Een sportief uitje voor de ongenode gast

0
1889
Niekerk OG sportmiddag-3

Plaats: Oldekerk/Niekerk

Datum: 20 oktober 2016

Tijd: 13.30 uur

OLDEKERK/NIEKERK – Donderdagmiddag was de laatste van de drie sportmiddagen die Grootegast in Beweging de afgelopen herfstvakantie binnen de gemeentegrenzen organiseerde. Eerst werd de jeugd in Opende vermaakt met een leuke middag vol sport en spel in MFC De Veste. “Een groot succes”, zegt Astrid Witte vanuit de organisatie. “Maar liefst zestig kinderen wisten de weg naar De Veste te vinden. We hebben daar dan ook een fantastische middag gehad met basisschoolleerlingen uit alle leeftijdscategorieën.” Ook in sporthal van Grootegast trok het evenement veel kinderen. “In De Leegens mochten we veertig kinderen verwelkomen”, zegt ze. “En nu op donderdag in de Eekeburen zijn het weer ruim vijftig. Daar wordt ik persoonlijk erg blij van. Sport is zo belangrijk!” De ongenode gast is in ieder geval zeer blij met de grote belangstelling vanuit Oldekerk en Niekerk. Immers, zonder uitnodiging een lege sporthal binnen komen lopen is ook zo ongezellig. Terwijl fotograaf Erik druk bezig is met het schieten van mooie plaatjes, vertelt Astrid vrolijk verder over haar beweegredenen om deze sportmiddagen op poten te zetten. “De insteek is natuurlijk om te zorgen dat kinderen in beweging komen én blijven. Daarnaast kunnen ze hier kennis maken met andere sporten. Op scholen wordt wel aan gym gedaan, maar we merken toch dat veel leerkrachten te weinig specifieke kennis van bepaalde sporten hebben. Dat is de leerkrachten overigens niet aan te rekenen, je kan niet van iedere sport evenveel afweten. Daarom is het des te mooier dat kinderen hier alsnog kennis kunnen maken met sporten die ze normaal gesproken nooit zouden beoefenen.” Een kijkje in de zaal geeft meteen een leuk beeld van wat Astrid Witte nu eigenlijk bedoeld. De oudste kinderen uit de groepen 7 en 8 zijn fanatiek aan turnen met de kast en ringen. Dit onder het toeziend oog van de Jacqueline Slopsema. “Mijn zoon gaat nu van de kast”, aldus de griffier van de gemeente Zuidhorn. “Erg leuk zo’n sportmiddag. Je ziet dat de kinderen zich prima vermaken.” De fotograaf probeert zoveel mogelijk zweefvluchten op de gevoelige plaat vast te leggen als we met Astrid een kijkje in de toekomst nemen. “Vanaf deze week starten we met een muziek- en dansaanbod in Opende. Nieuw is dat dit gaat aansluiten op het continurooster”, aldus Astrid. “Tegenwoordig zijn kinderen met zo’n rooster rond twee uur, half drie vrij. Nadat ze wat hebben gegeten en gedronken kunnen ze dan naar de sporthal en daar kennis maken met dans en muziek.” Op aanvraag is het zelfs mogelijk om de kinderen van Het Kompas of De Klister naar de sporthal te laten brengen. “Daar hebben we nog geen verzoeken om gehad, maar mogelijk is het wel”, bevestigt ze. “Tot 31 oktober kunnen mensen hun kinderen aanmelden voor deze leuke en uitdagende middagen door een mail te sturen naar info@witteborgsport.nl.” Terwijl de kinderen de laatst gebruikte sportartikelen opruimen om iets anders te gaan proberen, verlaat de ongenode gast de sporthal. Op zoek naar het tweede onderwerp in de multifunctionele sporthal die de dorpen Oldekerk en Niekerk met elkaar verbindt. Via de ontvangst vernemen we dat Mieke van der Veen, manager van de sporthal inmiddels naar achteren is gelopen richting de sauna en het zwembad. De Eekeburen is immers meer dan alleen een sporthal. “Het is druk”, zegt Mieke terwijl ze richting het volle zwembad wijst. “En dan komen er straks ook nog kinderen bij vanuit de sporthal. Het gaat goed met Eekeburen, maar wij zijn dan ook het gezelligste sportcentrum van het Westerkwartier”, vertelt ze met een knipoog. We besluiten een kopje koffie te drinken met de altijd vrolijke Mieke en zwaaien onderweg nog even naar de Zuidhornse wethouder Henk Bakker die net als de griffier ook de weg naar Oldekerk -én Niekerk- heeft afgelegd voor een leuke middag. Fietsend nog wel.

Niekerk OG sportmiddag-5