Serious Request Zuidhorn activeert en verbindt mensen

0
145
Zuidhorn Serious request

ZUIDHORN – Het heeft een een jaar en twee edities van Serious Request in Zuidhorn geduurd, maar Erika van der Brugge is om. Alhoewel zelf lijdend aan Multiple Sclerose zet ze zich graag in voor mensen die het nog iets minder hebben getroffen. Waar mensen hulp nodig zijn, daar komt Erika om de hoek. Dermate vaak zelfs dat de verslaggever van de Streekkrant het huis van Erika en haar gezin blind weet te vinden. Geen slecht iets trouwens, de wereld kan wel wat mensen gebruiken die zich belangeloos inzetten voor de zwakkeren in de samenleving. “Al dacht ik in eerste instantie bij de loopestafette wel: nou, ik ga mooi niet lopen.”

Serious Request in Zuidhorn staat voor haar vierde editie. Na het succes van de voorgaande jaren moet het ook dit jaar weer een groot feest worden. “Een groot feest, dat is het wel”, bevestigt Erika van der Brugge. “Al kwam ik daar vorig jaar pas achter. Natuurlijk had ik al eerder gehoord van de loopestafette. Maar rondjes rennen in het park? Midden in de nacht? Met een mannenkoor op de achtergrond? Nee hoor! Mij niet gezien.” Totdat haar fysiotherapeut Peter Klamer haar vroeg om toch een uurtje mee te lopen namens zijn fysiopraktijk. Erika: “Nou, tegen Peter kon ik geen ‘nee’ zeggen. Dus voor die ene keer wilde ik wel een uurtje meelopen. Gelukkig wilde mijn goede vriendin Janneke Rozema ook wel een rondje meedoen, dus ik hoefde niet alleen.” Zo had Erika voor het eerste een ‘date’ gepland met Serious Request Zuidhorn. “Twee weken voor het evenement kwam mijn buurvrouw bij mij met de vraag of ik interesse had om met de hele straat (De Bongerd) mee te lopen. We zouden een rooster maken om de 24-uurs estafette te volbrengen en alles zou goed komen, zei ze.” Ook daarop kon Erika geen ‘nee’ zeggen, “al heb ik Peter toen wel afgebeld.” Er werd in allerijl een brief in elkaar gedraaid voor de bewoners van De Bongerd die binnen een uur ook bij iedereen in de brievenbus lag. “Vanaf dat moment ging het los”, lacht Erika. “Zoveel positieve reacties. Mensen meldden zich spontaan aan, gingen op zoek naar sponsoren en er werd zelfs geld door de brievenbus gegooid!” Het grote nadeel was echter dat Erika zelf ingedeeld was om te lopen 4.00 uur tot 5.00 uur. “In de nacht dus”, verduidelijkt ze. “Je ziet er eerst tegenop, maar uiteindelijk viel het honderd procent mee. Ik heb m’n ogen uitgekeken. Alles was zo mooi verlicht, het was totaal niet koud en Wilma Stigter stond daar zelfs op dat onmogelijke tijdstip nog oliebollen te bakken. Ook de organisatoren liepen daar gewoon rond in het park. Sommigen hadden maar twee uurtjes geslapen. Peter Klamer, Bart Brandts Buys, René Theodorie, Rein Jan Zijlstra en al die anderen gingen gewoon door voor het goede doel. Niks dan respect voor deze mensen. ’s Avonds ben ik samen met mijn zoon nog een uurtje gaan lopen. Toen daarna het grote feest met Pé & Rinus losbarstte kon Serious Request helemaal niet meer stuk. Wat hebben wij een fantastisch feestje gehad. Zeker toen achteraf bleek dat De Bongerd maar liefst 1.000 euro had ingezameld. Wat een heerlijk gevoel. We bleven maar geld tellen.” De geweldige sfeer tijdens het evenement greep Erika en vanaf dat moment wist zij: “Dit doe ik volgend jaar weer.” Helaas heeft ze de gezamenlijke kerkdienst op de zondagmiddag gemist vanwege haar chronische ziekte. “Feesten kan maar tot zo lang”, vertelt ze. “Ik vond het echt jammer dat ik die dienst gemist heb. Eindelijk –en dan ook echt eindelijk- deden al die kerken eens wat samen. Dat raakte mij echt. Er ís in onze samenleving gewoon sprake van verzuiling. Ook in Zuidhorn. Serious Request nam dat voor heel even weg. Even was iedereen gelijk, iedereen samen en iedereen verbonden. Geen verschillen. Als één blok achter één doel. Daar word ik blij van. Héél blij. Daarom doe ik dit jaar weer mee. Al moet ik kruipend. Ik zal er zijn!”

Dit jaar wordt er geld ingezameld voor de strijd tegen longontsteking. Het doel dat de ‘grote broer’ op 3FM heeft uitgekozen en in Zuidhorn van harte wordt ondersteund. Longontsteking is de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Per jaar sterven er 900.000 kinderen aan een longontsteking, dat zijn er 2.500 per dag. Meer dan hiv, aids, malaria en de mazelen gezamenlijk aan slachtoffers maken. Heb jij ook een leuk initiatief om geld in te zamelen, een loopgroep voor de 24-uur estafette of een ander geniaal idee? Aarzel dan niet en geef jouw idee door via seriousrequestzuidhorn@gmail.com.