Ard van der Tuuk

0
185
MMH -Ard van der Tuuk

Burgemeester Grootegast

GROOTEGAST – “Mijn eerste weken als burgemeester van deze prachtige gemeente zitten er nu op. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en zie nog dagelijks nieuwe gezichten.. Ik kan niet anders zeggen dat het mij goed bevalt om hier te zijn. De eerste weken stonden toch in het teken van zoveel mogelijk inlezen in de lopende zaken en recente gebeurtenissen in deze gemeente. Gelukkig heb ik daarnaast ook veel contact kunnen hebben met de bevolking. Mijn vrouw en ik kenden deze prachtige omgeving vol natuur al van onze fietstochten en wandelingen, dat we nu ook de inwoners van de gemeente leren kennen is schitterend. Wat ons direct opviel is de kracht die in deze samenleving zit. Er zit een grote mate van zelfredzaamheid in deze gemeente en initiatief nemen is deze mensen niet vreemd. Daar kan je als burgervader alleen maar gelukkig mee zijn. Een voorbeeld? Ik geniet enorm van het flesje water dat ik van De Woldzoom heb gekregen naar aanleiding van hun fantastische actie voor een familieglijbaan. Zij willen een glijbaan en regelen dat vervolgens dan ook ‘gewoon’, want zo vanzelfsprekend zijn deze eigen initiatieven niet. Het Open Air Festival is eveneens een goed voorbeeld waarbij de inwoners zelf de leefbaarheid in het dorp vergroten. Een enorm leuk evenement waar heel veel mensen plezier aan hebben beleefd. Maar ook een initiatief waar wij, als gemeente, alleen maar een faciliterende functie hebben gehad. Ook dat valt alleen maar toe te juichen. Dit soort zaken moeten ook behouden blijven na de herindeling met de gemeente Leek, Zuidhorn en Marum. Daar ga ik mij als burgemeester zeker voor inzetten. Ik vind het belangrijk dat de unieke identiteit van deze gemeente behouden blijft na de herindeling en terugkomt in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Ik ben onder de indruk van de kracht van de gemeente Grootegast en vind dat dat niet verloren mag gaan. De herindeling zit in mijn portefeuille en heeft zeer zeker mijn aandacht. Dat was bij mijn sollicitatie op deze functie ook een eis van de raad trouwens. Zij wilden een burgemeester die zich hard maakt om de identiteit en de kracht van Grootegast te behouden na de herindeling. Daar ga ik me dan ook zeker aan houden. Op de berichten vanuit Opende kan ik overigens nog niet reageren. Dat zal ik pas doen nadat ik in gesprek ben geweest met de inwoners van Opende. Pas na deze gesprekken zal ik een reactie geven. Wel wil ik benadrukken hoe goed deze gemeente erbij ligt. Er is een prachtig natuurgebied en de voorzieningen liggen er eveneens super bij. Daar mogen de inwoners trots op zijn.”