Roos krijgt haar onmisbare bus: “Het is bizar snel gegaan”

0
127
Zuidhorn bus voor roos

ZUIDHORN – Het was een uiterste poging om toch weer iets van mobiliteit terug te krijgen. De crowdfundactie van Iris van der Meer uit Zuidhorn werd gelukkig een groot succes. Sinds het moment dat duidelijk werd dat haar vijfjarige dochter Roos aan het Lennox-Gastautsyndroom lijdt raakte haar gezin steeds meer aan huis gekluisterd. Meer en meer spullen moesten meegesjouwd worden in de gezinsauto die al snel te klein werd. Zeker omdat er nog twee kinderen ingepast moeten worden. Tijd voor een busje dus. En dan het liefst een busje waar Roos met rolstoel en al in zou passen. Er was alleen één groot probleem: het financiële gedeelte bleek onhaalbaar. Dus werd er een actie op touw gezet bij crowdfundwebsite Dream or Donate.

Vorige week kreeg het gezin de felbegeerde bus aan huis afgeleverd door Autobedrijf Boerhof uit Groningen. Dat werd gevierd met een bescheiden feestje. Het gezin is blij met de nieuwe rijdende aanwinst, al blijft de aanleiding meer dan treurig. “Roos werd geboren als een gezonde baby”, blikt Iris van der Meer terug. “Maar beetje bij beetje begon haar motorische achterstand op te vallen, tot het moment dat Roos bijna twee jaar oud was. Toen kwam de grote klap, zij had het Lennox-Gastautsyndroom. Dat zijn verschillende epileptische aanvallen. Vanaf dat moment veranderd je leven en moet je normale zaken die eerder vanzelfsprekend waren anders gaan inrichten.” Het gezin is daarop verhuist naar de nieuwbouwwijk Oostergast in Zuidhorn. “Daar kregen we de kans om een twee-onder-één-kapwoning te delen met mijn ouders”, vertelt Iris. “Beide huizen zijn met elkaar verbonden door een deur, waardoor wij altijd kunnen rekenen op hun hulp. Zo kan mijn vader, die mantelzorger is van Roos, altijd bij zijn kleindochter. Bovendien, in onze situatie zijn een paar extra handen en ogen nooit weg.” Ook was er een nieuw vervoersmiddel nodig. “Als we ergens heen gaan moeten we een hoop spullen meenemen”, aldus Iris. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan de rolstoel die Roos nodig is, de medicijnen en andere belangrijke zaken. Alleen die rolstoel neemt al een hoop ruimte in. Een bezoekje aan vrienden of familie werd een steeds grotere onderneming. Bijna onmogelijk zelfs. Laat staan een leuk uitje met het gezin.” Een bus was dus meer dan welkom voor het gezin. Iris van der Meer: “Een bus, tsja, we hadden wel wat spaargeld, maar kwamen alsnog zo’n 20.000 euro tekort. De noodzaak was wel erg hoog, omdat Roos gewoonweg niet meer veilig in onze eigen auto paste.” Dus greep Iris in een uiterste poging om het geld voor een busje bij elkaar te krijgen naar Dream or Donate. “Dat bleek een groot succes”, zegt ze blij. “Binnen twee dagen hadden we 6.000 euro ingezameld. Na zeven weken was dat zelfs 18.000 euro. Samen met de donaties die we direct kregen en de bijdrage van fondsen hadden we opeens het benodigde geld voor een nieuwe bus bij elkaar! Zeker omdat de gemeente Zuidhorn de benodigde aanpassingen van de bus voor haar rekening nam. Het is bizar snel gegaan.”
Afgelopen woensdag was het eindelijk zo ver, de aangepaste bus waar Roos ruimschoots in mee kan werd thuis afgeleverd door Arjan Messchendorp van Boerhof. Compleet met taart natuurlijk om het feestje, want dat was het wel, ingetogen te vieren. “De aanleiding waarom we de bus nodig zijn is niet leuk natuurlijk”, vindt vader Erik terwijl hij de ingebouwde bank achterin de bus bekijkt. “Roos kunnen wij echter niet veranderen, de omgeving wel. Wat dat betreft is dit een groot iets voor ons gezin.” Meer dan vijfhonderd mensen hebben ruimhartig gedoneerd via Dream or Donate. “Soms zelfs anoniem”, vertelt Iris. “Of met een naam die ons niet bekend voorkomt. We kunnen helaas nooit iedereen persoonlijk bedanken, maar we zijn overdonderd door de vrijgevigheid van mensen. Het is werkelijk overweldigend en bijzonder hoe het allemaal is gelopen.” De bus is inmiddels dankbaar in gebruik genomen, waarbij Roos haar broertje Morris de eer had om als eerste het speciaal ingebouwde tilsysteem te testen. “Een uitkomst”, volgens Iris. “Eerder moesten we Roos verschillende keren overpakken en van stoel naar stoel tillen. Ze kan nu gewoon direct in de rolstoel en zo de bus in. We zijn weer mobiel en kunnen veilig op weg. Dat geeft veel rust.”