Laat de goede Sint maar komen

0
734
Surhuisterveen Intocht Sinterklaas-2

STREEK – Nog een maand voordat het heerlijk avondje is gekomen. Dus is het straks tijd voor de jaarlijkse Sinterklaasintochten. Een feest voor jong en oud, dat tegenwoordig in mei al wordt aangekondigd met een inmiddels net zo traditionele pietendiscussie. Zwart, roze, blauw of toch maar een stroopwafelpiet? Een non-issue in Surhuisterveen, Zuidhorn en Grootegast. “Pietendiscussie? Daar doen wij niet aan mee. Het is een kinderfeest, laten we dat vooral zo houden.”

Voordat de goede Sint het Groningse land aandoet meert hij eerste aan in de haven van mooi Surhuisterveen. Op 12 november om precies te zijn. Het ontvangstcomité in Surhuisterveen is er helemaal klaar voor. “Wij maken er, als vanouds, weer een prachtig festijn van”, weet medeorganisator Arjen Veenstra. “Om 14.00 uur ontvangen wij de Sint en zijn gevolg in de haven, waarna er een optocht richting het centrum op het programma staat.” In het centrum van het Friese dorp barst het feest vervolgens echt los onder de muzikale en swingende begeleiding van zangers en danspieten. Veenstra: “Het is een kinderfeest. Wij zorgen er dus ook voor dat alles op de kleintjes is afgestemd. Dus inclusief een leuk sinterklaascadeautje voor mee naar huis.” Daarvoor heeft de organisatie een heuse cadeautent opgetuigd waar kinderen hun presentje op kunnen halen bij de dienstdoende Pieten. “Mede daardoor trekken we jaarlijks enorm veel gezinnen naar het dorp”, weet Veenstra. “Prachtig natuurlijk. De samenwerking tussen de organiserende stichting en de middenstand komt echt tot uiting tijdens de intocht. Wij kopen voor duizend euro aan cadeautjes voor de kinderen bij onze lokale middenstand en zij helpen ons mee het feest tot een succes te maken.” Ook na de intocht houdt het feest in Surhuisterveen niet op. “Iedere zaterdag na de intocht tot en met 3 december zijn er leuke activiteiten georganiseerd in het speciale Sinterklaashuis. Vanaf 13.30 uur zijn daar Pieten te vinden die leuke dingen gaan doen met kinderen. En wie weet, als de Sint het niet te druk heeft, is hij misschien ook wel thuis.” Over de Pietendiscussie kan Arjen Veenstra kort zijn: “Wij hebben normale Pieten. Zoals ze horen. Wij houden van een traditioneel sinterklaasfeest en daar horen donkere Pieten bij.” Het wordt dus een spetterend feestje in Surhuisterveen, voordat de Sint ook het Westerkwartier aandoet. Zaterdag 19 november komt de Sint aan in Zuidhorn, alwaar hij tussen 11.00 en 12.00 uur zijn opwachting maakt. Vanuit de Zakenkring Zuidhorn vertelt Roland Turksema wat er op het programma staat. “Voorgaande jaren kwam de Sint aan het plein. Dit jaar wilden wij echter wat meer doen met de intocht, dus komt hij dit jaar aan op het Zonnehuisterrein en wandelen we vanaf daar het dorp in om een groots feestje te vieren.” Net als een week eerder in Surhuisterveen staat er ook in Zuidhorn een muzikaal onthaal gepland. “Er is een drive-in disco geregeld waar de kinderen samen met zo’n twintig Pieten heerlijk kunnen dansen.” Natuurlijk vragen wij ook Roland of de pietendiscussie Zuidhorn heeft bereikt. “Nee, die discussie leeft hier niet”, vertelt hij. “Bovendien hebben wij ook geen ‘zwarte’ Pieten, ze zijn bruin. En dat blijven ze dus ook. Precies volgens de traditie in Zuidhorn.” Veel tijd om te lunchen krijgt de goedheiligman niet. Om 13.00 uur wordt hij een paar kilometer verderop verwacht in Grootegast. Het organiserende Dorpsbelangen Grootegast is voornemens de Sint en zijn Pieten een groots en warm welkom te geven. “zo rond 13.00 uur komt de Sint aan bij het Hooge Heem”, weet Anke de Vries van dorpsbelangen te melden. “Kinderen mogen zich daar verzamelen met een versierde fiets. Er loopt een jury rond die de fietsen gaan beoordelen en de mooiste en origineelste fietsen maken kans op een leuke prijs.” Vanaf het Hooge Heem wordt de Sint door het dorp geleid, alwaar hij geleidelijk aan steeds meer Pieten oppikt die ietsje later uit Zuidhorn zijn vertrokken. “De stoet staat onder de muzikale leiding van muziekvereniging Woudklank uit Grootegast”, aldus Anke. “Als we rond de klok van 14.00 uur aankomen op het Marktplein houdt onze nieuwe burgemeester, Ard van der Tuuk, een toespraak en daar wordt ook de winnaar van de fietsenversierwedstrijd bekend gemaakt.” Na de intocht en de plechtigheden worden de kinderen gescheiden. De kleinsten tot groep 5 van de basisschool mogen mee naar het Pietengymhuis om spelletjes te doen leden van gymverenging Let’s Move, de oudste kinderen blijven om het Marktplein voor een knallende disco. Natuurlijk ook aan Anke de Vries de prangende vraag of de pietendiscussie is doorgedrongen tot Dorpsbelangen Grootegast. “Je krijgt er in het nieuws wel wat van mee”, vertelt Anke. “Maar hier geen grappen hoor! We doen het gewoon zoals het hoort, met zwarte Pieten dus. Het is ook zo jammer van het Sinterklaasjournaal, maar goed. Wij krijgen er hier in ieder geval geen kritiek op, we houden het dus lekker zo.” In de Streek dus geen carnavaleske clownspieten te bekennen tijdens de intochten in Surhuisterveen, Zuidhorn en Grootegast. Ook de zogenoemde roetpieten, waarbij kinderen kunnen zien wie zijn vader of moeder voor Piet ‘speelt’, heeft zijn intrede nog niet gedaan. Nog minstens één Sinterklaasintocht zonder gezeur in het streekgebied. Best lekker.