De Borgen bestaat vijftig jaar: Reünie in teken van ontmoeting en gesprek

0
877
Leek Reunie Nienoordcollege

LEEK – Scholengemeenschap de Borgen bestaat vijftig jaar. De verjaardag wordt zaterdag (5 november) gevierd met een reünie. Een bijeenkomst van oud-leerlingen en medewerkers van de school die in het teken zal staan van ontmoeting en gesprek. Vijftig jaar de Borgen. Van Waezenburg en Nienoord tot de alom gerespecteerde en hoog aangeschreven scholengemeenschap, die op dit moment onderwijs biedt aan liefst 2800 leerlingen. Gert van Dijken, Wybe de Boer en Klaas Kort vertellen over de reünie, de school en over het onderwijs. Het trio geldt als cultuurbewakers. Gedrieën hebben ze samen namelijk zo’n honderd jaar ervaring in het onderwijs.

‘Ik kreeg’, zegt Van Dijken, ‘vanuit de directie het verzoek of ik de reünie wilde coördineren. Daar voelde ik wel voor, mits ik een groep mensen om me heen mocht verzamelen om te helpen. Wybe en Klaas zijn daar twee van. We hebben vervolgens zitten praten. Wat doe je? Wat wil je? Voor ons was al snel duidelijk dat het om ontmoeting en gesprek moet draaien. Ja, misschien ook wel als soort van reactie op de hedendaagse communicatie, die veelal via de telefoon loopt. Via de digitale snelweg hebben oud-klasgenoten elkaar vaak al lang weer gevonden. Laten we hier dan zaterdag met elkaar praten. Samen herinneringen ophalen. Met een biertje en een wijntje en een heerlijk buffet. En willen de mensen feest en muziek? Prima, dan gaan ze na afloop toch samen naar de kroeg. Zo zien we het voor ons. Uiteraard bieden we houvast voor mensen die toch ‘vreemd’ binnenkomen. We bieden echter geen strak programma met lange speeches. Integendeel zelfs. Ontmoet elkaar weer eens echt, na zoveel jaar. Ga met elkaar in gesprek. Dat is wat we met de reünie beogen. Op dit moment hebben zo’n zevenhonderd mensen zich aangemeld. We hopen op duizend. Aanmelden kan nog steeds en voor mensen die zaterdag ineens besluiten toch te willen komen, is de deur niet dicht.’
Dat de Borgen ooit geboren werd, is met terugwerkende kracht van enorme waarde geweest. ‘ Was dat niet gebeurd en waren de scholen niet over het verschil tussen openbaar- en protestants christelijk onderwijs gestapt, dan had Leek qua onderwijs nu lang niet zoveel te bieden gehad. Dan was het aanbod echt veel minder geweest. Later bleken de principes weer (even) belangrijker dan de kinderen en gingen bepaalde deuren toch even weer op slot. Enfin, ondertussen staat hier een prima regioschool. Leek is daardoor ook een interessante vestigingsplek geworden. En tegen de krimp in blijft het leerlingenaantal groeien’, zegt De Boer. In het kader van de verjaardag van de Borgen komt er nog een glossy uit, die in Leek huis-aan-huis verspreid wordt. Ondertussen organiseren klassen van weleer zelf activiteiten, ook voor na de reünie. Aan stoppen denken Gert, Klaas en Wybe niet. Daarvoor hebben ze het veel te goed naar de zin. Ze zijn niet voor niets cultuurbewakers. Ze proberen die cultuur, die uitgesproken Borgen sfeer over te brengen op de nieuwe generatie docenten. ‘Klopt. Wij zijn drie oude mannen die vertellen over vroeger. Mooi allemaal, maar laten we ook naar de toekomst kijken. We beschikken ondertussen over een nieuwe lichting kundige docenten. Heel talentvol allemaal. Dat is de toekomst van deze scholengemeenschap en dat wilde ik toch nog even gezegd hebben’, besluit Van Dijken, als Wybe ondertussen mijmert over vroeger. Over de toneel- en zangavonden en over de in totaal 365 dagen die ze met leerlingen op pad zijn geweest…
Aanmelden voor de reünie kan nog steeds via www.reuniersgdeborgen.nl. De reünie begint zaterdag om 15.00 uur. En nogmaals; de deur blijft voor niemand dicht.