SKSG Grootegast: “Het allerbelangrijkste is dat kinderen hier een veilige plek hebben”

0
213
Grootegast SKSG

GROOTEGAST – Een mijlpaal in Grootegast. Dit jaar bestaat de kinderopvang in het dorp 25 jaar en dat is een feestje waard. Dat vonden ook de leidsters van SKSG Grootegast die de gelegenheid gelijk aangrepen om ook drie jubilarissen in het zonnetje te zetten. Corry Roorda en Tiny Pietens hebben aan de wieg gestaan van de kinderopvang in Grootegast, terwijl Linda van der Holst al 25 jaar op verschillende locaties werkzaam is. De Streekkrant houdt wel van een feestje en trok naar het altijd gezellige Grootegast voor een leuk gesprek met Corry en Tiny, de grondleggers van SKSG Grootegast.

Al snel vergeten de dames de aanwezigheid van de verslaggever en zitten ze samen oude herinneringen op te halen in het gloednieuwe lokaal aan de Hoofdstraat. Tiny Pietens: “Wat vliegt de tijd nietwaar? 25 jaar alweer. Ik weet nog dat we met de naam ‘Jodocus’ op de proppen kwamen voor het kinderdagverblijf.” Iets dat ook bij Corry Roorda nog vers in het geheugen ligt. Beide dames weten nog dat het hele andere tijden waren. Tijden waarin ouders hun kroost niet zomaar naar een kinderdagverblijf brachten. Zeker niet in Grootegast. “Dat moest duidelijk nog groeien”, vertelt Corry. “Er zijn dagdelen geweest dat we maar één kind binnen hadden.” Lang duurde dat overigens niet, weet Tiny nog als de dag van gisteren. “Al vrij snel groeiden we uit ons jasje. We zaten samen met andere verenigingen, stichtingen en ondernemingen in een soort multifunctioneel centrum dat gevestigd was in de oude huishoudschool. Daar hadden we een lokaal waar we destijds met één groep zijn begonnen. Beetje bij beetje hebben we het hele pand veroverd.” Corry vult haar collega aan: “Op een gegeven moment hadden we een derde lokaal in een aangrenzende basisschool. Zij hadden een lokaal over, wij wilden een BSO starten.” Zoals alles tegenwoordig in schaal vergroot moet worden en gaat fuseren, ging ook kinderdagverblijf Jodocus op in een groter geheel. “Toen werd Jodocus omgedoopt tot Kindercentrum Grootegast. Op dat moment waren veel medegebruikers van de huishoudschool al gevlogen en hadden we zo’n beetje het hele gebouw in gebruik. Zelfs de bovenverdieping van het voormalige schoolgebouw werd een kinderopvang.” Niet alleen groeide de opvang, ook het personeelsbestand groeide evenredig mee met Kindcentrum Grootegast. “Volgend jaar zien we jullie dus weer”, lacht Corry. “Want iedereen is hier 23 jaar, 22 jaar of 21 jaar in dienst. Dat was wel een grappige periode trouwens. Als 19-jarige ben ik hier begonnen. Dus op mijn 22ste zat ik in sollicitatiecommissies om potentiële collega’s te beoordelen. Ook leuk om te doen, maar wel een raar idee op die leeftijd.” Hoe vers alles ook nog in het geheugen ligt, de tijd heeft niet stilgestaan voor Tiny en Corry. “Er zijn nogal wat ontwikkelingen geweest, nietwaar?”, beseft Tiny. “Vroeger gebruikten we pen en papier. Tegenwoordig gaat alles via de tablet en kunnen ouders hun kinderen online afmelden.” Corry: “Ook bijzonder is dat je nu na 25 jaar ouders tegenkomt die je zelf nog in de peutergroep hebt gehad. Ach, in 25 jaar gebeurd er ontzettend veel. Dat zie je wel.” Toch veranderd niet alles bij SKSG Grootegast. Het begon als een kwalitatief goede opvang waarin het kind centraal stond en volgens die richtlijnen wordt er nog steeds gewerkt. “Daar wordt ook veel aandacht aan besteed”, weet Tiny. “Alle leidsters zijn VVE gecertificeerd en we werken met speciale thema’s gericht op de ontwikkeling van het kind.” Momenteel werken de kinderen aan het thema ‘Herfst’, een heel traject waarin met leuke spelletjes, activiteiten en verhaaltjes uitgelegd wordt wat de herfst nu precies is. “Zo’n thema duurt een aantal weken”, zegt Corry. “Eerst gaan we oriënteren, dan demonstreren, vervolgens verbreden en uiteindelijk verdiepen. Zo krijgen kinderen op een speelse wijze meer kennis over het thema dat centraal staat.” Over een jaar worden een dertiental thema’s behandeld waaronder bijvoorbeeld Welkom, Kunst, Verkeer en Feest. “Maar weet je wat het allerbelangrijkste is?”, stelt Corry ons de vraag om die vervolgens zelf te beantwoorden. “Dat kinderen hier een veilige plek hebben en wij een positieve bijdrage kunnen leveren aan hun ontwikkeling. Daar valt of staat alles mee.” De kinderopvang is in 25 jaar uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande kinderdagverblijven van de regio met een breed aanbod aan opvang. “Wij hebben hier vier soorten opvang”, vertelt Tiny. “Er is een babygroep, een peutergroep, een BSO en een peuterspeelzaal. Bovendien is er in ons nieuwe pand aan de Hoofdstraat 81 nog altijd ruimte om meer kinderen op te vangen.” Corry: “We hebben ons hier vorig jaar gevestigd. Het geeft ons, zoals Tiny zegt, de mogelijkheid om op dezelfde voet verder te gaan en nieuwe kinderen te mogen begroeten.” Gevraagd naar de voordelen van de nieuwe locatie sommen de dames moeiteloos een hele lijst op. “Er is een park op loopafstand waar we kunnen picknicken en kastanjes kunnen zoeken, de bibliotheek ligt hier op een steenworp afstand en we kunnen de straat op met onze thema’s. Daarnaast zitten we nu in het centrum en hebben we voldoende parkeergelegenheid voor ouders in de buurt. Deze locatie biedt veel mogelijkheden.” Aan het einde van de koffie kletsen we nog even na. ”Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk”, zegt Corry. Mijn hart ligt bij de kinderen. En dat al 25 jaar! Tiny knikt instemmend. Ik zie dit helemaal niet als werk. Daarvoor hebben we veel te veel plezier. En wat is er nu mooier dat als je op je werk komt je wordt begroet met een dikke knuffel.