Plaatselijk Belang Opende wil graag weten: bij de Friezen of in Groningen blijven?

0
176
streekkrantMock

OPENDE – Het dorp Opende kan onderdeel van Friesland worden. Begin volgend jaar wil Plaatselijk Belang weten of de inwoners zich liever bij Achtkarspelen aan willen sluiten of toch in het Westerkwartier willen blijven. Dat kwam afgelopen week, tot ongenoegen van datzelfde Plaatselijk Belang, naar buiten. De Friezen hebben de deur al op een kier gezet: De Grinzer Pein is tige wolkom.

Plannen om aan te sluiten bij Achtkarspelen bestaan al langer. Het merendeel van het dorp is Friestalig en lijkt niet afwijzend tegenover de plannen te staan. Deze zomer overlegde de FNP met Plaatselijk Belang. Volgens voorman Sjoerd Groenhof past de cultuur het Opende goed bij Achtkarspelen. “Als de meerderheid het wil, dan moeten we er iets mee doen,” stelt Groenhof. “Beide provincies moeten dan even heel eerlijk zijn. Dat heeft niks met landjepik te maken. Als Opende zich aansluit verandert er eigenlijk niks. Alleen is de Scheiding dan niet meer een de scheiding, maar een verbindingsweg.”

Ook de Grootegaster politieke partij VZ2000 – van oorsprong een partij met veel steun onder de Opendenaren – vindt dat de mogelijkheden bekeken te worden. “Januari is dan wel veel te laat,” zegt voorman Ytsen van der Velde. “Als ze iets willen moet dat in november of december gebeuren. Op dit moment wordt gesproken over de Westerkwartier-plannen.” Van der Velde heeft meer signalen ontvangen van dorpen die eigenlijk niet bij het nieuwe Westerkwartier willen. “Ik hoor ook dat mensen uit Visvliet en De Wilp zich liever willen aansluiten bij Friesland als de herindeling doorgaat.”

De burgemeesters van Grootegast en Achtkarspelen zeggen formeel nog niks van de plannen te weten. “Op het gemeentehuis hebben we nog niks gehoord,” zegt Ard van der Tuuk (PvdA). “Als dit serieus leeft is het de goede volgorde dat ik eerst even wat van hun hoor voor ik reageer.” Burgemeester Gerben Gebrandy (FNP) zet de deur al voorzichtig open. “We volgen het met belangsteling. Wat ik gelezen heb is dat het initiatief genomen is omdat de inwoners zich Fries voelen en georiënteerd zijn op Surhusisterveen. Dat vinden we mooi. Als zij bij Achtkarspelen willen, dan kan dat.”

Ondertussen is het in Opende een drukte van belang. Plaatselijk Belang had de plannen onder de pet willen houden. Januari leek het bestuur een mooi moment om hiermee naar buiten te komen. “Nu zie ik dat Powned hier al door de straten rent,” verzucht Sikke Nieuwman van Plaatselijk Belang. “We wilden dit rustig uitzoeken via onze dorpskrant. Nu wordt het breed uitgemeten. Ze lopen hier al met microfoons door de straten om mensen te interviewen en Facebook staat er vol mee. RTV Noord hoor je nooit over Opende. Het is altijd Oldambt of Oost-Groningen en nu stonden ze hier ineens.”

Toch zijn de plannen wel serieus. De Opendenaren voelen weinig steun uit Grootegast en hebben veel met Surhuisterveen. “Toen wij een nieuwe sporthal wilden zei de gemeente eerst dat het niet nodig was, omdat we ook wel naar Surhuisterveen konden. Gelukkig kregen we de sporthal toch. Toen de bibliotheek verdween, werd weer gezegd dat we wel naar Surhuisterveen konden. Als dat dan zo is denk ik: we betalen Grootegast belasting, maar moeten voor voorzieningen naar Achtkarspelen. Nou, zo ging het balletje rollen.”

Het bestuur gaat binnenkort om tafel om verder te spreken over de plannen. Ook wordt dan nog een keer gekeken naar het moment van de peiling. Plaatselijk Belang houdt het voorlopig nog op begin volgend jaar. “Je kunt het wel direct doen, maar dan spelen alle emoties ook mee,” analyseert Nieuwman. “Laat het eerst maar eens tot rust komen, dan kunnen de mensen ook beter nadenken over wat ze echt willen.”