Grootse reünie in Zuidhorn

0
310
Zuidhorn OG Reunie-4

Tijd: 14.00

Datum: 29 oktober 2016

Plaats: Zuidhorn

ZUIDHORN – Het is zomaar een prachtige zonnige herfstzaterdagmiddag als de ongenode gast Zalencentrum Balk binnenloopt voor een unieke gebeurtenis. Drie klassen van de voormalige openbare basisschool aan de Frankrijkerlaan hebben een weerzien georganiseerd in het zalencentrum. Nou ja, drie klassen. De ongenode gast treft er twee aan en hoort dat de derde klas zich heeft verzameld bij eetcafé ‘De Opstal’ in het centrum van Zuidhorn. Dat belooft een prachtige toer door de geschiedenis te worden aan de hand van de oud-leerlingen die in het schooljaar 1959-1960 het schoolgebouw aan de Frankrijkerlaan bevolkten. Fokje Reinalda en Lodewijk Hoogstra hebben alles uit de kast getrokken om de drie klassen compleet te krijgen. En niet zonder succes. Jantje Heimersma, Peter Groot, Bert Postema uit Zevenhuizen en Wil Koster uit Briltil waren allemaal van de partij. De reden voor de reünie mag duidelijk zijn, toch legt Fokje het nog even uit: “We organiseerden eerst om de tien jaar een reünie, maar drie jaar geleden besloten we om vandaag weer samen te komen. In ‘De Opstal’ zitten de jongsten, zij zijn rond de 65 jaar. Lodewijk en ik zijn nu eind zestig en naast ons in Balk zit een klas met zeventigers. Op onze leeftijd moet je niet te lang meer wachten met een reünie.” Dat blijkt ook. Niet alle oud-klasgenoten blijken nog in leven te zijn. “Dat heb je op onze leeftijd”, aldus Lodewijk. “Al blijft dat natuurlijk wel zeer confronterend.” Uit het oog blijkt echter niet uit het hart bij de inmiddels oudere jongeren. Oude verhalen worden opgehaald en overleden klasgenoten herinnerd. “Het weerzien is altijd hartverwarmend”, vertelt Fokje. Extra speciaal is de reünie voor Riek Leegte. “Ik ben de oudste van drie kinderen”, lacht ze, “en we hebben vandaag alle drie onze reünie. In verschillende klassen natuurlijk!” Als Bert Postema zalencentrum Balk binnen komt lopen moet hem eerst iets van het hart. “Zo, wat is het hier veranderd zeg”, aldus Bert. “Sinds ik mijn slijterij van de hand heb gedaan is het centrum flink op de schop gegaan.” Bert woont inmiddels al jaren in Zevenhuizen, “want weggelokt uit het mooie Zuidhorn door de liefde.” De ongenode gast trekt vanuit Balk snel naar ‘De Opstal’. De ‘jonkies’ hebben een fietstocht op poten gezet en staan op het punt te vertrekken. Maar natuurlijk niet voordat er een leuke klassenfoto is gemaakt met de fiets in aanslag. De schooloudsten hebben om drie uur afgesproken in Balk. Onder hen Henk Beereboom. De voormalig onderwijzer en schooldirecteur is verheugd zijn klasgenoten weer te zien. “Weet je wie ik net op de gang als eerste tegenkwam?”, vraagt Henk met pretoogjes om daar direct het antwoord aan toe te voegen, “mijn eerste jeugdliefde uit de eerste klas.” Ook hem is het opgevallen dat Zuidhorn erg veranderd is in de loop der jaren. “Ik ben in 1970 vertrokken richting Veendam”, vertelt hij. “Vroeger woonden wij aan de Molenstraat. Mijn vader kon zo vanuit huis de garage in lopen waar hij werkzaam was. Ik heb al gezien dat dat tegenwoordig compleet anders is ingericht. Ach, herinneringen, de tijd staat niet stil.” Veendam klinkt ver, maar Diny Broeils heeft nog net iets meer kilometers afgelegd om haar klas terug te zien. Diny: “Ik ben vanochtend in alle vroegte weggereden uit Nijmegen om bij deze reünie aanwezig te zijn. Vanavond logeer ik bij familie in Kollum en rij morgen weer terug naar huis.” Veel ziet Diny haar oude klasgenoten dus niet meer. Dat geldt niet voor een zevental dames die al met elkaar optrekken sinds de kleuterschool. De zeven hebben een hechte band en spreken nog altijd om de drie maanden af voor een echte ‘wichtermiddag’ in de kroeg. Onder de muzikale klanken van deejay Heero Vlietstra bleef het nog lang gezellig bij de grootse reünie. “Ik neem ze nog even mee naar de muziek uit het verleden”, meldt de dj. “Cliff Richard, Elvis Presley, Doris Day en natuurlijk de megahit ‘Marina’ van Willy Alberti zullen ongetwijfeld de revue passeren.”