het college een positief saldo van 127.000 euro, ook het daaropvolgende jaar wordt een positief resultaat verwacht. Dat blijkt uit de begroting 2017 die de gemeente de afgelopen week heeft gepresenteerd.
De financiële ruimte geeft de gemeente de kans om nieuwe plannen uit te voeren. Op de agenda staan onder meer de renovatie van het gebouw van VV Aduard 2000, de aanleg van een fietspad langs het Van Starkenborghkanaal en de reconstructie van De Gast. Daarnaast wil de gemeente mensen met een arbeidsbeperking aan een baan helpen in het gemeentehuis en vrijwilligers opleiden tot buurtbemiddelaar. Naast de nieuwe plannen heeft de gemeente ruim 1,3 miljoen euro opgenomen in de begroting om de vast brug aan de Hoofdstraat in Niezijl te vervangen, de sporthal in Oldehove te renoveren, de chloorinstallatie en de verwarmingsketel van zwembad Electra in Oldehove te vervangen en diverse speelterreinen op te knappen. De lasten voor de inwoners van de gemeente gaan met gemiddeld 8 euro omhoog. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een onvoorziene toename van de inzamelkosten voor plastic. De onroerende zaakbelasting blijft op hetzelfde niveau en de rioolheffing gaat zelfs met 3,5 procent omlaag. De gemeenteraad spreekt zich uit over de begroting tijdens de raadsvergadering van 7 november. Deze is openbaar en begint om 19.30 uur.